Haberler

CHP'li Ağbaba, Boğulma Olayları İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, artan boğulma olaylarıyla ilgili Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, artan boğulma olaylarıyla ilgili Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Ağbaba, "Basına yansıyan haberlerden hareketle Haziran ayının ilk 9 gününde 10 kişi boğularak, hayatını kaybetti. Türkiye, önlenebilir ölümlerin en sık yaşandığı ülkelerden biri" dedi.

CHP'li Ağbaba, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl ortalama 400 bine yakın kişinin suda boğulmalar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Suda boğulma olaylarının, trafik ve ev kazalarından sonra en önemli üçüncü kazayla ölüm sebebi olduğunu kaydeden Ağbaba, deniz olmamasına rağmen baraj gölleri, göletler ve nehirlerde boğulma vakalarının doğu ve güneydoğu illerinde de sıklıkla görüldüğünü belirtti.

CHP'li Ağbaba, derin sulara yüzme bilmeyen çocukların serinlemek için girmelerinin, zemindeki çamura saplanmalarının, güçlü akıntıya kapılmalarının veya yüzme bilmediklerinden dolayı derin bölgelerde çırpınarak, boğulmalarının önüne geçilemediğini kaydetti.

9 GÜNDE YAŞANAN BOĞULMA OLAYLARI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, araştırma önergesinde, Haziran ayında meydana gelen boğulma olaylarını şöyle sıraladı:

"1 Haziran 2017 tarihinde Bursa'nın İnegöl ilçesinde serinlemek için Boğazköy Barajı bitişiğindeki gölete giren 15 yaşındaki Bünyamin Güzeltaş ile 15 yaşındaki  Metin Şener, 2 Haziran 2017 tarihinde Düzce'nin Gölyaka ilçesi Aksu Deresine serinlemek için giren 15 yaşındaki Cihan Kardaş,  4 Haziran 2017 tarihinde Malatya Battalgazi ilçesi Karakaya Barajı'nda intihar etmek için gölete atlayan bir kadını kurtarmak isteyen 42 yaşındaki İsmail Öztürk,  5 Haziran 2017 tarihinde Şalpazarı Çok Programlı Lisesi 9 Sınıf öğrencisi 16 Yaşındaki Veysel Metin  Beşikdüzü ilçesi Adacık Mahallesi Öğretmenevi Plajı'nda arkadaşlarıyla serinlemek için girdiği denizde, yine 5 Haziran tarihinde Malatya Yazıhan ilçesi Sinanlı Mahallesi yakınlarındaki Karakaya Baraj göletine düşen  38 yaşındaki Serdal Tosun boğularak hayatını kaybetmiştir. 7 Haziran 2017 tarihinde Isparta Darıderesi Barajı göletinin tasfiye havuzuna giren ortaokul öğrencisi 13 Yaşındaki Yunus Emre Doğan boğulmuş, 12 yaşındaki 2 ortaokul öğrencisi boğulmaktan son anda kurtarılmıştır. 8 Haziran 2017 tarihinde Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde serinlemek için suya giren ve boğulma tehlikesi geçiren arkadaşlarını kurtaran 11 yaşındaki Emin Ünal ile 13 yaşındaki İbrahim Küçükkahraman boğulmuştur. 9 Haziran 2017 tarihinde Muş'un Varto ilçesinde dereye giren 15 Yaşındaki R.Y isimli genç boğularak hayatını kaybetmiştir. Türkiye'de Haziran ayının ilk 9 gününde 10 kişi boğularak hayatını kaybetmiştir"

"YÜZME EĞİTİMİ İÇİN KANUN TEKLİFİMİZ 1 YILDIR GÜNDEME ALINMADI"

Türkiye'de, suda boğulma vakalarının çoğunluğunun 11-19 yaş grubundaki çocuklarda ve genç erkeklerde görüldüğüne dikkat çeken CHP'li Ağbaba, "Her yıl Türkiye'de 700'e yakın vatandaşımız boğularak hayatını kaybetmektedir. Uzmanlar özellikle çocuk yaşlarda boğulmaların önüne geçilebilmesi için ebeveynlerin, çocuklarını su ve yüzme konusunda eğitmesi gerektiğini, 3 yaşından itibaren çocuklara yüzme öğretiminin yapılmasını istemektedir.1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda değişiklik yapılarak, İlköğretim ve Lise öğrencilerine bakanlık tarafından sağlanacak tesislerde zorunlu yüzme eğitimi verilmesi için hazırladığımız kanun teklifimiz 10 Ağustos 2016 Tarihinde TBMM Başkanlığına sunulmuş, yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen teklif gündeme alınmamıştır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, Türkiye'de her yıl havaların ısınmasıyla beraber artan boğulma olaylarının önüne geçilebilmesi, suda boğulma vakalarının nedenlerinin araştırılıp, bu konuda gerekli tedbirlerin alınması, okul çağındaki öğrencilere zorunlu yüzme dersi verilebilmesiyle ilgili yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı tarafından Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Dünya Sağlık Örgütü Veli Ağbaba Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title