Haberler

CHP Milletvekilleri Kosova'da

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekillerinden oluşan Balkan Sorumluları Heyeti Prizren temasları çerçevesinde Kosova ESNAF İşadamları Derneğini ziyaret ettiler.

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekillerinden oluşan Balkan Sorumluları Heyeti Prizren temasları çerçevesinde Kosova ESNAF İşadamları Derneğini ziyaret ettiler.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun'in isteği doğrultusunda kurulan ve 3 CHP milletvekilinden oluşan Balkan Sorumluları Heyeti'nde yer alan Recep Gürkan, Mehmet Kesimoğlu ve Emre Köprülü, ESNAF Derneği Başkanı Edis Çabrat ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandılar.

Balkan turu kapsamında Bulgaristan, Makedonya ziyaretlerinin ardından Kosova'ya geçen heyete ESNAF Derneği Başkanı Edis Çabrat, derneğin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 1999 yılındaki savaş sonrası Türkiye ile ilişkilerin daha iyi olduğunu ifade eden Çabrat, özellikle Edirne ile önemli çalışmalara imza atıldığını söyledi. Çabrat, Mesleki Ara Eğitim projesiyle 400'e yakın gence istihdam ve mesleki geliştirme fırsatı sağladıklarını söyledi.

Burada birer konuşma yapan milletvekilleri bundan sonra CHP'nin her türlü destekle Kosova halkının yanında olacağını söyledi.

Milletvekili olmadan önce de Prizren'i ziyaret ettiğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Recep Gürkan, yapmış oldukları bu ziyaretin iş amaçlı olduğunu vurguladı. 'Edirne'den başka yerde yaşamam. Yaşasam, bu Prizren olur" diyen Gürkan, CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Balkan Sorumluları Heyeti olarak görevlendirildiklerini ve tam bir buçuk yıldır bu projeyi yürüttüklerini söyledi.

ESNAF Derneğinin çok önemli çalışmalara imza attığını söyleyen Kırıklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu ise derneğin maddi işler dışında insanların derdine çare bulmak gibi önemli bir görevi yerine getirdiğini de belirtti. Burada bayrağımızı görmek, ezan sesini duymak bir ayrıcalık diyen Kesimoğlu, yaptıkları bu diyalogların masada kalmayacağını ifade etti. Parti olarak Balkanları ihmal ettiklerini dile getiren milletvekilleri bundan sonra Balkanlarla daha yakın ilişkiler içerisinde olacaklarını da vurguladılar.

Milletvekili Emre Köprülü de, CHP bundan böyle her türlü destekle Kosovalıların yanında olacağını söyledi.

CHP, ATATÜRK'ÜN MEMLEKETİNE NİÇİN SAHİP ÇIKMADI?

Görüşmeler ardından mikrofonlarımıza özel açıklamalarda bulunan Balkan Sorumluları Heyeti Başkanı Edirne Milletvekili Recep Gürkan, CHP'nin bundan böyle Balkanlarda var olan sorunlarla ilgileneceğini söyledi. Aslen Rumelili olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nin niçin bugüne kadar Rumeli diyarına hiç sahip çıkmadığı ve ihmal ettiği sorusuna Gürkan, 'CHP Balkanları uzun yıllar ihmal etti mi' Bu soruya açık yüreklilikle yanıt vermek gerekirse evet ihmal etti. Tabiî ki bir ülkeyi, bir partiyi yada bir kurumu yönetenlerin olaylara nasıl batığı o kurumunda çizgisini belirler. Bu bir ihmalden öte bir zaman bulamamak mıydı yada başka işler mi vardı, başka şeyler bunun önüne mi geçti bilmiyorum ama bugüne bakmak lazım. Tabiî ki geçmiş geleceğimizin aynasıdır. Geçmişte yaptıklarımız geleceğimizi de belirler ama CHP özellikle yeni CHP, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığında farklı bakıyor Balkanlar'a, Rumeli'ye. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu, 1-2 Temmuz tarihlerinde Atina'da yapılan Sosyalist Enternasyonal Toplantısına katılmıştı. Ondan sonra da Selanik, İskeçe ve Gümülcine'ye beraber bir ziyaret yaptık. Genel başkanımız oradaki yurttaşlarımızı ve Türk azınlığının kendisine ve partimize gösterdiği ilgiden fevkalade memnun kaldı. Daha sonra geçtiğimiz Temmuz'da eski milletvekilimiz Dr. Sadık Ahmet'in anma törenine beni bizzat görevlendirdi. Bu ziyaretler bittikten sonra Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu'yla gerçekleştirmiş olduğumuz görüşmemizde Balkanlarla ilgili bilgi verdim. Daha sonra Balkan sorumluluğu kurma kararı alındı ve Tekirdağ ile Kırklareli milletvekillerimizle beraber bu Balkan Heyeti kuruldu. Bizi de Balkan Tensilcisi olarak görevlendirdik" dedi.

