Haberler

Cips Yiyen Çocuk Yılda 9 Kilo Yağ Alıyor

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, Sürekli Cips Yiyen Bir Çocuğun Yılda 9 Kilogram Yağ Aldığını Söyledi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Öztürk İse Türkiye'de Doktorların Yüzde 40'ından Fazlasının Sigara Kullandığına Dikkati Çekti.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, sürekli cips yiyen bir çocuğun yılda 9 kilogram yağ aldığını söyledi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Öztürk ise Türkiye'de doktorların yüzde 40'ından fazlasının sigara kullandığına dikkati çekti.

Antalya-Belek Susesi Resort Hotel'de gerçekleştirilen 5. Metabolik Sendrom Sempozyumu'nda, hareketsiz ortamlarda çalışan bireylerde daha sık görülen ve gelişen teknoloji ile birlikte daha hızlı yayılmaya başlayan metabolik sendrom sorunları masaya yatırıldı. Sempozyumda metabolik sendromun çocuk yaşlarda başladığı görüşünde birleşildi. Sempozyum kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, metabolik sendromun sadece ileri yaşlarda görülmediğini, çocuk yaşlarda hatta anne karnında temellerinin atıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Kurtoğlu, genel anlamda bel çevresinin kalınlaşması anlamına gelen metabolik sendromun, diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, obezite, gut, depresyon, kemik ve kas sistemi hastalıkları ve karaciğer yağlanmasına neden olabileceğini belirtti. Kurtoğlu, şöyle devam etti:

"Çocuklarımız hayatlarının ilerleyen bölümlerinde ciddi problemlerle karşı karşıya kalabilir. İlk önce anne adaylarının kesinlikle sigaradan uzak durmaları gerekiyor. Gebelikte fazla kilo alınması da çocuğun ilerleyen yaşlarda metabolik sendromla tanışma riskini arttırıyor. Özellikle okul kantinlerindeki yeme alışkanlıkları, çocukların egzersiz yapmaması, asansörle evden ayrılıp, servisle okula gidip tekrar aynı şekilde dönmeleri ve evde de bilgisayar başında çok zaman geçirmeleri metabolik sendromun önemli nedenleri. Araştırmalara göre cips yiyen bir çocuk senede 9 kilo yağ alıyor. Bunların nedeni de yeme alışkanlıklarındaki ciddi değişiklikler." Çocukların 2 saatten daha fazla bilgisayar ve televizyon başında kalmamaları gerektiğine değinen Kurtoğlu, kişilerin fast food alışkanlıklarından da kurtulması gerektiğinin altını çizdi.

Metabolik sendromun en önemli nedenlerinden biri olan sigara konusunda ise Prof. Dr. Can Öztürk önemli açıklamalarda bulundu. İlk adımda doktorların sigara konusunda özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Bir hastanın ilk önce doktorun sigara içmediğini görmesi lazım, hastalıkları tetikleyen en önemli unsur sigaradır. Daha sonra aile ve çevrenin düzelmesi gerekiyor. Çıkacak olan sigara yasasının çok büyük yararı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

550 katılımcı sayısıyla da dikkat çeken sempozyumda 4'ü yurt dışından olmak üzere 57 konuşmacı yer aldı.

(YZE-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title