Haberler

CHP'li Touz: "AKP Afetlere Yönelik Bakışını Gözden Geçirsin"

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Türkiye'nin yüzde 96'sının deprem tehdidi altında bulunduğunu belirtti. Topuz, olası bir depremde nüfusun yüzde 98'nin etkileneceği uyarısında bulunurken, "Yasaların ve planların insanların mutluluğu için olduğu gerçeği göz ardı edilmemeli ve AKP iktidarı sosyal politikalara ve afetlere yönelik bakışını tekrar gözden geçirmelidir.

Fevzi Topuz, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin en aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya Deprem Kuşağı üzerinde bulunduğuna dikkat çekti. Bayındırlık ve İskan Bakanlığının mevcut Deprem Bölgeleri haritasına göre de Türkiye topraklarının yüzde 96'sının deprem tehdidi altında bulunduğunu ifade eden Topuz, bu bölgelerde oturan nüfusun ise toplam nüfusun yüzde 98'ini oluşturduğuna dikkat çekti.

Türkiye'de her an olabilecek bir depremin sadece ciddi bir can ve mal kaybına yol açmayacağına vurgu yapan Topuz, "Aynı zamanda ticaret ve sanayi alanlarına da büyük darbe vuracak, ülke kalkınmasını durduracak hatta geriye döndürecek büyük bir risk taşımaktadır" dedi.

1999'da yaşanan Marmara Depreminin yaralarının hala sarılmaya çalışıldığını kaydeden Topuz, Ankara-Bala'da meydana gelen 5,7'lik depremi de hatırlattı. Topuz, "Orta büyüklükte ve hasar yapması pek beklenmeyen böyle bir depremde dahi başkentin sınırları içerisinde kalan bölgede ciddi yapısal hasarlar olmuştur. Bu büyüklükte bir depreme dahi hazır olmadığımız, yaşananlardan, halkın paniğinden ve ortaya çıkan manzaradan anlaşılmaktadır" dedi.

-PARALAR NEREYE KULLANILDI?-

"Afet zararlarının azaltılması ve afetlere hazırlık" konularına ilişkin yurt dışı kurum ve kuruluşlardan borç olarak sağlanan "finansal ve teknik desteklerin" AKP iktidarı tarafından kaldırıldığını hatırlatan Topuz, şunları belirtti:

"Dünya Bankasından sağlanan 505 milyon ABD doları bütçeli Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılandırma (MEER) projesi kredisi, Avrupa Yatırım Bankasından (AYB), sağlanan 410 milyon Euro bütçeli Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma Projesi (TERRA) kredisi ve AB ülkelerinden sağlanan 20 milyon Euro bütçeli Marmara Depremi Rehabilitasyon Programı (MERP) hibe kredisinin nasıl ve kimler tarafından ve nerelerde kullanıldığı kamuoyunca bilinmemektedir. AKP iktidarının 9. Kalkınma planında afet risk azaltımı konusunu ülkemizin öncelikli hedeflerinden biri olarak ele almaması da düşündürücüdür.

AKP iktidarı, doğayı, ormanları, meraları, kıyıları, kültür ve tabiat varlıklarını yatırım alanı olarak planlamak, bu tür ulusal değerlerimize dolar cinsinden değer biçmek yerine, topraklarının yüzde 96'sının deprem tehdidi altında olduğu ve nüfusunda yüzde 98'inin bu bölgelerinde yaşadığı gerçeğini asla unutmamalıdır.

Yasaların ve planların insanların mutluluğu için olduğu gerçeği göz ardı edilmemeli ve AKP iktidarı sosyal politikalara ve afetlere yönelik bakışını tekrar gözden geçirmelidir. AKP iktidarı, kamu toprakları ve doğal değerlerimiz üzerinden kimi çevrelere rant transferi yapmayı durdurmalı; bütüncül bir Afet Yasasını, bütüncül İmar Yasasını ve Yapı Denetim Yasasında değişiklik içeren yasa tasarılarını hemen TBMM'ye getirmelidir." (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title