Haberler

Çiçek: Nabucco Güvenin Göstergesi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Nabucco Projesi'nin, Türkiye'nin Güvenlik Katsayısının Yüksek Olduğunun Çok Açık ve Net Göstergesi Olduğunu Kaydederek, 'Eğer Bu Ülkede Huzur Olmasaydı, İstikrar Olmasaydı, Türkiye'nin Geleceğine Olan Güven Söz Konusu Olmasaydı Böylesine Önemli Bir Projenin Gerçekleşme İmkanı da Olmayacaktı' Dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, NABUCCO Projesi'nin, Türkiye'nin güvenlik katsayısının yüksek olduğunun çok açık ve net göstergesi olduğunu kaydederek, ''Eğer bu ülkede huzur olmasaydı, istikrar olmasaydı, Türkiye'nin geleceğine olan güven söz konusu olmasaydı böylesine önemli bir projenin gerçekleşme imkanı da olmayacaktı'' dedi.

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

NABUCCO için hükümet olarak çok çaba sarf ettiklerini belirten Çiçek, şöyle konuştu:

''Hakikaten Türkiye'nin önemini daha da artıracak, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri bakımından da önemli katkılar sağlayacak olan bir proje. Bununla hepimiz gurur duyuyoruz. Bu proje Türkiye'nin bölgede ve AB ile ilişkilerinde vazgeçilmezliğini çok açık olarak da ortaya koymuş bulunmaktadır.''

Cemil Çiçek, gazetecilerin, askerlere sivil yargı yolunu açan kanunla ilgili olarak CHP'nin Anayasa Mahkemesine başvurduğunu hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bazı tavsiyelerinin olduğunu belirtmesi ve bu konunun Bakanlar Kurulu'nda ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine şunları söyledi:

''Bir yasal düzenleme yapılmıştır. Yasal düzenleme yürürlüğe girmiştir ve ana muhalefet partisi sıfatıyla CHP konuyu Anayasa Mahkemesine götürmüştür. Bu onların Anayasa'dan doğan haklarıdır, buna saygı duyarız. Konunun Anayasa Mahkemesine götürülmesi yapılan düzenlemenin Anayasa'ya aykırılığıyla ilgilidir. Bu vesileyle şunu belirtmek isterim, eğer bir konunun usulü, yöntemi belliyse sorunu çözecek makamda belliyse o zaman telaş etmeye hiç gerek yok.

Kesinlikle ifade edelim, kimsenin konuyu şuraya, buraya saptırmasına gerek yok. Bu yasa, ilgili madde, muhalefetin de desteğiyle ve oylarıyla çıkmıştır. Sonradan farklı... 'Efendim önergenin altında imzamız yoktu, vardı' tarzında konuyu başka istikametlere götürmenin hiçbir anlamı yok.''

Bir düzenleme yaparken bilim adamlarının görüşlerinden, yazılanlardan, söylenenlerden istifade ettiklerini belirten Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''En yüce makamdan bir tavsiye geldiyse (Şu konularda da bir inceleme yapılması, bir değerlendirme yapılması) deniliyorsa biz bunu önemseriz ve bunun gereğini de yapmaya gayret ederiz. Sayın Cumhurbaşkanımız yasayı onaylarken özellikle disiplin hukuku ve hukuki güvenceler diye ifade edilen iki konuda düzenleme, çalışma yapılmasını bize, hükümete bildirmiştir. Dolayısıyla biz de şimdi bu konuyla ilgili bir çalışmayı yapacağız. Zaten daha evvel de bu konuda açıklamayı yaptık.

Bu düzenleme yapılırken, Sayın Cumhurbaşkanımız onayladığında henüz konu Anayasa Mahkemesine intikal etmemişti. Demek ki biz bir taraftan çalışma yapacağız ama öbür taraftan da Anayasa Mahkemesi konuyla ilgili bir değerlendirme yapacak. Ümit ederiz bu tereddütleri ortadan kaldıracak ve yapılan tavsiyenin de gereğini yerine getirmek üzere bu çalışmayı birlikte yapmış olacağız.''

Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin soruya da şöyle yanıt verdi:

''Zaman zaman KKTC'den başbakanlar, cumhurbaşkanları gelir ve görüşülür. Kıbrıs konusu bizim milli bir meselemiz, bütün hükümetlerin milli meselesidir.

Eğer 2009 yılı sonuna kadar bir kalıcı çözüm bulunamaz ise bunun sorumlusu Türkiye değildir, KKTC değildir. Bunun da bütün dünyaca bilinmesinde fayda var. Çünkü biz her defasında çözüm istedik.''

Kaynak: AA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title