Haberler

Çiçek'ten Üniversiteliye Müjde

Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 'Üniversite ve Yüksek Okullarda Okuyan Lisans Öğrencilerinin Aylık Alacakları Miktarı 180'den 200'e Çıkardık. Master Öğrencileri 400, Doktora Öğrencileri de 600 Lira Alabilecektir' Dedi.

Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, ''Üniversite ve yüksek okullarda okuyan lisans öğrencilerinin aylık alacakları miktarı 180'den 200'e çıkardık. Master öğrencileri 400, doktora öğrencileri de 600 lira alabilecektir'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, ele alınan konulardan birinin ''Dış Türkler ve Akraba Topluluklar'' adı altında bir başkanlığın kurulması olduğunu söyledi.

Amerikan'dan Avusturya'ya kadar geniş bir dünya coğrafyasında sayıları 5 milyona yaklaşan vatandaşlar olduğunu, ayrıca yine dünya coğrafyasında sayıları 220 milyonu bulan soydaş ve akraba topluluklar olduğuna işaret eden Çiçek, ''Evvela birinci kategorideki 5 milyona yakın vatandaşımızla ilgili olarak 30'a yakın devlet kurumu bu vatandaşlarımıza hizmet götürmeye çalışıyor'' dedi.

Bakan Çiçek, hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde götürülmesinde bir dağınıklığın olduğunun ortaya çıktığını vurgulayarak, yurt dışında yaşan vatandaşların sorunlarının takibi, soydaş, akraba topluluğuyla ilgili çalışmalara yön verilmesi, Türkiye'den yurt dışına giden veya yurt dışından Türkiye'ye gelen öğrencilerl ilgili politikaların oluşturulması ve bu alanda çalışma yapan sivil toplum örgütleriyle işbirliğinin sağlanabilmesi bakımından bu hizmetlerin tek çatı altında toplanması ve bir muhatabın ortaya çıkmasının gerekli olduğunu bildirdi.

Yurt dışındaki Türklerin haklarının korunması, yaşam kalitelerinin artması, yaşadıkları yerde örgütlü halde kendi kimliklerini ve varlıklarını sürdürebilmeleri bakımından bu hizmetlerin tek elden sürdürülmesinin önemine değinen Çiçek, bu tip bir muhatabın bulunmasının yurt dışındaki vatandaşların da talebi olduğunu kaydetti.

Cemil Çiçek, ''Avrupa'da işçi statüsünde çalışan vatandaşların sorunlarının çözümünde zaman zaman karşılaştıkları zorluklar ve dağınıklık nedeniyle devletin kendileriyle yeteri kadar ilgilenmediği şeklinde bir kanaate sahip olabildiklerini'' belirterek, bütün bu sorunları hesaba katarak böyle bir başkanlığın kurulmasında zaruret gördüklerini söyledi.

Çiçek, 30 ayrı kuruluşun önemli ölçüde kamu kaynaklarını kullandığını ve bu kaynaklarda israfın söz konusu olabildiğini kaydederek, ''Bu kadar para harcanıyor ama yeterli, etkin bir hizmetin verilmesinde de sıkıntı var. Onun için geçmiş hükümetler döneminde de bu konu gündeme gelmiş olmakla birlikte, ilk defa uzunca bir zamandan beri hükümetimiz bu konu üzerinde çalıştı. En başta Said Yazıcıoğlu arkadaşımız geçtiğimiz dönemde, şimdi Faruk Çelik arkadaşımız bu çalışmayı ilgili kuruluşlarla, sivil toplum örgütleriyle, yurt dışındaki vatandaşlarımızla da konuşmak suretiyle böyle bir çatıyı kurmuş olacağız'' diye konuştu.

Bakan Çiçek, tarihsel ve kültürel bağlara sahip olunan topluluklara yönelik olarak da çok yönlü çalışmaların planlanması ve koordine edilmesi konusunun da mevcut kuruluşun görevleri arasında olacağını ifade ederek, böylece hem önemli bir hizmet verileceğini, hem de dağınıklığın giderileceğini kaydetti. Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda bu konunun bir an önce yasalaşması kararı aldıklarını belirtti.

-GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI TEŞKİLATININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI-

Çiçek, toplantıda ele alınan konulardan birinin de, Gümrük Müsteşarlığı teşkilatının yeniden yapılandırılması olduğunu kaydederek, müsteşarlığın kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasların yeniden düzenlenmesinin ele alındığını söyledi. Çiçek, bugünün şartlarında Gümrük Müsteşarlığının teşkilat görev, yetki ve sorumluluklarının yeni baştan düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu, buna ilişkin tasarının toplantıda imzaya açıldığını bildirdi.

-SOSYAL YARDIM BİLGİ SİSTEMİ PROJESİ

Çiçek, toplantıda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün, 6 aydan fazla bir zamandır üzerinde çalıştığı ''Sosyal Yardım Bilgi Sistemi Projesi''nin takdiminin yapıldığını dile getirerek, projeyle sosyal yardım başvurusu yapan vatandaşların başvurularının sağlıklı şekilde karşılanması ve gerçekten hak edenlerin hizmetlerden faydalanabilmesinin amaçlandığını bildirdi.

Bir vatandaşın sosyal yardımlaşma vakıflarına başvurması halinde 8-10 yerden ihtiyaç sahibi olup olmadığının araştırıldığını, vatandaşın ihtiyaç sahibi olduğunu kendisinin ispatlamasının gerektiğine dikkate çeken Çiçek, 10 farklı kurumdan yapılan 24 ayrı sorgulama sonucunda kişinin hak sahibi olup olmadığına karar verildiğini dile getirdi.

Yeni sistemle vatandaşın ihtiyaç sahibi olup olmadığını kendisinin ispatlamak zorunda kalmayacağını vurgulayan Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:

''Devletin elindeki bu kayıtlar belli bir program çerçevesinde kayıtlara geçilmiş durumda. 10 farklı kurumdan 15 güne kadar zaman alan ve büyük emek, büyük masraf gerektiren bu iş, 7 saniye içerisinde gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığını belirleme imkanına kavuşmuş olmaktadır. Böylece hem bir taraftan vatandaş külfetten kurtulmuş oluyor, hem yardıma ihtiyacı olan varsa kısa sürede buna kavuşmuş oluyor. Bürokrasi aza indirilmiş oluyor. Bir kısım art niyetli olanlar varsa bunlar da ortaya çıkarılmış oluyor. Nitekim bir ilimizde yapılan pilot uygulamada 5 bine yakın vatandaşımızın, muhtelif yerlerden maaş aldıkları halde bir de bu sistemden imkan elde etmek için müracaat ettikleri anlaşılıyor.

Kamu kuruluşlarına hiç durmadan yazı yazmak gibi bir sıkıntı da ortadan kalkıyor. Böylece bir çok açıdan devletle vatandaş arasında sağlıklı bir köprünün kurulmasına imkan verecek bir düzenlemeyi bu proje gerçekleştirmiş olmaktadır. Uygulamaları başlamıştır. Aksayan yönleri olursa onlar da kısa sürede telafi edilecek böylece vatandaşlarımız daha kolay devlet imkanlarından istifade imkanına sahip olacaktır.''

-ÜNİVERSİTE BURS VE KREDİSİ-

Bakanlar Kurulu'nda, üniversitede okuyan öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen bursların ve kredilerin ele alındığını da belirten Çiçek, ''Üniversite ve yüksek okullarda okuyan lisans öğrencilerinin aylık alacakları miktar 200 lira olarak tespit edilmiştir. 180'den 200'e çıkardık. Master öğrencileri 400, doktora öğrencileri de 600 lira alabilecektir'' diye konuştu.

