Haberler

Çiftçilere Devlet Destekli Tarım Sigortası Anlatıldı

Başak Sigorta Tarım Sigortaları Departman Müdürü Hüseyin Uysal, Türk Çiftçisinin, 25-30 Yıldır Beklediği Devlet Destekli Tarım Sigortası Sayesinde Artık Rahat Uyuyacağını Belirterek, Haziran Ayında Yapılacak Düzenlemeyle Şu An 33 Firmanın Yararlandığı Kümes Hayvancılığı Sigorta Kanunu'ndan 3 Bin 500 Firmanın Yararlanabileceğini Söyledi.

Başak Sigorta Tarım Sigortaları Departman Müdürü Hüseyin Uysal, Türk çiftçisinin, 25-30 yıldır beklediği Devlet Destekli Tarım Sigortası sayesinde artık rahat uyuyacağını belirterek, haziran ayında yapılacak düzenlemeyle şu an 33 firmanın yararlandığı Kümes Hayvancılığı Sigorta Kanunu'ndan 3 bin 500 firmanın yararlanabileceğini söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 25. Grup Meslek Komitesi tarafından düzenlenen toplantıyla, çiftçilere Devlet Destekli Tarım Sigortası tanıtıldı. Başak Sigorta Tarım Sigortaları Departman Müdürü Hüseyin Uysal tarafından gerçekleştirilen sunumda, çiftçilerin hangi şartlarda sigortadan yararlanabilecekleri ve istisnai durumlar anlatıldı. Türk çiftçisinin 25-30 yıldır beklediği bir uygulamanın yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Uysal, buradaki amacın çiftçilerin ürünlerini güvence altına almak olduğunu belirtti. 2004 yılında doğal afetlerden dolayı üretim kaybının 692 milyon YTL, 2005 yılında ise 18 milyon YTL olarak gerçekleştiğini hatırlatan Uysal, bu şekilde yaşanan olumsuzluklar karşısında sigortanın çağdaş bir risk aracı olduğunu söyledi. Türkiye'de 11 milyon civarında büyükbaş hayvan, 25 milyon baş koyun, 7-8 milyon baş keçi ve 300 milyon baş kümes hayvanı bulunduğunun altını çizen Uysal, sigorta uygulamasında hayvan sayısı arttıkça fiyatta düşme olduğunu ve bir özendirmenin söz konusu olduğunu kaydetti.

Başak Sigorta Tarım Sigortaları Departman Müdürü Hüseyin Uysal, tarım sigortası kapsamındaki poliçe miktarının yarısının Tarım Bakanlığı bütçesine ayrılan 200 milyon YTL kaynaktan karşılandığını hatırlatarak, bunun dışında da hasar fonlarına ayrıca 60 milyon YTL bütçe ayrıldığını söyledi. Sigorta yaptıran çiftçinin priminin yarısını kendisinin ödediğini, yarısının da devlet tarafından karşılandığını ifade eden Uysal, "Bu uygulamada çiftçiye hiçbir zorunluluk yok. Ancak, sigorta yaptırması durumunda çiftçiler rahat bir uyku uyuyabilecek" dedi.

Uysal, kümes hayvancılığı sigortası kapsamında, hijyen ve bio-güvenlik tedbirlerinin alınmasıyla ilgili bir madde nedeniyle birçok firmanın mağdur olduğuna dikkat çekerek, "Haziran ayında yapılacak bir düzenleme ile şu an Türkiye'de 33 firmanın yararlanabildiği bu uygulamadan 3 bin 500 firma yararlanacak" diye konuştu.

Uysal, kuş gribiyle ilgili bir zararın sigorta kapsamına alınmadığının altını çizdi.

(ÖT-MT-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title