Haberler

Çin'den Solomon Adaları açıklaması

Çin Dışişleri Bakanlığı, Solomon Adaları'nın Tayvan ile diplomatik ilişkilerine son vererek "tek Çin ilkesini" tanımasını takdir ettiklerini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Solomon Adaları'nın Tayvan ile diplomatik ilişkilerine son vererek "tek Çin ilkesini" tanımasını takdir ettiklerini bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying yaptığı yazılı açıklamada, "Çin tarafı, Solomon Adaları hükümetinin tek Çin ilkesini tanımasını, Tayvan ile sözde 'diplomatik ilişkilerini' keserek, Çin ile diplomatik ilişki kurma kararını çok takdir ediyor." ifadelerini kullandı.

"Solomon Adalarının bağımsız bir ülke olarak aldığı önemli kararı desteklediklerini" kaydeden Hua, "Dünyada sadece bir Çin var. Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti tüm Çin'in temsil eden tek meşru hükümettir. Tayvan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır." ifadelerine yer verdi.

Hua, ayrıca Solomon Adaları ile ikili ilişkileri geliştirme konusuda daha geniş bir geleceği keşfetmek için birlikte çalışmayı arzu ettiklerini kaydetti.

Tayvan medyası dün Solomon Adaları'nın, Tayvan ile resmi ilişkilerini keserek Çin'i diplomatik olarak tanıma kararı aldığını duyurmuştu.

Solomon Adaları, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'ın 2016'da iktidara gelişinden bu yana Tayvan ile diplomatik ilişkilerine son veren 6. ülke oldu.

Pasifik'te nüfusu 600 bin bulan Solomon Adaları'ndan önce, Burkina Faso, Dominik Cumhuriyeti, Panama, El Salvador, Sao Tome ve Principe Tayvan ile diplomatik ilişkilerini koparmıştı.

Pekin yönetimi tek Çin ilkesi benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan'ın, bağımsızlık ilan etmesi halinde askeri güçle müdahale edebileceğini belirtiyor.

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı. Ancak Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemişti.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Solomon Adaları Tayvan Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title