CHP, BUNDAN SONRA BALKANLAR'DAKİ SOYDAŞLARIMIZIN YANINDA OLACAK

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 1 Ekim'de, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış töreni öncesi kendilerini çağırdığını söyleyen Gürkan:

"Bulgaristan'da yaşanan olayları incelememiz için genel başkanımız görevlendirdi. Biz bunun üzerine yola çıktık Balkanlar sorumlusu heyeti olarak. Orada incelemelerimizi yaptık. Oradan Makedonya'ya geçtik Gostivar'a. Orda da Türk Milli Hareket Birliği'nin dayanışma etkinliği vardı. Hem partimizin hem genel başkanımızın adına etkinliğe katıldık. Ben orada bir konuşma yaptım ve CHP'nin bundan sonra her zaman bütün Balkanlar'da ve bütün Balkan ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın ve yurttaşlarımızın yanında olacağımızı belirttim ve çok olumlu tepkiler aldık. Şunu gördük Balkan ülkelerinde yaşayan soydaşlarımız, CHP'yi gerçekten özlemişler. "

KILIÇDAROĞLU EN KISA ZAMANDA KOSOVA ZİYARETİNDE BULUNACAK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Kosova'yı ziyaret edecek mi sorusuna Gürbüz, Kılıçdaroğlu'yla gerçekleştirmiş olduğumuz görüşmelerde sadece Kosova'ya değil, Balkanların birçok ülkesini en kısa zamanda ziyaret edeceğini söyledi. Balkan ziyareti kapsamında Balkanlar için en önemli olan ilk olarak Kosova ve Türklerin yoğunlukta yaşadığı Prizren'e geleceğini söyledi.

BALKANLI SOYDAŞLARIMIZIN ÇİFTE VATANDAŞLIK KONUSUNDA HÜKÜMETİN ADIM ATACAĞI YOK !

20 binin üzerinde Türk'ün yaşadığı Kosova'da, son nüfus sayımı sürecinde Kosovalı Türk vekiller tarafından çifte vatandaşlık konusunda vaatlerde bulunulmuştu. Kosovalı Türklerin çifte vatandaşlık bekledikleri sorusuna Gürbüz, Balkan ziyaretleri kapsamında birkaç yerde bu sorunun gündeme geldiğini söyledi. Gürbüz:

"Biz Makedonya'da da Türk kökenlik soydaşlarımızla bu konu hakkında konuştuk. Buna öncülük etmesi gereken hükümettir. Ama gördüğümüz kadarıyla hükümetin bugüne kadar bu anlamda attığı hiçbir adım yok ve öyle gösteriyor ki atacağı bir adımda yok. Dolayısıyla dün akşam da söyledim, biz CHP olarak önümüzdeki günlerde bunun hazırlığını yaparak bu konu da gerekirse kanun değişikliği teklifi de vereceğiz. Çünkü şuanda Kosova'da, Makedonya'da, Bulgaristan'da ve Batı Trakya'da nerede olursa olsun vatandaş olmak için müracaat eden yurttaşlarımız, soydaşlarımız 5 ila 10 yıl arasında bekliyorlar. Bu korkunç bir süre. Eğer biz gerçekten büyük bir devlet isek, güçlü bir devlet isek buraların boşalacağından korkmamamız gerekir. Türkiye Cumhuriyeti devleti büyük ve güçlü bir devlet. Çünkü temellerini Mustafa Kemal Atatürk attı bu devletin. Dolayısıyla ne buradaki insanların her şeylerini bırakıp Türkiye'de yaşamak gibi bir derdi var ne de böyle bir beklentileri var. Ama bizim Balkanlar'daki tüm soydaşlarımıza çifte vatandaşlık hakkı vermemiz onları onure etmektir. Az önce de söyledim. Balkan ülkelerinde yaşayan soydaşlarımızın bize borcu yok, Türkiye'nin borcu var. Biz bu insanlara çifte vatandaşlık vererek bir şey kazandırmayacağız, ama onların haklılığını teslim etmiş olacağız ve onların yüzyıllardır buralarda beklemelerine bir nebze olsun onure etmiş olacağız. Bütün amaç budur bunu yapmamız gerekir. Biz CHP gurubu olarak bu konu da öncülük yapacağız. Umarız ki hükümette buna destek verir" dedi.

KOSOVA - TÜRKİYE PARLAMENTOLAR ARASI DOSTLUK GRUBU TEKRAR HAYATA GEÇİYOR

Bundan birkaç yıl önce kurulan Kosova - Türkiye Parlamentolar arası Dostluk Grubu'nun yeniden kurulmasıyla KDTP Milletvekilleri Müferra Şinik ve Fikrim Damka'dan teklif aldıklarını söyleyen Gürbüz, mutlaka Kosova - Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'nun kurulması gerektiğine inandığını söyledi. Gürbüz:

"KDTP'nin iki milletvekili Şinik ve Damka'yla bu konuyu görüştüklerini ve hemfikir olduk. Tabiî ki bizim Türkiye tarafımızda biz bu projeyi ilerleteceğiz döner dönmez. Burada da arkadaşlarımız gereken çalışmaları zaten başlatmışlar. Buradaki amaç bu Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'nu kurarak Türkiye'ye yada Kosova'ya turistik seyahatler düzenlemek değil, ortaya bir şeyler çıkarabilmek, Kosova'da yaşayan özellikle tüm yurttaşlarımızın, soydaşlarımızın kısaca bütün Kosovalıların sorunlarına Türk Parlamentosu olarak ne gibi çözüm önerileri getirebiliriz ve bu insanları bir nebze olsun nasıl rahatlatabiliriz bunun çalışmaları olacak. Yani gerçek anlamda bir çalışma gurubu kurmak bizim hedefimiz. Bunu başarabilirsek ne mutlu bize. Ama her halükarda Türkiye-Kosova Parlamentolar Arası Dostluk Grubunu kuracağız ve hayata geçireceğiz. Önümüzdeki günlerde bunu Türkiye Meclisi'nde izleyeceksiniz" şeklinde konuştu.

Kosova - Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun başkanlığını daha önce Büyük Birlik Partisi Eski Genel Muhsin Yazıcıoğlu yapmaktaydı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title