Haberler

Çıkışı Bulunmayan Sanayideki Esnafın Kömür Tozu Tepkisi

Zonguldak’ın Kozlu Beldesi’nde Çıkışı Bulunmayan Sanayideki Esnaf, Yan Tarafta Bulunan Kömür Yıkama Tesisinden Uçuşan Kömür Tozundan Şikayet Ediyor.

Zonguldak’ın Kozlu Beldesi’nde çıkışı bulunmayan sanayideki esnaf, yan tarafta bulunan kömür yıkama tesisinden uçuşan kömür tozundan şikayet ediyor.

Yaklaşık 1,5 yıl önce Kozlu sahil yolunda deniz kenarında bulunan ve şimdilerde Türkiye Taşkömürü Kurum (TTK) lavuar’ının yanına taşınan sanayi sitesinin çıkışı bulunmazken esnaf da yandaki lavuar nedeniyle başlarına kömür tozu yağdığını ileri sürdü. Tamir için gelen araçları tamirden sonra yıkama yağlamaya da götürdüklerini kaydeden esnaf, kömür tozu nedeniyle madencilerden daha fazla sağlık sorunlarının ortaya çıktığını söyledi. 20 yıldır oto yedek parça satan Mehmet Köksal, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun kömürlerini lavuara taşıyan bantlardan uçuşan tozların sıkıntıya yol açtığını ifade etti. Mehmet Köksal, “Kömürün bandından gelen toz bizleri canımızdan bıktırdı. Kömür tozu çok aşırı geliyor. İki dükkan arasında gezerken gözlerinizi açamazsınız. Her akşam eve gittiğimizde mutlaka banyo yapmak mecburiyetinde kalıyoruz. T.T.K’ da işçi olan kömür çıkaran madenciler bile bizden fazla kömür tozu yutmuyordur. İlerleyen zamanlarda vücudumuzda sağlık problemleri çıkmasından çekiniyoruz. Bence bahsi geçen bandın etrafının sarılması, dereninde ıslah edilerek koruma altına alınmasını istiyoruz. İtfaiye aracı buraya kadar gelip yıkıyor ama hiçte yıkamış gibi olmuyor. Yarım saat olmadan dükkan çevreleri ve dükkanlarımız kömür tozu içerisinde kalıyor. Artık dükkanlarımızda temizlik yapmıyoruz” diye tepkisini dile getirdi. Yaklaşık 27 yıldır egzoz ustalığı yapan Celal Aydın (49) ise, “Ben 27 yıldır egzoz ustalığı yapıyorum. Bunca sene hiç böle sıkıntımız olmazken son 1,5 yıldır özellikle kömür tozundan mağdur olmuş vaziyetteyiz. T.T.K’nın lavuar’ı ile Kılıç mahallesi yol ayrımı karşısından köprü yapılmasını da istiyoruz. Genelde müşterilerde bizimle beraber kömür tozu yutmaktan şikayetçiler. Tamir ettiğimiz arabaları birde yıkamaya götürmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu. Yıkadığı araçların on dakika içinde tekrar kömür tozu içinde kaldığını söyleyen oto yıkamacısı Murat Çiçek’de, “2 yıldır oto yıkama yağlama işi yapmaktayım. Arka tarafta kalmamızın verdiği dezavantajı yaşıyoruz. Aşırı kömür tozundan dükkanımıza gelen müşterilerin araçlarını her ne kadar yıkasak bile aracı müşteriye tekrar temiz bir şekilde teslim edemiyorum. Çünkü aracın üstü hemen kömür tozu oluyor. Kozlu sanayi sitesi yapım aşamasında iken projede köprü var. Ama ne hikmetse köprü burada olmamakla beraber ilginç olanda köprü ile ilgili herhangi bir girişimde yok” dedi.

(SD-SŞ-Y) 11.04.2008 16:56 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title