Haberler

CHP'li Milletvekillerinden Kanun Teklifleri

CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu, köy adlarının eski adlarıyla birlikte kullanılması; CHP Gaziantep Milletvekili Şeker de darbe dönemlerinde oluşturulan fişleme kayıtlarının imha edilmesi için kanun teklifi verdi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, köy adlarının eski adlarıyla birlikte kullanılması;  CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker de  darbe dönemlerinde oluşturulan fişleme kayıtlarının imha edilmesi için kanun teklifi verdi.

Tanrıkulu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklif, İl İdaresi Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Teklifle; köy, bucak, ilçe ve diğer yerleşim yerleri ile coğrafi yerlerin adları, eskileriyle birlikte kullanılabilecek.

Teklifin gerekçesinde, İl İdaresi Kanunu'nda 1949 ve 1959 yılında yapılan değişikliklerin ardından İçişleri Bakanlığı'nda kurulan bir komisyon aracılığıyla yaklaşık 30 bin yerleşim yerinin adının, Türkçe olmadığı ve karışıklığa neden olduğu gerekçesiyle değiştirildiği belirtildi.

Demokratik bir hukuk devletinin, farklılıklara saygı gösterip bunları koruması gerektiği vurgulanan gerekçede, "Tarihsel-kültürel zenginliğimizin önemli bir parçası olan yerleşim adlarının ve coğrafi adların değiştirilmesine yol açan düzenlemelerin mevzuatımızdan çıkarılması ve eski adların, değiştirilmiş adlarla birlikte kullanılmasının sağlanması, Parlamento'nun bir an önce yerine getirmesi gereken bir görevdir" denildi.

-Fişleme kayıtları-

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker de  darbe dönemlerinde oluşturulan fişleme kayıtlarının imha edilmesi ve bundan sonra oluşturulacak hukuk dışı kişisel verilerin yok edilmesi için kanun teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Teklifle; hukuki dayanaktan yoksun, temel hak ve hürriyetlerin kısıtlanması anlamına gelen, özel yaşamın gizliliği hakkını hiçe sayan, insan onurunu rencide eden, anti demokratik sistemlerin kullandığı en önemli araçlardan biri olan fişleme kayıtlarının imha edilmesi amaçlanıyor. -

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Şeker İlyas Şeker Gaziantep Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title