Haberler

Çin'de Şampiyon Olan "Zihin Gücü ile Giden Tekerlekli Araç" Projesi Son Dakika Sponsorları ile...

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Uluslararası Robot Şampiyonası'nda Türkiye'ye birincilik getiren öğrencilerin, 40 bin TL bütçelik projeyle yarışmaya son bir hafta kala velilerin desteğiyle bulunan sponsorlar sayesinde katıldığı öğrenildi. Antalyalı gençler proje ile felçli hastaların hareket etmeden zihin gücüyle eşyalarını kontrol edebilmesini amaçlıyor.

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Uluslararası Robot Şampiyonası'na Antalyalı öğrencilerin oluşturduğu Robot Takımı, "Zihin gücü ile giden tekerlekli araç", "Akıllı Ev" ve "Engelli öğrenciler için eldiven" projeleriyle katıldı. Öğrenciler, "Zihin gücü ile giden tekerlekli araç" projesiyle kendi kategorisinde Dünya Şampiyonu olurken, "Akıllı ev" ile ikinci, "Engelli öğrenciler için eldiven" projesiyle de dördüncü olmayı başardı. Çin'de düzenlenen Robot Challenge 2017'de Türkiyeli kaşifler "Free Style" kategorisinde yarıştı. Yarışmaya 50 ülkeden 2 bine yakın yarışmacı katılırken, öğrencilerin kategorisinde 96 proje yer aldı.

"El birliğiyle yarışmaya katılmışlar"

Çin'de başarı elde eden 3 öğrencinin yarışmaya katılabilmek için sponsor sıkıntısı çektiği öğrenildi. Türkiye'yi Çin'de en iyi şekilde temsil eden ve yarıştıkları kategoride derece elde eden öğrenciler velilerinin ve sponsorların desteğiyle imece usulü toplanan paralarla Çin'e gittiği öğrenildi.

Antalya Bilim ve Sanat Merkezinde (BİLSEM) eğitim gören 12 yaşındaki genç kaşif Efe İnan, "Gittiğimiz yer güzel ve büyük bir ortamdı. Jürideki herkes Çinli'ydi ama hepsi bize İngilizce olarak nasılsınız iyi misiniz diye sordular. Bizi normal bir yere gittiğimiz gibi karşıladılar. Güzel bir yerdi, hoşumuza gitti. Projemiz de çok fazla ilgi gördü orada çünkü insanlar bilgileri okuyunca ilgilerini çekti" dedi.

Çinlilerin, projelerini anlatırken zevkle dinlediğini belirten İnan, "Projem 'zihin kontrollü tekerlekli sandalye', burada bir başlık kullanarak sandalyeyi ileri geri, sağ sol hareketleri yaptırıyoruz. Projemiz insanların hoşuna gitti. Biz projemizi anlattığımız zaman insanlar bizi zevkle dinledi. Anlatmak da çok kolay olmadı Çinliler çok fazla İngilizce bilmiyordu. Kendileriyle bir şekilde iletişime geçtik ama proje çok ilgi gördü. Bu da bizi mutlu etti" diye konuştu.

"Projelerimizin amacı olduğu için dereceye girdi"

İnan, "Projemiz amacı olduğu için dereceye girdi. Amacı da çok önemliydi. Araştırmalara istatistiklere bakıldığı zaman dünyada çok fazla tekerlekli sandalyeye mahkum yaşayan olduğunu gösteriyor. Biz bütün projelerimizde sadece araba projesinde değil hepsinde bu insanları daha engelsiz yaşam için yaptık. O nedenle beğenmiş olabilir" dedi.

Yarışmaya katılmak için sponsor sıkıntısı yaşadıklarını ve son 1 hafta kala bu sorunu çözdüklerini dile getiren genç İnan, "Sponsoru son hafta bulabildik. Gidemeyeceğimiz için çok üzülüyordum, hayal kırıklığına uğruyordum. Biz haftalarca çalıştık, en küçük bir hatada bile hemen düzeltmeye çalışıyorduk. Son hafta iptal olması söz konusu olunca çok fazla sitem etmeye başladım. Sponsor bulununca da çok rahatladık ve mutlu olduk" ifadelerini kaydetti.

"Hiç hareket yapmadan sadece zihin gücüyle TV'yi, klimayı açabiliyor"

Projenin, felçli hastaların hareket etmeden zihin gücüyle eşyalarını kontrol edebilmesini sağladığını vurgulayan Kallıkçı, "Çin'deki robot Challange yarışmasına gittik. Birinci olan projemiz 'zihin kontrollü akıllı ev' projesiydi. Projemizin yapılma amacı felç hastalarının evindeki eşyaları hiç yerinden kalkmadan kontrol etmesini sağlamak. Örneğin bir felçli birey yerinde oturuyor. Hiç hareket etmeden sadece zihin gücüyle TV'yi, klimayı açabiliyor. Bir diğer projemiz zihin gücüyle hareket eden arabamızdı. Bir de engelli öğrenciler için eldiven projemiz vardı" dedi.

"Amaca sahip olduğu için ödül aldık"

Projelerinin bir amaca sahip olduğu için ödül aldığını dile getiren Kallıkçı, "Oraya gittiğimizde güzel projeler vardı ama onların bir amacı yoktu. Sadece şov olsun diye yapılmış projelerdi. Kağıt uçak yapma makinesi vardı. Çok ilgi çekti ama bir amacı yoktu" diye konuştu.

Robot alanında çalışmalara yaklaşık 1,5 yıl önce başladıklarını dile getiren Antalya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Arif Aydeniz, "Antalya BİLSEM'in robot takımı alanındaki en iyi çocuklardan oluşan takım. Oluşturulan takımla 3 projeyi, 3 öğrencimiz ortaya koydu. Çocukları Çin'de düzenlenen yarışmaya göndermek çok önemliydi. Açıkçası ilk etapta kimseden yardım anlamında bir destek alamadık. Hayal kırıklığına uğradığımız zamanlar oldu ama umudumuzu kaybetmedik" dedi.

"El birliğiyle bu çocukların bu projelerini yarışmaya dahil ettik"

Öğrencilerin Çin'e gitmesinde velilerin desteğinin çok olduğunu söyleyen Aydeniz, "Bu sürecin en önemli ayağı olan, proje bütçesinin bulunması noktasında velilerimiz elini taşın altına koydu. Bütçelerinden katkıda bulundu. Yarışmaya son bir hafta kala ulaşım ve konaklama toparladık ve Çin'deki organizasyona katıldık. Dünya 1-2 ve 4'üncüsü olmamızda tüm paydaşlarımızın, velilerimizin, kamu kurum ve kuruluşlarımızın desteği oldu. Bizim Çin'e gitmemiz için toplam bütçe 40 bin TL civarındaydı. Bu bütçenin toplanmasında özellikle velilerimizin çok büyük emeği oldu. Sponsor arayışını onlar sürdürdüler. Bizde aynı şekilde devam ettik ve el birliğiyle hep beraber bu çocukların bu projelerini yarışmaya dahil ettik. Bunun sonucunda da dünya derecesiyle döndük" ifadesini kullandı.

Aydeniz, öğrencilerinin derece yapmasının ardından şimdilerde sponsorluk desteğinin arttığını kaydetti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Antalya Türkiye Pekin Politika Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title