Haberler

CIA El Kaide Üyelerinin Sorgu Bantlarını İmha Etti

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Gizli Gözaltı Programının İncelemeye Tabi Tutulduğu Dönemde, İki El Kaide Zanlısının Sorgu Görüntülerini İmha Ettiğini Kabul Etti.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), gizli gözaltı programının incelemeye tabi tutulduğu dönemde, iki El Kaide zanlısının sorgu görüntülerini imha ettiğini kabul etti.

Görüntü kayıtlarının ortadan kaldırılmasının, CIA'nın terör zanlılarını sorgulama yöntemleriyle ilgili tartışmaları yeniden alevlendirebileceği belirtiliyor.

Sözkonusu bantlarda El Kaide üyesi olduklarından şüphe edilen iki kişinin sorgu görüntüleri bulunuyordu. CIA tarafından yapılan açıklamada, bantların sorguyu yürüten görevlilerin kimliklerinin ortaya çıkmasını engellemek maksadıyla silindiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, görüntülerin artık istihbarat değeri bulunmadığı belirtildi.

Bu arada, CIA Başkanı Michael Hayden'ın konuyla ilgili bir iç yazışmadaki ifadeleri basına sızdı. Hayden söz konusu belgede, Başkan George W. Bush'un sert sorgulama tekniklerine izin vermesinden sonra, sorguların kaydedilmeye başlandığını anlatıyor. CIA Başkanı, buna iç denetimler için başvurulduğunu söylüyor. Bush'un izin verdiği sorgulama yöntemleri arasında sırt üstü yatırılan kişinin, bezle örtülü yüzüne su dökülerek boğulma noktasına getirilmesi de var.

CIA Başkanı Hayden, örgüt müfettişlerinin 2003'te bu kayıtları izlediğini ve sorgulamada kullanılan yöntemlerin yasa dışı olmadığını tespit ettiklerini savunuyor.

General Hayden, Kongre'nin ilgili komisyonlarının da durumdan haberdar edildiğini aktarıyor. Ancak bu kadar hassas bantların ortadan kaldırılmasının CIA'in zanlılara işkence uygulayıp uygulamadığı tartışmalarına yeni bir boyut kazandırması bekleniyor. Bush yönetimi her fırsatta işkenceye izin vermediğini söylüyor.

(BBC-İB-İB-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title