Haberler

CHP'li Köktürk: "Lukoil'in Yatırımını Çalık mı Engelledi?"

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Lukoil'in Zonguldak'ta 3 milyar dolarlık rafineri kurma projesinden vazgeçmesinde, Çalık Grubu'nun rolünün bulunduğu iddialarını Meclis gündemine taşıdı. CHP'li Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği yazılı önergesinde dünyanın en büyük petrol şirketlerinde...

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Lukoil'in Zonguldak'ta 3 milyar dolarlık rafineri kurma projesinden vazgeçmesinde, Çalık Grubu'nun rolünün bulunduğu iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP'li Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği yazılı önergesinde dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Lukoil firmasının, Zonguldak'ta 3 milyar dolarlık rafineri kurma projesine hükümetin onay vermediğini hatırlatarak, "Onay verilmemesinde Hükümetinizin Çalık Grubu'na verdiği Samsun – Ceyhan Boru Hattı Projesi etkili olmuş mudur?" diye sordu.

Lukoil firmasının, Zonguldak'a kuracağı rafineriye onay çıkmaması üzerine yatırımlarını Bulgaristan'a yönelttiğini belirten Köktürk, söz konusu rafineri projesinin Zonguldak yerine Samsun'a kaydırılmasının ise Çalık Grubu ile bağlantısının olup olmadığını sordu. Köktürk, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"-Lukoil firmasının bu şekilde yatırımdan vazgeçmesi, işsizliğin ve göçün en yoğun olduğu illerin başında gelen Zonguldak ve her üç gençten birisinin işsiz olduğu ülkemiz için, hem istihdam kaybı açısından, hem de işlenmiş petrol açığı yönünden ülke ekonomimiz bağlamında bir olumsuzluk yaratmamış mıdır?

-Zonguldak İlinin sorunlarının çözülmesine büyük oranda katkı sağlayacak çok büyük ve kararlı bir projenin, şahsınızın ve Enerji Bakanınızın yönlendirmesi sonucu gerçekleşememesinin Zonguldak halkı ve ekonomisi üzerinde yarattığı olumsuzluğu ne şekilde telafi etmeyi düşünüyorsunuz? Bunu telefi edecek aynı ölçekte bir projeyi Zonguldak'ta ne zaman yaşama geçireceksiniz?

     -Şahsınızın pazarlama anlayışı, ilk olarak, İtalyan lider Berlusconi ile olan yakın dostluğunuz sonrasında kendisini belli etmişti. Berlusconi'nin ricası üzerine devletin GSM operatörü Aycell ile Telecom İtalia'ya ait Aria isimli GSM operatörü birleştirildi. Birleşme sonucu ortaya çıkan Avea'nın 3 milyar dolarlık zararı Hazine'ye yüklenmiş midir? Bunun devamı olarak bu ilişki Samsun - Ceyhan petrol boru hattının yapım işine de yansımış mıdır? İtalyan devlet gaz şirketi ENI ile tarafınıza yakınlığı ifade olunan Çalık Grubu'na, 1.5 milyar dolarlık boru hattı yapım işi ihalesiz olarak verilmiş midir?

-ABD Kalkınma ve Ticaret Ajansının, damadınız Berat Albayrak'ın Genel Müdürlüğünü yaptığı Çalık Holding'e 562 bin 371 dolar hibe yardımında bulunduğu şeklinde basında haberler yer almıştır. Basında yer alan bu haberler gerçek midir? Gerçek ise, bu hibe yardımının Çalık Grubuna yapılmasında hangi ölçütler ve beklentiler etkili olmuştur?" (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title