Haberler

Çin Dışişleri Bakanı Yi, Afganistan'da

Yi, Afganistan Dışişleri Bakanı Osmani ile görüştü Osmani: "İmzalanması planlanan Stratejik İşbirliği Anlaşması, iki ülkenin de önceliği" Yi: "Çin, Afganistan'a desteğini sürdürecek"

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Afganistan'ın başkenti Kabil'de mevkidaşı Ahmad Osmani ile bir araya geldi.

Osmani, Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Çin'in Afganistan'ın yakın ve güvenilir dostu olduğunu ifade ederek, Çin'in geçen 12 yılda değişik alanlarda Afganistan'a önemli destek verdiğini söyledi.

Osmani, "Çinli mevkidaşımla yaptığımız görüşmede, Afganistan'daki devlet başkanlığı seçimi, Afgan güçlerinin güvenlik sorumluluğunu devralması, yabancı askerlerin ülkeyi terk etmesi, ABD ve Afganistan arasındaki Güvenlik Anlaşması ve barış süreci gibi konular masaya yatırıldı" dedi.

Afganistan ve Çin arasında imzalanması planlanan Stratejik İşbirliği Anlaşması'nın iki ülkenin önceliği olduğunu aktaran Osmani,  Çin'in Afganistan'ın güvenlik güçlerinin eğitimi konusunda verdiği destekten dolayı teşekkür etti ve desteğin devam etmesini istedi.

Çin Dışişleri Bakanı Yi ise Afganistan'ın Çin'in önemli bir komşusu olduğunu dile getirerek, Afganistan'daki barışın Çin ve tüm bölge için önemli olduğunu kaydetti.

Afganların kendi geleceğini ellerine alması için birleşmeleri gerektiğini belirten Yi, bölünmüş bir ülkenin geleceğinin olmayacağını vurguladı.

Yi, "Çin, geçen 12 yılda Afganistan'a değişik alanlarda destek verdi, belki bizim verdiğimiz destek kısıtlı ancak biz o desteği hep iyi niyetle verdik, siyasi bir amaçla vermedik" şeklinde konuştu.

Çin Dışişleri Bakanı Yi, Afganistan ve ABD arasındaki imzalanacak Güvenlik Anlaşması ile ilgili soruya, "Çin, Afgan halkının kararlarına saygı gösteriyor, Afganistan ve ABD arasındaki ilişkilerin gelişmesinin Afganistan'ın güçlenmesine yardım edeceğini umut ediyoruz. Bizim Afganistan'a vereceğimiz destek devam edecek" dedi.

Basın toplantısı öncesinde, iki ülke arasında ziraat alanında Teknik İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Çin Dışişleri Bakanı Yi'nin Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile de görüşmesi bekleniyor. - Kabil

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Afganistan Kabil Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title