Haberler

CHP'li Bingöl : "Eczanelerin Kdv ve Kar Oranlarında Neden İstikrarlı Politika Uygulanmıyor?"

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Başbakan Erdoğan'ın Yanıtlaması İstemiyle TBMM Başkanlığına Verdiği Soru Önergesinde, Son Zamanlarda Eczanelerin Kötü Gidişatının Kamuoyunda Sıklıkla Gündeme Geldiğini Kaydederek, "Eczanelerin Kdv ve Kar Oranlarında Neden İstikrarlı Politika Uygulanmıyor?" Diye Sordu.

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, son zamanlarda eczanelerin kötü gidişatının kamuoyunda sıklıkla gündeme geldiğini kaydederek, Maliye Bakanlığı'nın eczanelerin KDV ve kar oranları hakkında yaptığı uygulamaları TBMM gündemine taşıdı.

Bingöl, konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Önergede, Başbakan Erdoğan'a, "İlaç fiyatlarında yapılması planlanan indirimler eczacılara neden onların da daha uygun olduğu bir zaman dilimi öncesinden bildirilmiyor ve uygulanacak fiyat indirimlerinin tekrar belirlenecek bir zaman dilimi öncesinden eczacılara bildirilmesi mümkün mü?" diye soruldu. Önergede, konuya ilişkin düzenli ve istikrarlı bir politikanın hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaların düşünülüp düşünülmediği sorularak, şöyle denildi:

"Ödeme alımları oldukça sıkıntılı olan, bu sebeple borç batağına saplanmış, mesleki ve ticari saygınlığını kaybetmek üzere olan eczacılara bir darbe de devletin KDV hususundaki soruşturmalarıyla vuruluyor. Eczanelerimiz, son dönemlerde KDV tahakkuk ettirmedikleri gerekçesiyle Maliye Bakanlığınca denetlemelere alınıyorlar. Maliye Bakanlığı, denetlemeye aldığı eczanelerin, üstelik kimi kendi uygulamasından doğan KDV tahakkuk ettirememe sebeplerini göz ardı ediyor."

Önergede, KDV oranında yapılan 10 puanlık indirimin, ilaç fiyatlarına Sağlık Bakanlığınca son üç yıldır yapılan ve süregelen yüzde 50-60 oranlarındaki indirimle birleşmesiyle eczacının yüksek fiyat ve KDV oranıyla aldığı ilacı, düşük fiyat ve KDV oranıyla sattığı belirtildi. Süresi dolan ilaçların KDV tutarı ödenirken, bunlar satılmadığından KDV tahsil edilememesinin de KDV stoğu oluşturduğu ifade edilen önergede, "Bu durumlar göz önüne alındığında, eczanelerin KDV tahakkuk ettirmesinden bahsedilemez" denildi.

Bingöl, önergede şu soruları yöneltti:

"-Devlet kurumları tarafından yapılan geç ödemeler ve uygulanan iskontolar, eczanelerin kapatılıp yerlerine, Avrupa Birliği standartlarınca belirtilen 'zincir eczane' işletmelerinin getirilmesine bağlı bir politika mı? Ödemelerin düzenli ve zamanında yapılması için herhangi bir çalışma yapılmakta mı?

-İstatistiki bilgilere dayanarak, son zamanlarda artan protestolu senet ve karşılıksız çıkan çeklerin yoğun olduğu sektörlerden birisinin de ilaç sektörü olduğu görülüyor. Bu kötü gidişata dur demek için hükümetin uyguladığı politikalar ve stratejiler nelerdir?

-Devlet kurumları tarafından ödemeler geciktiği zaman eczanelere ödenen bir gecikme faizi bulunmuyor. Fakat eczaneler ödemelerini geciktirdiği zaman çok yüksek oranlarda gecikme faizlerini hem finans kurumlarına hem ecza depolarına ödeniyor. Hükümetin bu politikası devam edecek mi? Yoksa gecikmelerden dolayı oluşabilecek gecikme faizleri hesaplanarak, eczanelere ödenecek mi? Bu adaletsizlik eczanelerle yapılan yeni Sosyal Güvenlik Kurumu sözleşmesiyle giderilecek mi?

-Devlet tarafından uygulanan kurum indirimlerinin eczacılara ödetilmesi sürecek mi?

-Eczacılık mesleğini finansal konularla bu kadar ilintilendirilmiş bir ticarethaneden ibaret olmaya dönüştürmek yerine esas hüviyetine kavuşturmak için yeni düzenlemelerin yapılması düşünülüyor mu?" (ANKA)

(NUR/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title