Haberler

CHP Lideri Baykal: Mayın Temizleme Konusunda Yanlış İşlere Müsaade Etmemek Lazım

Ana Muhalefet CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, Mayınlı Arazilerin Temizlenmesi Konusunda Hükümeti Yanlış Adım Atmaması Konusunda Uyardı.

Ana muhalefet CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda hükümeti yanlış adım atmaması konusunda uyararak, "Türkiye Başbakan'ın altına 61 milyon dolarlık uçak alacak güce sahip de sınırımızı temizleyecek firmaya parasını ödeyemeyecek durumda mı? Bunlar hep yanlış işler. Bu yanlış işlere müsaade etmemek lazım" dedi.

Baykal, Çorum'un Mecitözü ilçesinde CHP ilçe başkanlığının önünde parti otobüsünden partililere hitap etti. Baykal, hükümetin mayın konusundaki tutumunu eleştirerek, ''Bu konu, mayın konusu değil. Bu konu, Türkiye topraklarının yarım asır kiralanması konusu. Mayın bahanesi, inandırıcı olmayan gerekçesi, kulpu, kulpu... Bu bir kiralama anlaşmasıdır'' dedi.

Türk firmalarının dünyanın en karmaşık inşaatlarını yaptıklarını ifade eden Baykal, ''Dünyanın en zengininden en fakirine hiçbir ülkesi 'Mayınımı temizle, toprağım yarım asır senin olsun' dememiştir. Böyle bir ülke yok'' diye konuştu.

Türkiye ile Suriye arasında 510 kilometrelik sınır olduğunu belirten Baykal, "Yani Ankara'dan İstanbul'a kadar olan mesafeden daha fazla. Bu sınır boyunca arazi şeridi mayınlanmış. Şimdi onların kaldırılması gerekiyor. Anlaşma var. Kaldırılacak. 5 yıl içinde kaldıracağız. Sadece bizim ülkemizde mayınlı arazi yok. Başka ülkelerde de var. O ülkeler de kaldıracak. Uluslararası anlaşma. Onlar nasıl kaldırıyor? Ya kendileri kaldırıyor ya da bir şirkete veriyorlar. Yerli şirkete ya da yabancı şirkete veriyorlar. Masrafını ödüyorlar. Karını veriyorlar kaldırana. Sonra topraklarını alıyorlar" dedi.

-AKP'NİN YANLIŞ İMZA ATMASI SONUCU-

Mayınlı arazinin temizlenmesinin İsrailli bir firmaya verilmesinin de yanlış olduğunu dikkat çeken Baykal,''Bizimkiler İran ile bir anlaşma yapmışlar, 'Senden şu kadar doğalgaz alacak, bu miktarı alamazsak açıkta kalan miktar doğalgazı almış gibi ödeyeceğiz' demişler. Geride kalan yılda taahhüt ettikleri miktarı almamışlar, arada 700 milyon dolar fark var. Şimdi onu ödüyorlar. AKP'nin yanlış bir imza atması sonucu 700 milyon dolar İran'a ödüyoruz. Suriye sınırındaki mayınları temizlemeye paramız yok. 'Sen temizle 50 yıl kullan diyorlar', böyle bir şey yok. Bu konu, mayın konusu değil. Bu konu, Türkiye topraklarının yarım asır kiralanması konusu. Mayın bahanesi, inandırıcı olmayan gerekçesi, kulpu, kulpu... Bu bir kiralama anlaşmasıdır. Meclis'e onun için getiriyorlar. Hükümet isterse mayın konusunda anlaşma yapar. Ama toprakların kiralanması konusunda anlaşma yapamaz. Toprakların kiralanması hakkı hükümette değildir, millettedir, Meclis'tedir. Biz topraklarını kiralayacak millet miyiz? İşte kulp diye taktılar, 'Param yok'. Ne param yok? Topraklarımızı bir Orta Doğu ülkesine kiraya vermeye değer mi Allah aşkına?'' (ANKA)

(HM/EÖ/BÜN)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title