Haberler

Çiftçilerin Eğitimi İçin "Termal Seralar" Kurulacak

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) tarım ve jeotermalde pilot seçilen Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) bünyesinde çiftçilere eğitim verilebilmesi amacıyla termal seralar kurulacağı bildirildi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, bölgesel kalkınmaya katkı sağlaması amacıyla AEÜ yönetimi tarafından hazırlanan 7 pilot projeden biri olan "Termal Seralarda Kümelenme" projesinin hayata geçirilmesiyle jeotermal kaynak seraların kurulacağı merkez yerleşkedeki sera bölgesine getirilecek.

Proje kapsamında tam otomasyonlu sera kurularak çekirdek ailelere jeotermal seralarla ilgili uygulamalı eğitimler verilecek. Seralardan ilk ürünler 2019 yılından itibaren alınmaya başlanacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen proje yürütücüsü Ziraat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak, jeotermal kaynağın sera bölgesine getirilmesi çalışmasına başlandığını ifade etti.

İnşaat sürecini kısa sürede bitirerek gelecek yıl ilk üretimi gerçekleştireceklerini vurgulayan Başak, seralarda verim ve karlılığı artırıcı yeni üretim teknikleri ile bilimsel çalışmalar ve araştırmaların yapılacağını aktardı.

Çekirdek aile işletmeciliğinin Kırşehir koşullarında uygulanabilirliğini göstereceklerini dile getiren Başak, şunları kaydetti:

"Bu sayede projemiz bir kuluçka merkezi ve çarpan etkisi göstererek bölgede aile işletmeciliği modeli ile seracılığın yaygınlaşmasına katkı sağlayacak. Modern üretim tekniklerinin uygulanabileceği seralarda verilen eğitimlerle sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye personel yetiştirilecek. Çok kapsamlı bir yapı olan projemiz, sadece dış konstrüksiyonu değil, içerisinde birbirinden bağımsız ve çok farklı üretim tekniklerinin uygulanabileceği modern seralar şeklinde. Bu, hem eğitim kalitemizi hem de bölgesel kalkınmaya olan katkımızı arttıracak."

Seracılıkta modern tekniklerin kullanılmasının ciddi anlamda verimliliği ve karlılığı artırdığına işaret eden Başak, çekirdek bir ailenin işletebileceği ve geçimini sağlayabileceği bir seracılık modelinin Kırşehir'de geliştirilmesini ve yaygınlaşmasını amaçladıklarını vurguladı.

Başak, "Daha düşük maliyetli seralar kurarak bu seralarda işçiliğini aile bireylerinin yapacağı bir üretim tarzını geliştireceğiz. Hem bölgede seracılığın gelişmesine hem de jeotermal kaynağın daha verimli kullanılmasına da büyük katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Termal Pilot Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title