Haberler

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kuruluşunun 69. Yıl Dönümü

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wei Cui, 5 yılda devlet başkanları Xi Jinping ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 defa görüşme yaptıklarını belirterek, "Stratejik işbirliği ilişkimizin ve karşılıklı siyasi güvenimizin derinleşmesini hızlandırdılar.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wei Cui, 5 yılda devlet başkanları Xi Jinping ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 defa görüşme yaptıklarını belirterek, "Stratejik işbirliği ilişkimizin ve karşılıklı siyasi güvenimizin derinleşmesini hızlandırdılar." dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 69. yıl dönümü dolayısıyla Başkonsolos Wei Cui ve eşinin katılımıyla Çırağan Sarayında, "Milli Gün Resepsiyonu" düzenlendi.

Resepsiyonda konuşun Wei Cui, son 5 yılda devlet başkanları Xi Jinping'in ortaya koyduğu Kuşak Yol inisiyatifinin büyük başarılara imza attığını vurgulayarak, 103 ülke ve uluslararası kuruluşun bu işbirliğine katıldığını söyledi.

Wei Cui, Kuşak Yol çerçevesinde yapılan toplam ticaret hacminin 5 trilyon dolara ulaştığını dile getirerek, "Yaptığımız toplam yatırım 70 milyar doları aştı, üye ülkelerde yüz binlerce istihdam ve milyarlarca dolarlık vergi geliri sağlandı. Türkiye Kuşak Yol işbirliğinin doğal partneri. 5 yılda devlet başkanımız Xi Jinping ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 5 defa görüşme yaptılar, stratejik işbirliği ilişkimizin ve karşılıklı siyasi güvenimizin derinleşmesini hızlandırdılar. 5 yılda toplam ikili ticaret hacmi 100 milyar doları aştı. Çin şirketlerinin Türkiye'de yaptığı yatırım yüzde 20 arttı. Bine yakın Çin şirketi Türkiye'de şube açtı. Bu yılın ilk 7 ayında Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısı 200 bini aşarak, yüzde 91 oranında arttı. Kuşak Yol İşbirliği, Çin ile Türk şirketlerine ve halklarına somut yararlar getirdi." diye konuştu.

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin de Türk ve Çin halklarının ilişkilerinin geçmişinin Tarihi İpek Yoluna kadar uzandığını hatırlatarak, bu ticaret yolu sayesinde yakın bir dostluk kurduklarını söyledi.

Gültekin, Çin ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin ilerlemesi ve gelişmesinde iki ülke kadar, hükümet dışı kurumların çabalarının da büyük önem taşıdığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Büyüyen ticaret hacmine paralel olarak iş adamlarının da ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda ilişkileri geliştirdiğini görmekteyiz. Bu kuruluşlar iki ülke halkının birbirini daha yakın tanımalarını sağlamak için uzun süreden beri yoğun çaba harcamaktadırlar. Bu manada Türk ve Çinli şirketler arasında kuruyacak ortaklıkların da bu gelişime ivme kazandıracağını düşünüyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesinde büyük bir finans merkezi olan şehrimizin önemli rolünün de farkındayız. Bu farkındalıkla ilişkilerin her alanda gelişmesi için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğimizi ve dost Çin halkını kıtaları buluşturan şehir İstanbul'da ağırlamaktan her zaman mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyorum. İstanbul ile Çin'in şehirleri arasındaki ilişkileri geliştirme konusunda gerekli iradeyi ortaya koyacağımızı da belirtmek istiyorum.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan, Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü Hüseyin Altınalan, yabancı misyon şefleri, başkonsoloslar ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Recep Tayyip Erdoğan Xi Jinping Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title