Haberler

Çin'den, Hong Kong Seçimleriyle İlgili Karar

Çin, Hong Kong'ta 2017'de yapılacak seçimlerde, adayların geniş temsilli bir komite tarafından seçilmesine karar verdi Hong Kong'taki "tam demokrasi" yanlısı gruplar durumdan rahatsızlıklarını açıklarken, Çin resmi basını Hong Kong'un Çin'in iç işi olduğunu yazdı.

Çin Ulusal Kongresi (NPC) Daimi Komitesi, 2017'de yapılacak Hong Kong özel yöneticisi seçiminde adayların geniş temsilli bir komite tarafından seçilmesine karar verdi.

Komite, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi Yöneticisinin seçilmesinde iki ya da üç adayın "geniş temsili" olan bir grup tarafından aday gösterileceğini açıkladı. Kararda ayrıca, özel yöneticinin "ülkesini ve Hong Kong'u seven" bir kişi olması gerektiği vurgusu yapıldı.

NPC Genel Sekreter Yardımcısı Li Fey, adayları gösterecek komitenin bin 200 kişiden oluşacağını ve seçmenlerin belirlenen adaylardan birini seçebileceğini söyledi.

Kararın ardından Hong Kong'da tam demokrasi yanlısı bazı grupların halka protesto çağrısında bulunması, referandum talep etmesi ve adayların halkın adayı olması yönündeki çağrı yapmasının üzerine Li, bu tür çağrıları "kullanışsız" olarak niteledi.

Li, bu tür çağrıların Hong Kong toplumu için "muazzam vakit kaybı" olduğunu belirterek, "(Grupları kastederek) Onların istediği uluslararası standartlar değil, kendi standartları" ifadelerini kullandı.

Hong Kong'ta demokrasi yanlısı gruplar da kararı kınadığını ve "insanların değişim umutlarını karartarak toplumdaki çatışmaları yoğunlaştıracağını" açıkladı. Gruplar tüm diyalog yollarının tükenmesinden ötürü üzüntü duyduklarını kaydetti.

Bölgedeki gruplar, bu adayların Pekin yanlısı adaylar olacağını savundu.

Resmi basından "Hong Kong, Çin'in iç işi" mesajı

Kararın ardından Çin'in resmi ajansı Şinhua, Hong Kong'un seçim reformuyla ilgili kararının Çin yasama organı tarafından belirlendiğini ve uygulanması için gerekenin yapılacağını yazdı.

Kararın evrensel oy hakkı çerçevesinde olduğu savunulurken, Hong Kong'un temel kanun ve anayasasına uygun olduğu ifade edildi. Haberde, kararın bölgenin realitesine uyduğu ve Hong Kong toplumundaki temel görüşlere yanıt verdiği savunuldu.

Çin resmi basını ayrıca bu konuyu Hong Kong'un siyasi yapısında "kayda değer bir değişim" olarak tanımladı.

Hong Kong'un istikrar, refah ve egemenliği ile ülkenin güvenlik ve çıkarları için sürece istikrarlı ve ihtiyatlı bir şekilde devam edilmesi gerektiği ifade edildi.

Resmi basın kararın ardından Hong Kong'da referandum ve adayların halk tarafından belirlenmesi gibi çağrılarda bulunan grupları "Çin'in Hong Kong üzerindeki yetki alanına" saygı göstermemekle suçladı.

"Hong Kong'ta bazı gruplar dış güçlerle işbirliği içinde" iddiası

Şinhua ayrıca bölgedeki bazı grupların Hong Kong'un yönetimine müdahale için dış güçlerle iş birliği yaptığını savunarak, bu davranışın Hong Kong'un istikrar ve ekonomik kalkınmasına ciddi zarar riski taşıdığını ifade etti.

Resmi basın ayrıca kararın verilmesinin ardından, merkezi hükümetin Hong Kong'un geleceği ile ulusal egemenlik ve güvenliğini ilgilendiren temel meselelerde uzlaşmayacağını yazdı.

Şinhua ayrıca Çin'in Hong Kong üzerinde "kapsamlı bir yetki alanı ve yargısı" olduğunu vurgulayarak, Pekin yönetiminin bölge ilişkilerine her zaman müdahil olacağının altını çizdi.

Diğer yandan karar öncesi Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından Halkın Günlüğü gazetesi de Hong Kong'la ilgili bazı kişilerin dış güçlerle işbirliği içinde olduğunu yönünde yorum yayımlamıştı. Yorumda, Pekin kaynaklarına dayandırılarak "Buna asla müsade edilmeyeceği" vurgulanmış, Hong Kong'la ilgili işlerin Çin'in iç işi olduğu vurgusu yapılmıştı.

Hong Kong'daki mevcut özel temsilci CY Leung, 2012'de komite tarafından seçilmişti. Bölge  2017 yılında yapılacak seçimlerde 5 milyon seçmenin oy kullanabileceği bir plan üzerinde çalışıyordu.

Çin, NPC'nin kararından önce "merkezi hükümetin Hong Kong'la ilgili temel politikalarının değişmeyeceğini" resmi basını aracılığıyla duyurarak bu kararın sinyalini vermişti.

Hong Kong'un Çin'e bağlanmasının 17. yıl dönümü olan 1 Temmuz'da, onbinlerce kişi "tam demokrasi" için yürüyüş yaparak merkezi yönetimi eleştirmişti. - Pekin

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Pekin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title