Haberler

Çin Milli Günü Resepsiyonu

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Çin'de Türkiye Turizm Yılı ilan edilen 2018'den başlayarak daha fazla Çinliyi Türkiye'de misafir etmek istiyoruz.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Çin'de Türkiye Turizm Yılı ilan edilen 2018'den başlayarak daha fazla Çinliyi Türkiye'de misafir etmek istiyoruz." dedi.

Çin'in 68'inci kuruluş yıl dönümü, Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang'ın ev sahipliğinde Marriott Otel'de düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Resepsiyona Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mehdi Eker, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan'ın yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi ile davetliler katıldı.

İki ülke milli marşlarının çalındığı resepsiyonda konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Çin'in kuruluşunun 68'inci yıl dönümü dolayısıyla Büyükelçi Yu'ya tebriklerini iletti.

Türkiye ile Çin arasındaki diplomatik ilişkiler 1971'de kurulmuş olsa da eski İpek Yolu ile bağlanan Türk ve Çin uygarlıklarının ilişkilerinin binlerce yıllık olduğunu söyleyen Yılmaz, son yıllarda iki ülke arasında tüm düzeylerde gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretlerin stratejik ilişkilere katkı sağladığını belirtti.

Türkiye ile Çin'in Birleşmiş Milletler ve G-20 gibi uluslararası platformlarda yakın iş birliği yürüttüğünü dile getiren Yılmaz, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin de "mükemmel" ifadesiyle nitelediği siyasi bağlara paralel şekilde ilerlediğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 27 milyar doları aştığını bildiren Yılmaz, orta vadede bu rakamın iki katına ulaşılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Çin ile Türkiye arasındaki bir diğer iş birliği alanının da turizm olduğunu söyleyen Yılmaz, Türk Hava Yolları'nın Çin'in Şanghay, Pekin, Hong Kong ve Huanchaco gibi büyük şehirleri ile Türkiye arasında uçuşlar gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

Ayrıca, elektronik vizenin turistlere ayrı bir kolaylık sağladığını vurgulayan Yılmaz, "Bu bağlamda Çin'de Türkiye Turizm Yılı ilan edilen 2018'den başlayarak daha fazla Çinliyi Türkiye'de misafir etmek istiyoruz." diye konuştu.

Yılmaz, gelecek yıl Pekin'de Türk dili, sanatı ve kültürünü tanıtmak amacıyla Yunus Emre Enstitüsünün bir şubesini açmayı planladıklarını aktardı.

"Çin ve Türkiye el ele vererek birlikte ilerleyecek"

Büyükelçi Yu da Çin'in 68 yılda, stratejik tedbirleri ve çeşitli alanlardaki reformları sayesinde büyük başarılar elde ettiğini belirtti.

Yu, geçen yıl 11 trilyon doları aşan gayrisafi yurtiçi hasılasıyla Çin'in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olduğunu söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in "Dünya iyi olursa Çin ancak iyi olur, Çin iyi olursa dünya daha da iyi olur." sözünü aktaran Yu, "Çin diğer ülkelerle ortak çıkarlarını çoğaltarak dünya ülkelerinin ortaklaşa gelişmesine daha çok güç katmaya, fırsat sunmaya ve dünya barışına katkı sağlamaya devam edecektir." diye konuştu.

Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilere de değinen Yu, karşılıklı ziyaretler ve iş birliği mekanizmalarıyla iki ülkenin siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerinin daha da sağlamlaşacağını söyledi.

Büyükelçi Yu, gelecek yıl kutlanacak "Türkiye Turizm Yılı" çerçevesinde daha çok Çinli turistin Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtti.

Yu, "İki hükümetin ve her çevreden gelen insanların ortak çabaları sonucu, Çin ve Türkiye'nin el ele vererek birlikte ilerleyeceğine, iş birliğiyle ortak kazanç sağlayacağına, ikili stratejik iş birliğinin bir üst seviyeye varacağına olan inancım tamdır." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve Büyükelçi Yu, sinoloji alanındaki çalışmaları ve Türkiye-Çin ilişkilerine katkılarından dolayı İstanbul Üniversitesi Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden Doç. Dr. Eyüp Sarıtaş ile Gazi Üniversitesi Çeviri ve Kültürel Çalışmalar Bölümü'nden Doç. Dr. Giray Fidan'a plaket ve arma takdim etti.

Kutlama pastasının kesildiği etkinlikte, daha sonra konuklara yemek ikramında bulunuldu. Resepsiyonda ayrıca, misafirlere Çin müziği dinletisi sunuldu.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title