Haberler

Çiftçileri Hapisten Kurtaracak Yasa Teklifi Alt Komisyonda

AKP, Çiftçilerin Grup Kefaletinden Doğan Mağduriyetini Ortadan Kaldırarak Sicil Affı Getiren ve Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatileri'ne Olan Boçlarını Hazine'nin Üstlenmesini İçeren Teklifi, Plan Bütçe Komisyonu'nda Bir Alt Komisyona Havale Edildi. Yasa Teklifi 400 Bin Çiftçiyi İlgilendiriyor.

AKP, çiftçilerin grup kefaletinden doğan mağduriyetini ortadan kaldırarak sicil affı getiren ve çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatileri'ne olan boçlarını Hazine'nin üstlenmesini içeren teklifi, Plan Bütçe Komisyonu'nda bir alt komisyona havale edildi. Yasa teklifi 400 bin çiftçiyi ilgilendiriyor.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan grup kredileri nedeniyle icra ve hapis cezası kıskacında bulunan çiftçinin sıkıntısını çözecek olan Yasa teklifi 400 bin kişiyi ilgilendiriyor.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Sait Açba Başkanlığı'ndan toplandı. Komisyon, AKP Adana Milletvekili Vahit Kirişçi'nin, "Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Tarafından Kullandırılan Grup Kredilerinden Doğan Kefaletin Sona Erdirilmesi"ni öngören Yasa Teklifini görüştü. Teklifin geneli üzerinde yapılan görüşmelerin ardından alt komisyona sevkedildi.

Yasa teklifi hakkında komisyona bilgi vererek milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Tarım Bakanı Mehdi Eker, yapılan düzenleme ile sosyal bir problemi çözmeyi amaçladıklarının bir af düzenlemesi getirmediklerini söyledi. Bakan Eker, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasının vadesi geçen alacakların ana parasının 106 milyon 641 bin YTL, faiziyle birlikte 384 milyon 313 bin YTL olduğunu belirtti.

CHP'nin, söz konusu yasa teklifiyle, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) devre dışı bırakıldığına yönelik eleştirilere Bakan Eker, "Bizim TZOB'den hoşlanmadığımıza yönelik iddialar var. Bu doğru değil. Biz Hükümet olarak 2004 yılında TZOB'nin Kanunu yeniden düzenleyerek günün ihtiyaçlarına cevap verecek hale getirdik" yanıtını verdi.

ÇİFTÇİLER ANADOLU YAKLAŞIMINDAN YARARLANMALI

Yasa teklifinin görüşmeleri sırasında CHP'li Mehmet Akif Hamzaçebi, Anadolu Yaklaşımından çiftçininde yararlanması gerektiğini dile getirerek, "Çiftçide bu yasa kapsamına giriyor. Çiftçinin istisna tutulmasını düzenleyen bir hüküm yok. Çiftçide Anadolu Yaklaşımından mutlaka yararlanmalı, yasa bunu emrediyor. Bu konuda Ziraat Bankası ile görüştüm ancak bir sonuç alamadım" dedi.

"Seçim ekonomisi uygulamayacağım" diyen hükümetin söz konusu yasa teklifi ile seçim ekonomisinin küçük bir örneğini verdiğini belirterek, "Sağlam olmayan bir bütçe ile seçim ekonomisi uygularsanız bunun faturasını millet öder" dedi. Bakan Eker ise gelen bu eleştiri üzerine " Biz sosyal bir problemi çözüyoruz. Bunun seçim ekonomisi ile ilgisi yok. Biz buna felsefe olarak ne inandık ne de yaptık" diye konuştu.

Alt komisyonun yasa teklifi üzerindeki çalışmaları kısa sürede tamamlaması ve gelecek hafta teklifin Komisyon gündemine alınması planlanıyor.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title