Haberler

Çin Malı Klimaya Anti Damping Vergisi

Daha Önce Alınan Önlem Üzerine "Menşe Yanıltması" Yoluyla Malezya Üzerinden Getirilen Çin Malı Klimaların İthalatına Karşı Kesin Önlem Olarak Cıf Bedelinin Yüzde 25'i Oranında Vergi Getirildi.

İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, daha önce getirilen önlem üzerine "menşe şaşırtma" yoluyla Malezya üzerinden ithal edilmeye çalışılan Çin malı klimaların ithalatına karşı kesin önlem olarak CIF bedelinin yüzde 25'i oranında vergi getirdi.

2006 yılında Çin menşeli, "Yalnız duvar tipi split klimalar" için CIF bedelinin yüzde 25'i oranında dampinge karşı vergi yürürlüğe konulmuştu. Yerli üretici Arçelik-LG Klima San. ve Tic. A.Ş., uygulamanın ardından, Çin menşeli klimaların söz konusu önlemi etkisiz kılacak biçimde "menşe yanıltması" yapılarak Malezya üzerinden Türkiye'ye ihraç edildiği iddiasıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvuruda bulunmuştu. Söz konusu başvuru Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından da desteklenmişti.

Malezya'da mukim işbirliğinde bulunan firmalarda yapılan yerinde doğrulama soruşturmasının ardından da soruşturma konusu madde ithalatında geçici önlem yürürlüğe konulmuştu.

Bu kapsamda başlatılan, haksız rekabete karşı önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma da tamamlandı.

Önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı yürütülen soruşturma sürecinde, Malezya çıkışlı olduğu beyan edilen soruşturma konusu eşyayı Türkiye'ye ihraç ettiği tespit edilebilen firmalardan: Panasonic HA Air Conditioning (M) Sdn. Bhd.; O.Y.L. Manufacturing Company Sdn. Bhd. ve Hitachi Air Conditioning Products (M) Sdn. Bhd. unvanlı firmaların soruşturma döneminde Malezya'da yerleşik üretim tesislerinde esaslı işçilik yoluyla imal ettikleri soruşturma konusu klimaları Türkiye'ye ihraç ettikleri sonucuna ulaşıldı.

Soruşturma çerçevesinde elde edilen bilgiler doğrultusunda, soruşturma konusu ürün ithalatında, daha önce uygulamaya konulan dampinge karşı önlem ile aynı oranda dampinge karşı kesin önlemin yürürlüğe konulması kararlaştırıldı.

-İTHALATÇI FİRMALAR-

Geçici önlemlerin kesin önleme dönüştürülerek tahsil edilmesine ve önlemleri etkisiz kılmayı amaçlayan işlemleri bildikleri saptanan Airfel (Akfel) A.Ş., Alarko Carrier San. ve Tic. A.Ş., Baymak Mak. San. ve Tic. A.Ş., Samaş Elektronik- Mahmut Berk, Contek Klima San. ve Tic. A.Ş., Kervancı Klima Ltd. Şti., Rubenis Klima San. ve Tic. Ltd. Şti., Teknosa İç ve Dış Tic. A.Ş. ve Türk Demir Döküm Fabrikaları A.Ş. ticari unvanlı ithalatçı firmalar için kesin önlemin, geçici önlemin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 90 gün süre ile geriye dönük uygulanmasına karar verildi. (ANKA)

(ES/NB/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title