Haberler

CHP'li Çıray: Musul ve Kerkük'ü Almak Bu Kadar Kolaysa Hemen Yarın Girsinler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Irak'ta yaşanan son gelişmelerin ardından Musul ve Kerkük'ün Türkiye'ye katılması yönünde yapılan tartışmalara değinerek, "Bu iş bu kadar kolaysa hemen yarın girsinler ne bekliyorlar.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Irak'ta yaşanan son gelişmelerin ardından Musul ve Kerkük'ün Türkiye'ye katılması yönünde yapılan tartışmalara değinerek, "Bu iş bu kadar kolaysa hemen yarın girsinler ne bekliyorlar. Biz de arkalarındayız. Biz barıştan yanayız. 21. yüzyılda ne bizim başkalarının topraklarında gözü olmalı ne de başkalarının bizim topraklarının gözü olmalı" ifadelerini kullandı.

Sivil Toplum Örgütleri ve Diğer Meslek Kuruluşları'ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çıray, CNN Türk'te yayımlanan bir televizyon programına katılarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinin izlediği yol ve yöntem hakkında bilgiler verdi. CHP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir süreç izlediğini ve böyle bir süreç izlemenin bir ihtiyaçtan oluştuğunu kaydeden Çıray, "Kendi yetkili kurullarını toplayıp bir aday belirlemek yerine Türkiye'deki mevcut siyasi partileri, Türkiye'deki belli başlı büyük sivil toplum örgütlerini, sendikaları, meslek kuruluşlarını ziyaret ederek Türkiye'nin büyük çoğunluğunun adayını çıkarma sürecine girdi" dedi.

-"MİLLETİ DUYGUSAL OLARAK 2002'NİN GERİSİNE DÜŞÜRMÜŞTÜR"-

CHP'nin gitmediği siyasi parti kalmadığını söyleyen Çıray, sadece AK Parti'ye gidilmediğini bunun nedeninin ise AK Parti'nin kendi adayını belirlediğini önceden açıklaması olduğunu belirtti. Çıray, siyasi kimliği öne çıkmamış, siyasetle ilgisi olmuş fakat taraf olmamış ve bir partide genel başkanlık yapmamış birini aday göstereceklerini kaydetti. Türkiye'nin gerginlik siyasetinden yorulduğunu belirten Çıray, " Türkiye'de güçler ayrılığı konusunda derin kuşkular var. Hatta kuşkuyu aşan somut veriler var. Türkiye'de iç barış meselesi, uzun zamandır yürütülen çözüm süreci maalesef milleti duygusal olarak 2002'nin gerisine düşürmüştür. Demek ki bu süreç iyi yönetilmemiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin iyi yönetilemediğini belirten Çıray, "Bir yandan analar ağlamasın diyoruz, diğer yandan meydanlarda Berkin Elvan'ın anasını yuh çektiriyoruz. O zaman bazı anlar ağlasın, bazı anlar ağlamasın biri yeni bir tablo ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Çıray, CHP'nin cumhurbaşkanı adayının çözüm sürecine duyarlı bir isim olacağını belirtti. Çıray, STK temsilcileri ile Irak'ta yaşanan olayın ardından yapılan görüşmelerde, laik ve üniter devletin kıymetinin ortaya çıktığının söylendiğini belirtti. Irak'ta ırka ve mezhebe dayalı çatışmanın Türkiye'ye sıçramasından derin bir kaygı olduğunu söyleyen Çıray, kul hakkı yememiş birinin aday olmasının istendiğini kaydetti.

-"SİYASET ALTERNATİFSİZ OLMAZ"-

Çıray, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 16 Haziran'da (yarın) Parti Meclisi üyeleriyle soy isim sırayla 5-10 kişilik gruplarla partilerinin cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bir görüşme yapacağını da söyledi. MHP ile yapılan görüşmede isim konusuna girilmediğini belirten Çıray, bu görüşmede genel çerçevenin çizildiğini anlattı.

Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesinden çok memnun olduklarını söyleyen Çıray, "Seçimlerde yüzde 51 oy almak seçim kuralı içinde. "Ben bu seçimi aldım parlamento artık geride kaldı, başkanlık hakkını defakto olarak elde ettim' anlayışı sağlıklı bir yürütme olmaz. Kim seçilirse seçilsin parlamenter sistemi baypas etmesi anayasaya aykırıdır" değerlendirmesinde bulundu.

MHP ile uzlaşma konusunda sorulan bir soruya Çıray, "Kılıçdaroğlu bir isim götürecek, Bahçeli bir isim götürecek, buradan alınacak sonuca göre belirleme yapılacak. Herkes mutabık olduğu adayı ilan etmek ister ama siyaset mümkün olanı yapabilme sanatıdır. Bu mümkün olmazsa bu adayını CHP'nin adayı olarak açıklar. Siyaset alternatifsiz olmaz" dedi.

-"HEMEN YARIN GİRSİNLER NE BEKLİYORLAR"-

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kendilerine parti içinden ve yapılan görüşmelerde Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ismini önerenler olduğunu belirten Çıray, "Doğrusu son 1 yıllık süreçte, daha öncede görüş ayrılıklarımız olmuştu. Ama son zamanlarda hukukun üstünlüğü adına önemli kararlara imza attığını söylememiz gerekir" dedi.

Bugünün Babalar Günü olduğunu kaydeden Çıray, Soma'da 301 maden şehidinin çocuklarının karnelerini babalarının mezarına koyma sahnesinin çok iç yaralayıcı olduğunu kaydetti. Diğer bir elim hadisenin ise İslam dünyasının içine düştüğü durum olduğunu söyleyen Çıray, bugün IŞİD'in bin 700 polisi katlettiği hatırlattı.

Irak krizi vesilesiyle Misak-ı Milli tartışmasının gündeme geldiğinin anımsatılması üzerine Çıray, "Kim istemez Musul-Kerkük Türk toprakları içinde olsun. Ama dış dış politikada "yurtta sulh, cihanda sulh' lafı bir korkaklığın eseri değildir. Bu 600-700 yıllık o tecrübenin bir sonucudur. Bütün bu problemlerin petrol ve enerjiden çıktığına itirazı olan var mı? bütün bu meselelerin petrolün nasıl çıkartılacağına ve nasıl paylaşılacağı konusu üzerinden çıktığına itirazı olan var mı? Yok. Bu tür hayallerin peşinden koşmak Türkiye'yi böler" dedi.

Musul ve Kerkük'te her şeyin zayıfladığını kaydeden Çıray, "Bu kadar basitse, ne bekliyoruz? Hemen 3 tane uçak 8 bin tane IŞİD'linin aldığını 700 bin tane Türk ordusu alamıyorsa ayıptır. Ama bu doğru değildir" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin sosyolojik meselelerini uzun zamandır mezhepsel ve ırksal çerçevede tanımladığını kaydeden Çıray, "Eğer Ortadoğu'da olduğu gibi mezhepler ve ırklar üzerinden siyaset erkler paylaşılmaya ve tahrip edilmeye kalkılırsa Türkiye de Ortadoğu'nun Balkanları olur" diye konuştu.

"Bu iş bu kadar kolaysa hemen yarın girsinler ne bekliyorlar. Biz de arkalarındayız" diyen Çıray, "Biz barıştan yanayız. 21. yüzyılda ne bizim başkalarının topraklarında gözü olmalı ne de başkalarının bizim topraklarının gözü olmalı" ifadelerini kullandı.

Irak Meclis Başkanı Usame Bin Nuceyfi'nin Türkiye'ye geldiğini ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü söyleyen Çıray, "Irak Meclis Başkanı ile ne konuştunuz kardeşim bunu Türk milletinin bilmesi lazım. Meclis Başkanının kardeşi kim? Musul Valisi. Musul Valisi'nin aldığı istihbaratı sen almıyor musun? Bir gün önce Başbakan diyor ki "hepsi güvenlikte sakın endişeniz olmasın' bugün diyor ki, "aman yazdıklarınıza çizdiklerinize dikkat edin başlarına bir şey gelebilir' diyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: ANKA / Güncel

Aytun Çıray Türkiye Kerkük Musul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title