Haberler

Chp'li Loğoğlu: Barzani Çözüm Sürecindeki Tıkanıklığın Aşılmasına Yardımcı Olamaz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, çözüm sürecindeki tıkanıklığın AK Parti yönetimi tarafından çözülemediğini bu nedenle de Barzani'nin aracı olarak kullanıldığını söyleyerek, "Elbette hepimiz Türk-Kürt kardeşliğini isteriz. Bunun Diyarbakır'da yapılması, bir yandan Öcalan'a öbür yandan Kandil'e diğer yandan da BDP'ye bir ölçüde meydan okuma olarak gerçekleştirilmesi, doğrudan doğruya çözüm sürecindeki tıkanıklığa işaret. "Barzani bunu aşar mı, aşılmasına yardımcı olabilir mi?' kesinlikle hayır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, ANKA muhabiriyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Diyarbakır'da bir araya gelmesi hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Çözüm sürecindeki tıkanıklığın AK Parti yönetimi tarafından çözülemediği bu nedenle de Barzani'nin aracı olarak kullanıldığını söyleyen Loğoğlu, "Bugün çok net bir tablo gördük. Bütün konuşmalar o doğrultudaydı. Elbette hepimiz Türk-Kürt kardeşliğini isteriz. Bunun Diyarbakır'da yapılması, bir yandan Öcalan'a öbür yandan Kandil'e diğer yandan da BDP'ye bir ölçüde meydan okuma olarak gerçekleştirilmesi, doğrudan doğruya çözüm sürecindeki tıkanıklığa işaret. "Barzani bunu aşar mı, aşılmasına yardımcı olabilir mi?' kesinlikle hayır" dedi.

-"AK PARTİ KÜRT MESELESİNİN BÖLGESEL BİR NİTELİĞİNİN OLDUĞUNU KABUL ETTİ"-

Barzani'nin Türkiye'ye gelmesinin, bir yönüyle Suriye boyutunun da olduğuna işaret eden Loğoğlu, fakat net olarak Barzani'nin Kandille ilişkileri bağlamında çözüm sürecindeki tıkanıklığı giderebilmesi için Türkiye'de bulunduğunu anlattı. Kandil'e karşı Barzani'den ciddi bir şey beklemenin doğru olmadığını söyleyen Loğoğlu, "Bölgedeki Kürtlerin yani Irak, İran, Suriye ve Türkiye'deki Kürtlerin ortak görüş ve beklentileri var. Bunun liderliğini de uzun zamandır Barzani yapıyordu. Fakat onun karşısında aynı konuma talip olan Öcalan vardı. AKP şimdi çok açık bir şekilde, hem Kürt meselesinin bölgesel bir niteliğinin olduğunu hem de bölgesel nitelikteki Kürt meselesinin liderinin Barzani olduğunu teslim etmiş oldu. AKP kendi eliyle altın tepside Barzani'ye; "bölgesel Kürt liderliği' payesini vermiş oldu" ifadelerini kullandı.

Günümüzde bölge Kürtlerinin birbiriyle ilişkilerinin çok iyi olduğunu ifade eden Loğoğlu, Barzani'nin Türkiye gelmesiyle, "Kürt meselesi sadece Irak'ın, İran'ın Suriye'nin ve Türkiye'nin ayrı ayrı meseleleri değil, ülkelerin ve Kürtlerin ortak meselesine dönüşmesine" neden olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın "Diyarbakır'ın bu sürece sahip çıkmasını istiyorum. Diyarbakır'ın tehditlere, sabotajlara, kışkırtmalara karşı tek yürek olmasını özellikle diliyorum" sözlerini de yorumlayan Loğoğlu, "Sahip çıkılmıyor muydu? O da iç değerlendirmenin dışarı yansımasıyla ilginç bir değerlendirme. Yeterince sahiplenilmediği için, iyi gitmediğini düşündüğü bir süreç var" dedi.

-"BÖLGE HALKININ OYLARINI ALMAYA YÖNELİK BİR ADIM"-

Erdoğan'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ziyaretini, toplu açılış törenini, 400 çiftin toplu nikâh törenini ve sanatçılar Şivan Perver ile İbrahim Tatlıses'in konser vermesini "tamamen şov" olarak değerlendiren Loğoğlu, "Neyin şovu bu? Yerel seçimlere yönelik bir şov. Genel affın ön habercisiymiş gibi bir konuşma yapması da yerel seçimlerde bölge halkının oylarını almaya yönelik diğer bir adım. AKP'nin attığı her adım bir noktada "siyasi rant' hesaplarına dayanır" değerlendirmesinde bulundu.

"Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı adaylığı için böyle bir adım attı" yönündeki değerlendirmeleri ise Loğoğlu, "Diyarbakır Belediyesi'ni AK Parti alırsa Başbakan ne diyecek? "Ben yaptım' diyecek "beni Cumhurbaşkanı seçin' diyecek. Birbiriyle bağlantılı" diyerek yorumladı.

-"PKK "BİZ BURADAYIZ, BİZİ UNUTMAYIN' DİYOR"-

Kürt meselesinin bölgesel bir sorun haline gelmesiyle Türkiye'nin demokratik yollarla bu sorunu çözmesinin imkânsız hale geleceğini savunan Loğoğlu, bu durumda bölgesel istikrarsızlığın ve dışarıdan müdahalelerin mümkün olacağını söyledi. Kürt sorunun bölgesel bir hal almasıyla ilerleyen zamanlarda şiddet eylemlerinin gözlenebileceğini söyleyen Loğoğlu, "Bundan en fazla, fayda bekleyen Kürt yurttaşlarımız zarar görür" diye konuştu.

Erdoğan ve Barzani'nin Diyarbakır'da bir araya gelmesinin kısa vadede rahatlamaya neden olsa da ilerleyen zamanlarda çok büyük "çalkantılara" neden olabileceğini aktaran Loğoğlu, bu durumun Suriye'deki çatışmaların, Irak'taki karışıklıkların üzerine eklenecek yeni sorunlar doğurabileceğini de sözlerine ekledi.

Erdoğan ve Barzani ziyaretinden önce, Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde teröristlerin askeri bir konvoya ateş açmasını da değerlendiren Loğoğlu, bu saldırıyla PKK'nın "Biz buradayız, bizi unutmayın" demek istediğini aktardı. Loğoğlu bu saldırının, Barzani'nin Türkiye'ye gelerek çözüm sürecine dâhil olmasından duyulan rahatsızlığın bir göstergesi olduğunu savundu.

Kaynak: ANKA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Osman Faruk Loğoğlu Mesut Barzani Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title