Haberler

    Çıban Nasıl Geçer?

    Çıban, yılın belirli dönemlerinde çoğu kişinin yüzünde çıkan ve sivilceden çok daha zor geçen bir cilt sorunudur. Çıban çıktığında iltihaplı şişlik, ağrı, zonklama ve kızarıklık gibi sorunlar görülür. Peki, çıban nedir? Çıban neden çıkar? Çıban belirtileri nelerdir? Çıban nasıl geçer? İşte tüm soruların cevabı haberimizde...

    Çıban nasıl geçer, çıban belirtileri nelerdir ve çıban neden çıkar? Tüm bu soruların cevabını haberimizde açıklıyoruz. Çıban bir kıl yuvasının ya da yağ bezinin iltihaplanması sonucu oluşur. Yüzünüzde çıban çıktığınızda iltihaplı şişlik, ağrı, zonklama ve kızarıklık gibi durumlar görülür. En çok görüldüğü bölgeler ise ense, yüz, kaba etli kısımlardır.  Sivilceden farklı olan çıban, yüzde çıktığında geçmesi zor bir hale gelebilir. Çıbanın geçmesi için birçok bitkisel yöntemler vardır. Eğer geçmeyen bir çıban ile uğraşıyorsanız, mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Peki, çıban evde nasıl geçer? İşte çıban hakkında tüm bilgiler...

    Çıban nedir?

    Çıban, deride bir anda oluşmaya başlayan kıl köklerinde ya da yağ bezesinde görülen çıkan bakterilere bağlı olarak oluşur. Bu bakterinin kıl köklerine ve yağ bezelerinde oluşan girin stafilokok adlı bir bakteridir. Bir grup çıbanın bir araya gelmesi sonucu oluşan görüntüye kara çıban adı verilir. Daha çok yüzde, ensede ve kaba etlerde ortaya çıkar. Çoğunlukla sivilcelerle karıştırılan çıbanlar, aniden ortaya çıkması ve zonklamasıyla bilinir. Bazen böcek sokması ile de karıştırılır. Kaşıntı hissi yoktur ve bünyeye hafif halsizlik ile ateş yapabilir.

    Çıban neden çıkar?

    Fazla kilolara sahip insanlarda çıban çıkma olasılığı daha yüksektir. Uzun süre pantolonun katlandığı kemer yerinde sıkışan giysiler, çıbanın normal kiloda olan kişilerin de çıban sahibi olmasına sebep olabilir. Bununla birlikte ter, sürtünmeden dolayı oluşan tahriş de çıbanın sevdiği durumlardan biridir. Çok oturmak ve hareketsiz kalmak da çıban çıkmasına neden olur. Kişisel hijyen,  çıbanların gelişmemesi için çok önemlidir. Başkalarının kullandığı havlular, çarşaf ve kıyafetler kesinlikle kullanılmamalıdır. Kendin kullandığınız havlu ve çarşafları yüksek derecede yıkamanız gerekir. Her gün düzenli olarak vücut temizliği yapılmalı ve anti bakteriyel özellikli duş jeli kullanılmalıdır. Eğer vücudunuzda sık sık çıban çıkıyorsa bağışıklık sisteminiz alarm veriyor olabilir.

    Diğer nedenler;

    -Kansızlık

    -Yetersiz beslenme

    -Vitamin eksikliği

    -Tiroit hastalığı

    -Sık sık terleme

    -Şeker hastalığı

    -Böbrek hastalığı

    -Kanser

    Çıban belirtileri nelerdir?

    Çıban belirtileri, ortası bazen sarı veya beyaz olabilen iltihaplı ve acı veren kırmızı, şiş yara olarak kendisini gösterir.  Çıbanların en sık görüldüğü bölgeler arasında; kasık, bacak arası, ense, koltuk altı, burun deliği, sırt sayılabilir. Zonklama, şişkinlik ve acı hissedilir.

    Çıban nasıl geçer?

    Çıbanın kendiliğinden patlama süresi 10 gündür. Bu süre zarfında gerekmedikçe ellerin ile çıbanın olduğu yeri fazla kurcalamayın. Çıbanın daha hızlı patlaması için kara merhem olarak bilinen çıban merhemini evde sürebilirsiniz. Eğer çıban çok sert ve ağrılı ise kesinlikle zorlayarak patlatmayın. İşte çıban zonklamasını düşürecek birkaç tarif...

    -Çok eski dönemlerde kullanılan çıbana lokum sarmak, çıban tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Evde çıbana lokum sararak 1 saat kadar beklenir ve ılık su ile durulanır.

    -Diğer yöntem ise kuru soğanı közde pişirerek, gece yatmadan önce çıban çıkan yere sarın ve sabaha kadar durmasını bekleyin. Sabah yumuşacık olan çıban patlayacaktır.

    -3-5 damla çay ağacı yağını bir pamuğa damlatılarak çıbanın üzerine sürün. Günde 3 kez bu işlemi tekrarlayın. Çay ağacı anti bakteriyel olduğu için deri gözeneklerinden girerek iltihabı kurutmaya yardımcı olur.

    -1 çorba kaşığı çörek otunu havanda ezin. 1 tatlı kaşığı süt ekleyerek lapa kıvamına getirdikten sonra çıbanın üzerine koyun. Lapanın üzerini gazla bezle kapayıp sabitleyin. 2-3 saat beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. İltihap kuruyana kadar günde 2 kez tekrarlayın.

    -Çıbanı giderdikten sonra genelde bir iz kalmaktadır. Genelde oyuk şeklinde olur. Leke ve iz bırakmayan çıban giderici yapmak için kekik yağı, karanfil yağı, kafurun yağı, kantaron yağı, biberiye yağı, okaliptüs yağı, gliserinle hamur yapılarak çıbanın üzerine konulur. Laktik asitle hücre canlandırıp kendi kendine yenilenmesini sağladığından, cilt de iz kalmaz. Her yağdan 2-3 damla koymak yeterlidir.

    -Birer çorba kaşığı bal ve elma sirkesini iyice karıştırıp çıban üzerine uygulayın. 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Günde iki kez yapılabilir. Arada çıbanın üzerini su ile seyrelttiğiniz elma sirkesi ile silin.

    Bu yöntemleri yaparken mutlaka çıban olan bölge temiz tutulmalı ve elleriniz ile gerekmedikçe oynanmamalıdır. Çıbanın ne tür bir çıban olduğunu mutlaka doktora göstermeniz gerekebilir.

    Alternatif yöntemleri uygulamadan önce herhangi bir alerjik reaksiyona karşı bir uzmana danışın, kullanacağınız malzemelere alerjiniz olmadığından emin olun.

    Kaynak: Pembenar / Kadın

    Kadın Haberler

    Bakmadan Geçme

    Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title