Haberler

CHP, YÖK Başkanı'nın Açıklamasını Meclise Taşıdı

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, "Devlet Üniversiteleri Paralı Olmalı" Şeklindeki Açıklamasını, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e Sordu. Köktürk, "Üniversitelerin Sadece Parası Olanlara Açılması, Parasız Olanları Dışlaması Sosyal Hukuk Devleti İlkeleri ile Bağdaşmakta Mıdır?" Dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, "Devlet Üniversiteleri paralı olmalı" şeklindeki açıklamasını Meclis gündemine taşıdı. Köktürk, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e, "Üniversitelerin sadece parası olanlara açılması, parasız olanları dışlaması sosyal hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmakta mıdır?" diye sordu.

CHP'li Köktürk, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, devlet üniversitelerinin paralı olmasının sosyal hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını vurgulayarak, "YÖK Başkanı daha önce yaptığı açıklamalarla yargı kararlarını yok saydığı gibi anayasanın sosyal devlet ilkesini de yok mu saymaktadır?" dedi. Türkiye'nin büyük çoğunluğunu oluşturan ve geçim sıkıntısı içinde olan milyonlarca gencin ailesinin asgari ücretle yaşadığına dikkat çeken Köktürk, üniversite okumak isteyen gençlerin önündeki tek olanağın devlet üniversiteleri olduğunu vurguladı. Köktürk, "Şimdi bu hakkı onların elinden almak hangi düşünce yapısına, hangi vicdana, hangi sosyal adalete ve eşitlik ilkesine dayanmaktadır?" dedi.

Parası olan ve olmayan gibi bir ayrım yapmanın toplumu ikiye bölmek anlamına geldiğini kaydeden Köktürk, tartışılması gereken konunun üniversite sınavının kaldırılması ve üniversitelerin kapısının herkese açılması olduğunu belirtti.

Bakan Çelik'e "YÖK Başkanı Özcan,'Devlet üniversiteleri paralı olmalı. Neyse borcu ABD'de olduğu gibi, mezuniyetten sonra ödesin' açıklaması ile Türkiye ve ABD arasında nasıl bir benzerlik kurmaktadır?" diye soran Köktürk, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"-Türkiye ve ABD'nin üniversitelerinin sahip oldukları olanaklar arasında benzerlik var mıdır?

-Türkiye ve ABD'de yaşayan öğrencilerin ve ailelerinin ekonomik düzeyleri aynı mıdır?

-Türkiye ve ABD'de mezun olan her üniversitelinin iş bulma olasılığı ve şansı eşit midir?

-Türkiye ve ABD'de yaşayan insanların kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla Oranları arasında ne kadar fark vardır?

-Üniversiteleri paralı hale getirmek, parası olmayan sınıfına aldığınız gençlere burs vermek ve onları mezun olduktan sonra bu bursu ödeme yükümlülüğüne sokmak doğru mudur? Bu gençler eğitim hayatları boyunca herzaman kafalarının bir köşesinde devlete olan borçlarını nasıl ödeyeceklerini mi düşüneceklerdir? Borçlu bir insanın çalışmasından nasıl verim alınamazsa borçlu bir öğrenci sınıfı yaratıldığında da bu gençler bilime-araştırmaya-geliştirmeye nasıl yönelebileceklerdir?" (ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title