Haberler

Çin'in Doğu Türkistan'daki hak ihlallerine karşı "sessiz çığlık" eylemi (2)

Güncelleme:

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği üyeleri, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine "Sessiz Çığlık" eylemiyle tepki gösterdi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği üyeleri, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine "Sessiz Çığlık" eylemiyle tepki gösterdi.

Fatih Cami'sinin avlusunda toplanan kalabalık, "Kardeşini öldüren sessizliğindir", yazılı pankart açarak, ellerindeki meşaleler ile Türk ve Doğu Türkistan bayraklarıyla yürüyüşe geçti.

Beyazıt Meydanı'na kadar toplanan grup, burada sık sık tekbir getirerek, "Doğu Türkistan yalnız değildir", "Zalimler elbet hesap verecek" ve "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık" şeklinde slogan attı.

İHH İnsani Yardım Derneği Genel Başkanı Bülent Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Doğu Türkistan'ı yalnız bırakmadıkları için kalabalığa teşekkür etti.

Yıldırım, meydana taşıdıkları bu heyacanı unutmadan yol yürümeleri gerektiğini belirterek, "Doğu Türkistan nasıl kurtulur? Oradaki insanlara yapılan zülümler nasıl engellenir? Bu konuda hep beraber çalışacağız. Yolumuz kısa değil, ama uzun da değil. Çünkü nice firavunlar devrildi, nice zalimler devrildi. Doğu Türkistan mazlumunun gözyaşı Çinlileri de devirecektir Allah'ın izniyle." diye konuştu.

Çinlilerin sadece belirledikleri gazetecileri ve siyasetçileri yanlarına götürdüklerini anlatan Yıldırım, orada herhangi bir zülümün olmadığını onlara söylediklerini dile getirdi.

Yıldırım, bazılarının gerçekleri gördüğünü vurgulayarak, "Çünkü sadece Çinliler istedikleri yerlere götürüyorlar. Bazıları da onlardan etkileniyor. Bunlardan etkilenen bir tanesi geçen gün diyor ki 'Çinliler Doğu Türkistanlılara niye zülüm yapsın ki'. Adam inanmış buna. Çinliler demişki 9 milyon Uygur var Doğu Türkistan'da. Dikkat edin. Bak kendin itiraf ettin. Doğu Türkistan nüfusu en az 40 milyon. Demekki 31 milyon insanı katlettin öyle mi?" ifadelerini kullandı.

Yapılanların nedeni ekonomi

Çinlilerin daha önce kampları inkar ettiğini aktaran Yıldırım, derneklerinin çalışmaları sonucu bunu kabul ettiklerini anlattı.

Kampların varlığını kabul eden Çinlilerin, daha sonra buraların eğitim kampları olduğunu söylediklerine dikkati çeken Yıldırım, "Mecburi eğitim kampına kim kız çocuğunu gönderir? Kim evladını gönderir? Bazıları bunlara aldanmışlar. 'Buralarda meslek öğretiyorlar' diyorlar. Gönder o zaman evladını onlara da meslek öğretsinler." şeklinde konuştu.

Çin'in bu zülümlerinin nedeninin ekonomi kaygılardan kaynaklandığını aktaran Yıldırım, tarihi İpek Yolu'nun Doğu Türkistan'dan geçtiğini hatırlattı.

Yıldırım, ayrıca Çin'inin yeraltı kaynaklarının yüzde 70'i şu anda Doğu Türkistan'da bulunduğunu belirterek, bu nedenle Doğu Türkistanlı olmanının suç olmaya yeterli olduğunu savundu.

İslam ülkelerini Çin'e karşı birlikte hareket etmeye davet eden Yıldırım, Müslümanların İslam ülkelerinin politikalarını takip etmelerini istedi.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Doğu Türkistan Türkistan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title