Haberler

'Çığdan Koruyan Elbise'

Güncelleme:

TÜRK ÖĞRENCİDEN TARİHE GEÇECEK BULUŞ: 'ÇIĞDAN KORUYAN ELBİSE'

AKUT'tan da destek gören buluşla ilgili patent müracaatında bulunan Uysal; "Buluşumun öncelikli amaca dağlık bölgelerde görev yapan askerlerin çığ tehlikesine karşı korunmasını sağlamak" dedi.

Çorumlu 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Mustafa Uysal, son olarak geçtiğimiz ay Pakistan'ı yasa boğan çığ felaketlerine karşı tarihe geçecek bir buluş icat etti. Özellikle dağlık bölgelerdeki askerlerin çığ tehlikesine karşı korunması amacıyla icat ettiği buluşunu lise yıllarında tasarlayan Uysal, 'Çığdan Koruyan Elbise' başlıklı buluşu için Adres Patent aracılığıyla patent başvurusunda bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisi olan Uysal, buluşuyla ilgili olarak; "Haberlerde gördüğüm çığ felaketleri sonucu hayatını kaybeden insanların çaresizlikleri bu buluşu tasarlamamda önemli bir etken oldu. Özellikle dağlık bölgelerdeki askerlerin bu felaket sebebiyle hayati tehlikeler yaşamasının önüne geçmek adına böyle bir elbise tasarlamaya karar verdim" diye konuştu.

Çığdan Koruyan Elbiseye AKUT'tan da Destek Geldi!

Çığdan koruyan elbiseyi AKUT Kurucu Üyesi Mehmet Tanrısever ile paylaştığını ve kendisinin buluşunu desteklediğini dile getiren Uysal; "Arama kurtarma konusunda son yıllarda çok önemli gelişmeler kaydeden AKUT'un kurucu üyesi Mehmet Tanrısever çığ felaketine karşı tasarladığım bu elbisenin önemli bir kurtarma aracı haline gelebileceğini söyledi. Gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra üretimi için harekete geçeceğim" açıklamasında bulundu.

Çığa Karşı Havayla Koruma Sağlıyor!

Çığdan koruyan bu elbisenin temel mantığının darbe anında hava yastığı gibi bölge bölge şişerek kazazedenin hayati fonksiyonlarını sürdürmesini ve artan hacimle yüzeyde kalmasını sağlamak olduğunu dile getiren Uysal; "Çığ sonrasında kar altında kalan kişilerin yaşam standartlarını yükseltmek için ağız bölgesine yakın bir hava kaynağı yerleştirdim. Çığ altında kalan ve kurtarılmayı bekleyen kazazedenin kısa sürede bulanması için de GPS vericisi ekledim. Bu elbise dağ ortamında çalışanlar ya da turizm amaçlı dağ aktivitelerine katılanlar için hayati bir önem taşıyacak" açıklamasında bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Adres Patent Marka ve Patent Danışmanı Billur Demirci; "Çığ felaketi ile ilgili tüm Türkiye'de bugüne kadar dört patent başvurusu yapılmış durumda ve bu buluşların işlevselliği söz konusu değil. Türkiye'de ilk kez çığ düşme anı ve sonrasında kazazedenin hayatını kurtaracak nitelikte bir buluş yapıldı" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Uysal Pakistan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title