Haberler

Çiçek: ''İrticai Faaliyetler Yarın Da Olabilir''

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ''Türkiye'de irticai bir kısım faaliyetler geçmişte olmuştur, bugün vardır, yarın da olabilir'' dedi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ''Türkiye'de irticai bir kısım faaliyetler geçmişte olmuştur, bugün vardır, yarın da olabilir'' dedi.

Çiçek, Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) değişiklik öngören kanun tasarısının görüşmelerinde, milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı.

TMY Tasarısı'nın, ceza mevzuatına uyum, İngiltere başta olmak üzere dünyada meydana gelen terör olayları ve terördeki değişiklikle, güvenlik güçlerinin talepleri doğrultusunda gündeme geldiğini anlatan Çiçek, Türkiye'de de söz konusu dönemde, ''Her gün şehit cenazeleri geliyor, güvenlik güçlerimizin eli kolu bağlı'' diye şikayet ve serzenişler olduğunu belirtti. Çiçek, ''Hiçbir hükümet, parlamento, vatandaşın bu konudaki talebine kulağını tıkayamaz'' dedi.

Çiçek, tasarının 6. maddesinde yer alan, Abdullah Öcalan'a af getireceği iddiasıyla tartışma konusu olan ve Alt Komisyon'da çıkarılan ''etkin pişmanlıkla'' ilgili de açıklamada bulundu.

''6. maddede, bizim yönümüzden tereddüt edilecek hiçbir şey yoktu. Bu sadece bizim görüşümüz değildi'' diyen Çiçek, partisine oy vermesi mümkün olmayan hukukçuların bile, ''6. madde, söylenen neticeyi doğurmaz'' dediklerini, akademisyenlerin, ''Nereden çıktı bunlar, yok böyle bir netice'' değerlendirmesine bulunduklarını kaydetti. Terörün amacının, ülkede kargaşa çıkarmak, huzur ve birliği bozmak olduğu anlatan Çiçek, ''Biz öyle anlamasak bile, hukukçular öyle anlamasa bile, bir yersiz tartışmaya sebebiyet vermemek için böyle yaptık. O maddenin düzenlemesinde bir yanlış yoktu'' diye konuştu.

Hukuki düzenleme yapılırken, kullanılan kavramların da hukuki olması gerektiğini, ceza mevzuatında çok önemli değişiklikler yapıldığını, ancak irtica tanımını yapmadıklarını anlatan Çiçek, şöyle konuştu:

''Keşke yapabilsek. Kanunsuz suç ve ceza olmaz. (İrticanın tanımını yapamayız ama görünce anlarız mı) demek istiyoruz. Bu ülkenin siyaseten yapamadığı birkaç şeyden biri, siyaset terminolojisi olarak kullanılan bazı kavramları çok net tarif edememiş olmasıdır. İster siyaset biliminde, ister hukukta.''

Çiçek, şunları kaydetti:

''Evet, Türkiye'de irticai bir kısım faaliyetler var mıdır? Geçmişte olmuştur, bugün vardır, yarın da olabilir. Bunu tarif edebilirsek, belki bu karışıklıktan istifa etmek isteyen o grupların da ekmeğine yağ sürmemiş oluruz. Türkiye'de etnik terör de bu ad altında işlenen terör olayları da olmuştur. Nitekim mahkemelerce karara bağlanan olaylar olmuştur. Hizbullah gibi, İBDA-C gibi... Türkiye, terörün her türünü yaşamış bir ülkedir.''

CHP'li milletvekilleri, Alt Komisyonun, terör tanımı ve terör suçlarını düzenleyen 1 ve 2. maddesinde yaptığı değişikliği eleştirerek, bunun, ''etkin pişmanlık'' hükümleriyle ilgili endişelerini gidermediğini ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

title