Haberler

Çift Başlı Deniz Kaplumbağası Görenleri Şaşırttı

Dünyada deniz kaplumbağalarının en önemli üreme merkezlerinden olan Mersin'in Alata ve Davultepe sahillerinde bu yıl da binlerce yavru denizle buluştu.

Dünyada deniz kaplumbağalarının en önemli üreme merkezlerinden olan Mersin'in Alata ve Davultepe sahillerinde bu yıl da binlerce yavru denizle buluştu. Bu yıl yumurtaların birinden çıkan çift başlı ve çift üyeli kaplumbağa ise görenleri şaşkına çevirdi. Ölü olarak dünyaya gelen çift başlı yavru kaplumbağa, incelemeye alındı. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, deniz kaplumbağalarının üreme sezonunun mayıs ayının sonlarında başladığını söyledi. Mayıs sonlarından ağustos ortalarına kadar anaç kaplumbağalarının yuva yaptığını vurgulayan Ergene, "Yumurtadan yavrular Temmuz ayının başından sonra çıkmaya başlıyorlar. Temmuz ayında yavru çıkışlarını gerçekleştirip, denize gitmelerine sağlıyoruz. Büyük bir kısmı zaten doğal olarak gidebiliyor. Ancak bazıları da yuvaların içinde sıkışıp kalabiliyor. Yuvanın içinde sıkışıp kaldıklarında biz onları yavru çıkışından 4-5 gün sonrasında açarak yuvadan çıkarmaya çalışıyoruz. Bu yuvadan çıkışlar sırasında açılamayan yumurtalar oluyor veya yumurtadan çıkmış fakat yuvadan çıkış yapamamış yavrular oluyor. Biz de onların kurtarılmasını gerçekleştiriyoruz" dedi.

Yuvalara bırakılan yumurtaların hepsinin sağlıklı yavrular veremediğinin altını çizen Ergene, "Bazılarında genetik problemler söz konusu olabiliyor. Bu yıl Davultepe'de işte çift başlı, çift üyeli yavru kaplumbağası çıkışı söz konusu oldu. Çift başı ve 8 tane üyesi vardı canlının. Aynı gövdeye yapışık bir şekilde bulunuyordu. Dolayısıyla bu tip çeşitlenmeler de söz konusu olabiliyor. Bu bir genetik anormallik durumu aslında. Nasıl insanlarda dönem dönem bu tip doğumlar söz konusu olabiliyor, hayvanlarda da bu tip olaylar söz konusu olabiliyor. Bu hayvanların düşmanı sadece doğanın değişmesi, insanlar tarafında değiştirilmesi, kentleşme, sanayileşme değil aynı zamanda kendi içerisinde de genetik çeşitli problemleri söz konusu olabiliyor. Sağlam olan yavrular çıkıp giderken, bu tip yavrular da ölüp yuvanın içinde kalabiliyor. Hatta bazen canlı da çıkabiliyor ancak yaşamları çok kısa sürüyor. Geçen yılda Kazanlı'da böyle bir çift başlı yavru çıkışı söz konusu olmuştu. Yaklaşık olarak 10 gün yaşadı ve ondan sonra hayatını kaybetti. Çünkü tek akciğer, tek kalp, tek karaciğer olunca canlının yaşamını devam ettirme şansıda olmuyor. Bu hayvanda aynısı söz konusuydu. Sadece omur çift gelişmişti. Muhtemelen zaten ondan hayatını kaybetti. Böyle bir durumda yaşaması zaten söz konusu değil" diye konuştu.

(Koray Ünlü / İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mersin Üniversitesi Davultepe Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title