Haberler

Çiftçilerin Borçlarının Silinmesini Öngören Kanun Teklifi Üreticiyi Mutlu Etti

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na Borcu Olan Çiftçilerin Borçlarının Silinmesini Öngören Kanun Teklifi Üreticiyi Mutlu Etti. Teklifin Meclis'ten Geçmesi Durumunda Nevşehir'de Kredi Borcu Bulunan Bin 240 Çiftçi ve Bunlara Kefil Olan 10 Bin 500 Kişi Borçlarından Kurtulacak.

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na borcu olan çiftçilerin borçlarının silinmesini öngören kanun teklifi üreticiyi mutlu etti. Teklifin Meclis'ten geçmesi durumunda Nevşehir'de kredi borcu bulunan bin 240 çiftçi ve bunlara kefil olan 10 bin 500 kişi borçlarından kurtulacak.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç yaptığı açıklamada, dün TBMM Tarım Komisyonu'nda kabul edilen ve AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi tarafından hazırlanan kanun teklifiyle, üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na olan borçlarının silinecek olmasının Türk tarımı açısından oldukça sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de bin 240 üreticinin Tarım Kredi Kooperatifi'ne yaklaşık 12 milyon YTL borcu bulunduğunu ve bu borçlulara kefil olan 10 bin 500 çiftçi hakkında da icra takibinin sürdüğünü kaydeden Tunç, "Kredi borcu bulunan üreticiler bu borçlarını ödeyemiyor. Bunun yanında bu üreticilere müteselsil kefil olan 10 bin 500 üreticinin tüm menkul ve gayri menkullerine icra takibi başlatıldı. Bu durumda çiftçinin yeniden üretim yapması imkansız hale geldi. Bu sorunlarla boğuşurken Meclis'ten gelen bu haber bizleri oldukça sevindirdi. Eğer bu kanun teklifi Meclis'ten geçerse Türk tarımının önü açılacak. Borçlarından kurtulan üreticiler yeniden ürünlerini ekebilecek ve böylelikle ülke ekonomisine katkı sağlayabilecekler" dedi.

Kanun teklifinin TBMM'den geçmesi için hem iktidar hem de muhalefet partisi milletvekillerine görev düştüğünü ifade eden Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, "Tarımsal desteklerin yetersiz olduğu geçmiş dönemlerde çiftçilerimizin elde ettikleri gelir geçim düzeyinin çok altında kalmıştır. Bu yüzden çiftçilerimiz kredi alabilmek için her türlü şartı kabul etmiştir. Çiftçilerimiz başka alanlarda uygulaması olmayan müteselsil kefillik ile birbirlerine kefil olmuştur. Başkalarının borcu nedeniyle de şu anda tüm menkul ve gayri menkulleri icralık durumda. Çiftçi şimdi sürekli olarak korkulu rüya görüyor. Çünkü çiftçinin tarlası, motoru, evi icralık durumda. Bu haldeki bir kişiden nasıl üretim yapmasını bekleyebilirsiniz? Bunun için milletvekilleri duyarlı davranıp bu sorunu çözmeli" diye konuştu.

Üreticilerin borçlarının silinmesinin ardından bundan sonra kredi kullanırken oldukça dikkatli olmaları gerektiğini de vurgulayan Tunç, bunun yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifleri'nin de verdikleri kredinin üretimde kullanılıp kullanılmadığını takip etmesi gerektiğini söyledi.

"KREDİ BORCUNUN ARDINDAN ELEKTRİK BORCU İÇİN DE YENİDEN YAPILANDIRMA TALEBİ"

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, üreticilerin kredi borçlarının ardından en büyük sıkıntılarından birinin de tarımsal sulama borçları olduğunu söyledi. Tunç, Nevşehir'de tarımsal sulamadan dolayı 2 bin 580 üreticinin MEDAŞ'a yaklaşık 198 milyon YTL elektrik borcu bulunduğunu söyledi Bu borcun 116 milyon YTL'lik bölümünün ana para, geri kalan kısmının ise faiz ve KDV olduğunu belirten Tunç, bu konuda da üreticilere borçlarını ödeyebilmeleri için bir kolaylık sunulmasını istedi. Üreticilerin elektrik borçlarını ödemek istediklerini ancak bunun mümkün olmadığını kaydeden Tunç, üreticilerin elektrik borçlarındaki faizlerin silinerek ana paranın uzun yıllara yayılarak taksitlendirilmesinden yana olduklarını vurguladı.

Tunç, "Biz devletimize olan elektrik borcunu ödemek istiyoruz ancak bu durumda bu borcun altından kalkmamıza imkan yok. Nevşehir'de bizim MEDAŞ'a olan ana borcumuz 116 milyon YTL. Biz bu parayı uzun vadelere yayarak ödemek istiyoruz. Bu borcun üstüne bir de faiz bindiğinde işin içinden çıkamayız. Bu konuda da gereken çalışmaların yapılması için girişimlerimiz sürüyor" dedi.

(MÖZ-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title