-''(DTP'NİN KAPATILMASI) KONUŞULMADI''-

Toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Çiçek, ''Kapatılan DTP'nin milletvekillerinin Barış ve Demokrasi Partisi çatısı altında yollarına devam edeceklerinin'' hatırlatılması ve bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, Bakanlar Kurulu'nda konuyla ilgili bir değerlendirme yapmadıklarını belirterek, ''Zaten muhtelif arkadaşlarımız partinin kapatılması ve o süreçle ilgili değerlendirmeleri yaptılar. Bugünkü Bakanlar Kurulu'nda bunu konuşmuş değiliz'' dedi.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Herkesin olup bitenden gerekli dersleri çıkarması lazım. Olabildiğince soğukkanlı, olabildiğince yaşanan tecrübelerden istifade ederek yeni döneme öyle bakmamız gerekmektedir. Türkiye'de yaşanan her tecrübenin bize öğrettiği, öğretmesi gereken durumlar var. Bunları dikkate alarak bu süreçleri değerlendirebilirsek Türkiye enerjisini, gücünü içe dönük meselelerle değil dışa dönük, ülkemizin mutluluğuna, refahına hizmet edecek konulara teksif etme imkanı olabilir.

Parti kapatmalarla ilgili bizim düşüncemiz belli. Bunu hükümet olarak da, Sayın Başbakanımız, bizler kendi davamızla ilgili olarak da Anayasa Mahkemesi'ne verdiğimiz savunmalarda açık olarak ifade ettik. Herkesin yapacakları faaliyetleri yasalar çerçevesinde, İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ve uluslararası hukuku da dikkate alarak yapmasında fayda var.

Kimse hukukun üstünde olamaz, hukukun dışında da olamaz. Ne yapacaksak hukukun içerisinde yapmamız lazım.''

Çiçek, bir başka soru üzerine, Bakanlar Kurulu'nda TEKEL işçilerine yönelik değerlendirme yaptıklarını da belirterek, ''Arkadaşlarımız çalışıyor üzerinde. Bir sonuca varılabilirse onu ilgili arkadaşlarımız zaten muhataplarıyla paylaşacaktır. Bugün bu konuyu belli çerçevede konuştuk'' dedi.

-''YARGI ZATEN OLAYA EL KOYMUŞTUR''-

Bir gazetecinin, ''Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast girişiminden bahsediliyor. Bu yönde siz gelen bir bilgi var mıdır? Bir diğer soru Fener Rum Patriği Bartholemeos'un sözleri vardı. Değerlendirmenizi alabilir miyiz?'' sorusu üzerine, Çiçek, ''Bartholomeos ile ilgili Sayın Dışişleri Bakanımızın bir değerlendirmesi var. O aynı zamanda bizim açıklamamızdır'' dedi.

Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:

''Biz göreve geldiğimizden beri demokratikleşme, hak ve özgürlükler adına çok önemli çabalar, çok önemli gayretler sürdürülmüştür, önemli mesafeler alınmıştır. Bunların tümünü yok farz etmek haksızlık olur. O yüzden Sayın Patriğin eğer bir talebi olabilecekse başka makamlara Türkiye'yi şikayet eder tarzda değil zaten bizimle diyalog halinde. Başbakanımız onlarla toplantı yaptı, yapmak istediğimiz işleri orada onlarla konuştular. Dolayısıyla, bu taleplerin içeride değerlendirilmesi daha doğru olur. Türkiye'yi şikayet eder bir üslup bence çok doğru değil. Onun için bunu tasvip etmiyoruz. Doğru da bulmuyoruz. Ne aranacaksa Türkiye'de aranmalıdır diye düşünüyoruz.''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, bugün gazetelerde yer alan haberlere ilişkin bilgi verdiğini anlatan Çiçek, ''Kendisiyle ilgili bir değerlendirme söz konusu olduğu için ilgili makamlardan aldığı bilgiyi bize aktardı'' dedi.

Çiçek, şöyle konuştu:

''Bu safhada söyleyeceğimiz, bu önemlidir ve yargı da zaten olaya el koymuştur. Soruşturma sürdürülüyor. Yargıya intikal eden bir konuda ben ilave bir açıklama yapmam ama Türkiye'de bu tür olayları yargı bütün yönleriyle soruşturuyor, soruşturacak ve neticelendirecektir. Bunun bir an evvel olmasını biz de arzu ediyoruz.''

Kaynak: AA / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title