Haberler

Çiçek'ten Başsavcı Ok'a Tepki: ''Hükümetimizi Zan Altında Bıraktı''

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un bugün bir toplantıda yaptığı konuşmayla ''hükümeti zan altında bıraktığını'', ''geçmişte de zaman zaman konumuyla bağdaşmayan açıklamalar yaptığını ve siyasi değerlendirmelerde bulunduğunu'' ileri sürdü.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un bugün bir toplantıda yaptığı konuşmayla ''hükümeti zan altında bıraktığını'', ''geçmişte de zaman zaman konumuyla bağdaşmayan açıklamalar yaptığını ve siyasi değerlendirmelerde bulunduğunu'' ileri sürdü.

Çiçek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok'un Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenen ''Bir Adli Organ Olarak Savcılık'' konulu sempozyumda yaptığı konuşmaya sert tepki gösterdi.

Bakan Çiçek, Başsavcı Ok'un konuşmasında ''hükümeti zan altında bırakan bir açıklama yaptığını'' savunarak, şöyle devam etti:

''Sayın Başsavcı geçmişte de zaman zaman konumuyla çok da bağdaşmayan açıklamalar yapmış ve siyasi değerlendirmelerde bulunmuştur.

Biz hükümet olarak yargıyı gündelik siyasetin içine çekmemek maksadıyla ve yargının yıpranmasını arzu etmediğimiz için millet ve devlet hayatı için yargının önemine olan saygımızdan dolayı bu değerlendirmelere, bu açıklamalara cevap vermedik. Cevap vermeyişimiz, Sayın Ok'un değerlendirmelerinin doğru olduğunu kabul anlamına gelmemektedir. Söylediğim gibi, bugüne kadar bu açıklamalara cevap vermeyişimiz, yargıya olan saygımızdandır, yargıyı gündelik siyasetin içine çekmemek düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Ancak bugün yapılan açıklama, basına intikal eden şekliyle, cevapsız bırakılacak cinsten değildir.

Sayın Ok'un bulunduğu makam, hukuki değerlendirme yapmaya müsaittir ve o çerçevede kalmalıdır. Eğer siyasi değerlendirme yapacaksa o zaman bulunduğu konum buna imkan vermez. Bu tip konuşmalar bizatihi yargıyı siyasallaştırır ve bunun adı tam anlamıyla yargı üzerinden siyaset yapmak demektir.''

''Bir süreden beri Türkiye'de yargının içersinden bazı kişiler, özellikle emeklilikleri yaklaştıkça, bu türlü siyasi değerlendirmelerle gündemde kalma çabasına girişmişlerdir. Bu da yargıya en büyük zararı vermiştir'' diyen Çiçek, şunları söyledi:

''Sayın Ok'un bulunduğu makam ve sahip olduğu yetkiler itibariyle siyasi suçlamaya değil, varsa elinde delili, bilgisi, belgesi, onu hukuk yolundan ortaya koymayı gerektirir. Şimdi kamuoyu Sayın Ok'tan bunun gereğini bekler'' diye konuştu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok'u ''hukuk içerisinde kalmaya ve hukukun gereği ne ise o çerçevede hareket etmeye davet ettiğini'' kaydeden Çiçek, ''Yargıyı gündelik siyasetin içine çekmemek gibi bir sorumluluğu kendisinin de taşıdığı kanaatiyle bundan sonra bu tip beyanlarını, değerlendirmelerini -daha evvel bir yüksek yargı başkanının ifade ettiği gibi 'Hakimler kararları ile konuşur' demektedir- bir düşüncesi, bir kanaati, bir değerlendirmesi olacaksa hukuk içinde ve hukuk çerçevesinde kalarak ortaya koyması gerektiğini ifade ediyorum. Kendisinden de Türk Milleti adına bunu bekliyorum. Yargı mensubu olmak başkadır, kendini yargı yerine koymak başkadır'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title