Haberler

CHP'li Köktürk'ten, Lukoil Önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Lukoil'in Zonguldak'a ve Ülkeye Yatırım Yapmaktan Vazgeçmesini Kapsayan Soru Önergesi Hazırlayarak Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a Sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Lukoil'in Zonguldak'a ve ülkeye yatırım yapmaktan vazgeçmesini kapsayan soru önergesi hazırlayarak Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a sundu.

Ali İhsan Köktürk, Başban Erdoğan'a verdiği soru önergesinde Rus Lukoil firmasının Zonguldak'ta rafineri kurmaktan neden vazgeçtiğini, başka bir ülkeye neden gittiği, Zonguldak halkı ve ekonomisi üzerinde oluşturulan olumsuzluğu ne şekilde ne telafi edileceğini sordu. Köktürk, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Geçtiğimiz yıl içerisinde Rusya'nın en büyük petrol şirketi Lukoil, Zonguldak'ta 8-10 Milyon ton kapasiteli 2.5 milyar dolar proje bedelli bir rafineri yatırımı için EPDK'ya başvurmuştu. Akabinde, EPDK Başkanı Yusuf Günay; "Lukoil'in yatırım talebini incelediklerini, Lukoil yetkililerinin EPDK'dan rafineri inşaatı için arazi tahsisi ile lisans konularında onay verilmesini talep ettiklerini ve bu talepleri inceleyip bir karar vereceklerini" beyan etmişti.

Yine, Lukoil Başkanı Vagit Alekperov 'un, Enerji Bakanı Sayın Hilmi Güler ile birlikte sizi de Başbakanlık makamınızda ziyaret ettiği, Zonguldak Filyos'ta kurulacak 3 milyar dolarlık rafineri yatırımı için destek istediği basında yer almıştı. Basında yer alan bu haberler gerek sizin tarafınızdan gerekse Enerji Bakanı tarafından tekzip edilmemişti. Lukoil

firması Zonguldak 'a rafineri kurmayı, Karadeniz 'den gelecek kendi petrolünü işleyecek olması nedeniyle istiyordu. Ancak, gereken izinleri alamayan Lukoil firması Bulgaristan'a yönelerek bu yatırımı Bulgaristan'da gerçekleştirmek üzere çalışmalara başladı. Lukoil'in yaklaşık 2.5 - 3 milyar dolarlık, binlerce insanı çalıştıracak bu büyük yatırım haberi,

içinden geçtiğimiz süreçte en fazla göç veren ve işsizliğin en yoğun olduğu iller arasında ilk sıralarda yer alan Zonguldak ilimizde büyük bir heyecan yarattığı gibi, ülkemizde işlenmiş petrol açığı bulunması ve bu petrolün Türkiye'de işlenmesinin istihdama ve ulusal ekonomiye katkı sağlayacağı göz önünde bulundurulduğunda, bu yatırımın Zonguldak'ta gerçekleşmesine izin verilmeyerek Bulgaristan'a yönelmesine neden olunması, kanaatimizce, sadece Zonguldak için değil ülkemiz için de büyük bir kayıp olmuştur.

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Lukoil firmasının, Zonguldak'ta üç milyar dolarlık rafineri kurma projesine onay verilmemesinde Hükümetinizin Çalık Grubu'na verdiği Samsun Ceyhan Boru Hattı Projesi etkili olmuş mudur? Şahsınızın ve Enerji Bakanınızın, Zonguldak'a yatırım yapma kararında olan Lukoil firmasının ülkemizi terk ederek Bulgaristan'a kaçması pahasına Samsun'a zorlamasının nedeni nedir? Yatırımın Samsun'a yapılması önerisinde Çalık Grubunun sektöre yönelik çıkarlarıyla herhangi bir bağı

veya bağlantısı var mıdır? Zonguldak İlinin sorunlarının çözülmesine büyük oranda katkı sağlayacak çok büyük ve kararlı bir projenin, şahsınızın ve Enerji Bakanınızın yönlendirmesi sonucu Gerçekleşememesinin Zonguldak halkı ve ekonomisi üzerinde yarattığı olumsuzluğu ne şekilde telafi etmeyi düşünüyorsunuz? Bunu telefi edecek aynı ölçekte bir projeyi Zonguldak'ta ne zaman yaşama geçireceksiniz?

(SŞ-SD-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title