Haberler

CHP'li Bekaroğlu'ndan Torba Yasa Tepkisi

ANKARA (İHA) – CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, görüşülmekte olan torba yasayı eleştirerek, “70 maddelik yasada Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nin birçok yetkisi Bakanlar Kurulu’na devrediliyor” dedi.

ANKARA (İHA) – CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, görüşülmekte olan torba yasayı eleştirerek, "70 maddelik yasada Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin birçok yetkisi Bakanlar Kurulu'na devrediliyor" dedi.

CHP'li Bekaroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekte olan torba yasayı eleştirdi. Bekaroğlu, torba kanunun gazi Meclis, milli iradenin tecellatgahı olan Meclis tanımlamalarına uymadığını belirterek, "Bu 70 maddelik yasada Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin birçok yetkisi Bakanlar Kurulu'na devrediliyor. Olağanüstü Hal geçtikten sonra siz yine ülkeyi Olağanüstü Hal kurallarına göre yönetecekseniz, bu kurtardığınız, bedel ödediğimiz sistemin adı demokrasi olmaz. Hükümetin bu tavrı bizleri hayal kırıklığına uğratıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi yetkilerini bütünüyle Bakanlar Kurulu'na devrediyor" ifadesini kullandı.

Torba kanunda teşviklerle ilgili maddenin çok tartışıldığını söyleyen Bekaroğlu, "Bu 70. maddede bugüne kadar görmediğimiz teşvikler getiriliyor ve teşvik sistemi getirilirken de bütün yetki Bakanlar Kurulu'na devrediliyor. Burada teşvik maddesinde ne yapılacağı çok tanımlanmıyor ama hükümete, Bakanlar Kurulu'na geniş yetki veriliyor. Çok vahim bir madde bu. Proje bazlı getirilen bir kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi koyar, kaldırılacaksa Türkiye Büyük Millet Meclisi kaldırır. Hangi izin, ruhsat, tahsisi ve tescillerle ilgili kanunların koymuş olduğu kısıtlamalar kaldırılacaktır bunlar belli değil. Sonra yasal ve idari süreçlerle ilgili düzenleme yapılacak. Bakanlar Kurulu hem yasamanın yetkilerini üzerine alıyor, hem de yargı sürecine müdahale edecek" şeklinde konuştu.

Bekaroğlu, "HES'ler ile ilgili Karadenizliler mücadele yürütmekteler. Bu madde ihukuki olarak HES'lere, madenlere karşı yapılan mücadeleyi bütünüyle imkansız hale getiriyor. Bu mücadeleler imkansız hale getirilecek" dedi.

Torba yasasının TBMM'yi devre dışı bıraktığını savunan Bekaroğlu, şunları söyledi:

"51, 52, 53 ve 27. maddeler. Bu maddelerde güvenlik gerekçesiyle hükümet seçilmiş belediyeleri bütünüyle devre dışı bırakabilecek. 27. maddede İçişleri Bakanlığı güvenlik gerekçesi bildirip, Bakanlar Kurulu kararıyla belediyelerin taşınmazlarına el koyabilecek. Belediyelerin arsalarına, binalarına el konulabilecek. 51, 52,. 53. maddeleri; seçilmiş belediye başkanları, meclis üyeleri bir şekilde görevden alınmışlarsa, tutuklanmış, ceza almışsa, yenilerinin nasıl getirileceği hakkında yasal düzenleme yapıyor. Bu maddeye ek madde getirilerek atama yapılabilecek. Çok açık, net ki, Doğu ve Güneydoğu'da değişik sebeplerle görevinden alınan belediye başkanları için getiriliyor. Burada belediye başkanını seçen herkes cezalandırılıyor. Yüzde 70-80 ile seçilmiş, Meclis duruyor, yeniden görevden alınan, görevi bırakan belediye başkanı yerine nasıl belediye başkanının seçilmesi tanımlanmışken, şimdi bu değişiklikle İçişleri Bakanlığı'na belediye başkanı atama yetkisi veriliyor. 15 Temmuz'da bizim kurtardığımız demokrasi değil miydi?"

Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Bekaroğlu, "Güvenlik gerekçesi diyorlar. Güvenlik gerekçesini Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine anlatmak zorundalar. Hakkari il olmaktan çıkarılıp ilçe yapıldığında güvenlik sorunu, endişesi nasıl çözülecek, bunu anlatmaları gerekiyor. Belediyelerin yerine kayyum atamaları, Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne bana göre bir darbedir. Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü istiyorsak, bu halkın iradesine saygı göstermek zorundayız. Bölge halkını zihinsel ve duygusal olarak Türkiye'den koparacak adımlardır, bu adımların atılmaması gerekir. Eğer terör örgütü PKK Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü bozmak isterse bu uygulamalar gündeme gelirse, Türkiye'nin birliği, bütünlüğü tehlikeye girer" ifadelerini kullandı.

Anayasa görüşmelerinde HDP'nin de olması gerektiğini kaydeden Bekaroğlu, "Eğer biz 15 Temmuz'dan ders almışsak, bu ülkenin tamamının iradesini dikkate almak mecburiyetindeyiz. Burada HDP yok. HDP'yi Yenikapı'ya çağırmayabilirsiniz ama Meclis'te bir yasama faaliyeti yürütülecek, Anayasa değiştirilecekse, Meclis'te grubu olan partiyi yok saymak kabul edilebilir değildir. Bu partiye, HDP'ye oy veren milyonlarca insanı Türkiye'den koparır" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Mehmet Bekaroğlu Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title