Haberler

CHP ve Hdp Grup Başkanvekilleri Suruç'ta Ölenlerin Ailelerini Kabul Etti

CHP ve HDP Grup Başkanvekilleri ve milletvekilleri Suruç patlamasında hayatını kaybeden 33 kişinin aileleriyle TBMM’de bir araya geldi.

CHP ve HDP Grup Başkanvekilleri ve milletvekilleri Suruç patlamasında hayatını kaybeden 33 kişinin aileleriyle TBMM'de bir araya geldi.

CHP ve HDP Grup Başkanvekilleri ve milletvekilleri Suruç patlamasında hayatını kaybedenlerin yakınlarını kabul etti. Kabulde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Eğer Suruç'ta onların duyurmaya çalıştıkları ses duyulsaydı Ankara katliamı yaşanmayacaktı" diye konuştu.

Özel, gizlilik kararının kaldırılması için bunu gündemde tutmaya devam edeceklerini belirterek "CHP Grubu adına IŞİD'ten ayıramayız bu konuyu. 5 genel görüşme talep ettik hep reddedildi. 153 soru önergesi ve konu hakkında iki tane de kanun teklifi var" ifadelerini kullandı.

Patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri ise dosyadaki gizlilik kararının kaldırılmasını ve suçluların ortaya çıkarılıp yargılanması gerektiğini belirterek, yakınlarının nasıl öldüklerini bilmek istediklerini söyledi. Ölenlerin yakınları, hayatını kaybedenlerin kişisel eşyalarının da kendilerine teslim edilmesi gerektiğini ifade etti.

"OTOPSİ RAPORLARI HİÇBİR BİÇİMDE GİZLİLİK KARARI DAHİ OLSA GİZLENEMEYECEK RAPORLARDIR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise tüm soruşturmalara gizlilik kararının verilmesinin sebebinin katilleri gizlemek olduğunu savunarak "Suruç katliamı resmen devletin kontrolünde yaşanan bir katliamdır. Herkes tarafından bilinen bir ismin Suruç'ta canlı bomba olarak eylem yapmasına resmen göz yumulmuştur" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ise Suruç'un Ankara katliamıyla birleşen bir dava olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Açıklamalarınızdan otopsi raporlarını elde edemediğinizi öğrendim. Otopsi raporları hiçbir biçimde gizlilik kararı dahi olsa gizlenemeyecek raporlardır. Ölüme ilişkin belgeler hiçbir şekilde gizlenemeyecek olaylardır."

"HESABINI SORACAĞIZ MAHŞERE BIRAKMAYACAĞIZ"

Ailelerin bir kısmını ise HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder kabul etti.

Önder, ailelerin taleplerini dinlemesinin ardından yaptığı konuşmada herkesin gizlilik kararının kaldırılmasını ve adalet talep ettiğini belirterek şöyle konuştu:

"Hepimiz hatırlayalım. Suruç'tan sonra bu memleketin en yetkili ağızları utanmadan kalktılar içki tarifi verir gibi bunların katilleri için kokteyl tanımlaması kullandı. Be utanmazlar hani nerede bu kokteyl. Verin tarifini burada yüreği yanan aileler bilsin. Bizde bilelim. Siz bunları bile bile bunların katline göz yumdunuz. Katil devlet dediğimizde 50 bin türlü yeriniz oynamaya başlıyor. Katil devlet aşikar ortada. Katil bu soruşturmayı gizleyendir. Çıkıp özür dilemeyi düşünmüyor musunuz? Sizde insanlık kırıntısı yok mu? Eğer analar babalar biz size kokteyl dedik oysa bildiğiniz tek bir vahşet örgütüymüş çocuklarınızı katleden demeyecek misiniz? Herkesi sersem mi zannediyorsunuz, bunların hesabı sorulmayacak mı? Hesabını soracağız. Mahşere falan bırakmayacağız. Hepiniz bu katliamlar için yargılanacaksınız. Bu ailelerin önünde diz çöküp merhamet ve af dileyeceksiniz. Bunu yapacağız. Yapmazsak bu dünya bize haram olsun. Aldığımız nefes bize haram olsun. Neredeymiş bu kokteyl getirin görelim."

Başbakan'a bir şey söylemek istediğini belirten Önder, "Siz ne zaman gerçeğe aykırı beyanda bulunmuşsanız kekelemeye başlıyorsunuz. Siz ne zaman kekeliyorsanız gerçeğe aykırı bir şey söylüyorsunuz. Dün de Musul için söylediniz. Ev ev temizleyeceğiz derken, her tarafınız ayrı oynuyordu. Canı yananlardan özür dileyin, barış iradesinin etrafına toplanın" şeklinde konuştu.

Meclis'te gurubu bulunan siyasi partilere çağrıda bulunan Önder, Suruç, Ankara, Diyarbakır ve diğer katliamların araştırılmasıyla ilgili önerge verdiklerini belirtti. Önder, bütün partilerden bunun görüşülmesini ve Meclis tarafından araştırılıp soruşturulmasına destek vermelerini istedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Halkların Demokratik Partisi Sırrı Süreyya Önder Özgür Özel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title