Haberler

CHP Milletvekilleri 8 Ay Sonra Selin İkinci Kez Vurduğu Eşme'de İncelemede

Kocaeli ve Sakarya'da salı günü lokal olarak yağan ve 1 kişinin ölümüne yol açan şiddetli yağışın getirdiği sel felaketiyle ilgili hasar tesbit çalışmaları başlatıldı.

Kocaeli ve Sakarya'da salı günü lokal olarak yağan ve 1 kişinin ölümüne yol açan şiddetli yağışın getirdiği sel felaketiyle ilgili hasar tesbit çalışmaları başlatıldı. Kocaeli'de en fazla hasar görülen Kartepe İlçesi'ne bağlı Eşme semtinde CHP Kocaeli Milletvekilleri Haydar Akar, Tahsin Tarhan ile Fatma Kaplan Hürriyet ayaklarına çizme giyerek yağış ve selden etkilenenlerle görüşürken, evlerini su basanlar aynı yerde 28 Ekim 2014 tarihinde de benzer felaket görüldüğünü, selin nereden geldiği ve neden zarar verdiği bilindiği takdirde önlem alınmadığını öne sürdü.

YARIM SAATTE 94 KİLOGRAM YAĞIŞ

Kocaeli bölgesinde geçen salı günü yarım saat süren sağnak yağış sırasında, Metoroloji Müdürlüğü'nün tesbitlerine göre 1 aylık toplam ortalama yağışa eşdeğer 94 kilogram yağış düştü. İzmit kent merkezinin yanı sıra Gölcük, Derince, Körfez ve Kartepe İlçelerinde etkili olan yağış, İzmit kent merkezinde başta D-100 karayolu olmak üzere ana artelleri, düz alanlardaki ev ve işyerleri ile fuar alanını göle çevirdi. Bölgede en fazla hasar 2005 yılında birkaç belde ve köylerin birleşmesiyle ilçe olan Kartepe'de görüldü.

EŞME'DE 8 AY SONRA İKİNCİ SEL

Bölgede 8 ay önce 28 Ekim 2014 tarihinde benzer sel felaketi yaşanan Kartepe'de ilçenin belirli merkezleri göle dündü. Eşme Beldesi'nde, Ekim ayında  D-100 Karayolu'nun kapanmasına yol açan sel falakenin benzeri ile karşılaştı. Yol ulaşıma kapanırken, dereler taştı, 100'ün üzerinde evin içi 1 metre çamurla doldu. Bu arada Eşme'de daha önce dere yatağı olan yerlere tesis kurulduğu da iddia edildi.

MİLLETVEKİLLERİNDEN İNCELEME

Geçen 7 Haziran'da yapılan seçimlerde Kocaeli milletvekili seçilen Haydar Akar, Tahsin Tarhan ve Fatma Kaplan Hürriyet, TBMM'de önceki akşam yemin ettikten sonra Ankara'dan seçim bölgelerine gelerek sel bölgesinde inceleme yaptı. İki milletvekili giydikleri çizmelerle taşan dere ve köprülerin bulunduğu noktaları gezip, evleri  dolaştı, bölgede oturanlarla konuşarak not aldı. Kartepeli olan ve bölgeyi çok iyi bilen milletvekili Haydar Akar,  burada 28 Ekim 2014 tarihindeki felekat ile bir kez daha karşılaştıklarını hatırlatarak şunları söyledi:

"O zaman metrekareye düşen yağış miktarı 121 kilogramdı. Şimdi 94 kiloğram ve daha az. Ama verdiği zarar daha fazla. Kartepe bölgesinde birkaç nokta var. Eşme'de iki dere var. Acısu bölgemiz var. Özellikle Ataşehir bölgemiz var. Bunların hepsine baktığınızda ya Karayolları geçmiş oradan, ya da yeni bir köprü inşaatı yapılmış veya  İSU çalışma yapmış. Oradaki derelerin bir yağış anında nasıl bir felakete yol açacağı kesinlikle düşünülmemiş. Sonuçta da bu işlerle karşılaşıyoruz."

"TÜM KOCAELİ BU FELAKETİ YAŞIYOR"

Haydar Akar açıklamasında, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun "ABD'de bile bizdeki alt yapı yok" diyerek övündüğünü söyleyerek şöyle devam etti:

"Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun sık sık demeçleri var. 'Biz altyapıyı bitirdik, şimdi üst yapıyla ugraşıyoruz. ABD'de bile bizdeki altyapı yok' diyor. Ama baktığınız zaman bir yağış anında Kartepe'de bu felaketle karşılaşıyoruz. Sadece Kartepe değil, İzmit'te de aynı felaket ile karşılaşıyoruz. Acısu'da sanayi tesislerimiz ve konutlarımız zarar görmüş. Bununla ilgili Vali ve  Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşeceğiz. Vatandaşın yaralarının sarılması noktasında ama şu bir gerçekki imar planı yapılmadan gelişi güzel yapılaşma, gelişi güzel dere islahının büyük zarara yol açtığını hep beraber yaşıyoruz."

"ZARARLARIMIZIN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ"

Eşme'de sel felaketinin en büyük etkenlerinden olan mader Deresi'nin yanında evi bulunan Şadi Kalaycıoğlu ise, evinin yakınında dere üzerine bir müteahhide köprü yaptırıldığını belirterek şunları söyledi:

"Köprünün projesi masa başında hazırlanmış. Hasnesi ufak ve gelen suyu taşımıyor.  Bu köprü mağdur ediyor bizi. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında yine taştı, kimse birşey yapmadı. Köprünün yükseltilmesi gerekiyor. Bu derenin uzunluğu 30 kilometredir. Bütün toplanan suyu bu köprünün altından  geçirmeye çalışıyor. Şiddetli yağmurda sel suları dalları sürükleyince tıkanıp bir kez daha sel oldu.  Felaket sırasında yengem evin içinde kalmıştı, keptçe ile son anda kurtarabildik."

AYAĞI KIRILDI

Evinde yaklaşık 30 bin liralık zarar oluştuğunu söyleyen Salih Kasana geçen yıl ortaya çıkan sel felaketinin ardından bu köprünün kaldırılmasını istediklerini belirterek, şöyle dedi:

"Bu köprünün altı bu suyu taşımıyor. 'Kaldırın' dedik. kimse dinlemedi. Yine taşımadı. ya tamamen kaldıracaklar, ya da yükseltecekler. Bu evimi 30 bin lira harcayarak yenilemiştim. İçinde hiçbir eşya kalmadığı gibi büyük zarar gördü. Eşimi kurtarmaya çalışırken de ayağın kırıldı. Ayağımın tarak kemikleri kırık. Bir sürü de borca girmiştim. ne yapacağımı bilmiyorum. bizim gibi yüzlerce kişi mağdur durumda." - Kartepekocaeli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kartepe Sakarya Eşme Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title