Haberler

CHP'li Aritman: Eğitimde Taşeronlaşma Okullarda Cinsel Tacizi Artırdı

CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman, Okullardaki Temizlik İşlerinin Taşeron Firmalara Devredilmesiyle Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar Suçlarında Ciddi Artışların Görüldüğünü İfade Etti ve Konuyu Bir Soru Önergesiyle Meclis Gündemine Taşıdı.

CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman, okullardaki temizlik işlerinin taşeron firmalara devredilmesiyle çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında ciddi artışların görüldüğünü ifade ederek Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu okullardaki taşeronlaşmaya son vermeye çağırdı.

Aritman, yaptığı açıklamada son zamanlarda neredeyse her hafta taşeron firma çalışanı temizlik görevlileri tarafından cinsel taciz ve tecavüze uğrayan çocuklarla ilgili haberlerin basında yer aldığını ifade ederek "Eskiden kısaca okul hademesi olarak isimlendirilen hizmetliler o yerleşim biriminin, mahallenin tanınan, bilinen, güvenilen insanlarından seçilirdi. Ve o hademeler okuldaki çocukları kendi evlatları gibi her türlü olumsuzluğa karşı korur ve kollardı" dedi. Okullarda taşeron şirket sistemine geçilmesiyle çocukların okul içi şiddetten uyuşturucuya ve cinsel istismara kadar pek çok konuda savunmasız bırakıldığını kaydeden Aritman, "AKP dönemindeki hizmetlerin taşeronlaştırılması anlayışı, taşeron şirketlerin en düşük ücretle çalıştırdığı ve hiçbir şekilde denetlemediği, geçmişi bilinmeyen, pedofil olup olmadığı bile soruşturulmamış hizmetliler tarafından çocuklarımız cinsel tacize maruz kalmaktadır" dedi. Aritman, sağlık hizmetlerindeki taşeronlaşmanın da hastane enfeksiyonları nedeniyle toplu bebek ölümlerine yol açtığını ifade ederek şöyle dedi:

"Hem Milli Eğitim Bakanı'nı hem de Sağlık Bakanı'nı tüm kurumlarındaki taşeronlaşmaya son vermeye davet ediyorum. Aksi halde yeni doğan servislerinde hastane enfeksiyonlarından hayatını kaybeden, okullarda cinsel taciz ve tecavüze uğrayan çocuklarımızın vebali omuzlarında olacaktır."

-BAKAN ÇUBUKÇU'YA OKULDA CİNSEL TACİZ SORUSU-

Öte yandan Aritman, konuyu Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Aritman, Bakan Çubukçu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

"-2000-2010 yılları arasında yıllar itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda öğrencilere yönelik kaç cinsel taciz ve tecavüz vakası olmuştur?

-Öğrencilere yönelik cinsel taciz ve tecavüz suçunun faillerinin, zanlılarının ne kadarı öğretmen-yönetici, ne kadarı hizmetli görevinde olan kişilerdir?

-Hizmetli görevindeki zanlı kişilerin ne kadarı taşeron firma çalışanıdır?

-Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki kurumlarda temizlik işlerinin taşeron firmalara devredilmesiyle okullarda cinsel taciz olaylarının arttığını düşünüyor musunuz?

-Cinsel taciz ve tecavüz suçunun mağduru çocukların cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?

-Çocuklarımızın okullarda cinsel taciz ve tecavüze uğramalarını engellemek için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

-İlköğretimdeki çocuklarımıza eğitim müfredatı içerisinde kendilerini cinsel taciz ve tecavüzlerden korumaları konusunda bir eğitim yapılmakta mıdır?" (ANKA)

(HH/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title