Haberler

CHP Konya Milletvekili Kart Açıklaması

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "BDP'li arkadaşlarımızın Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantılarına katılamaması çalışmaların sona ermesine yol açmaz, açmamalı" dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "BDP'li arkadaşlarımızın Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantılarına katılamaması çalışmaların sona ermesine yol açmaz, açmamalı" dedi.

Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, MİT'in, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla Taraf Gazetesi yazarları Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Markar Eseyan, Amberin Zaman ve Mehmet Altan'ı bir yıl boyunca dinlediğini anımsattı.

MİT'in başvurularında, telefon numaralarının yanına yabancı kod isimlerinin yazıldığının, suç isnadı olarak "terörist faaliyetlerin" ifade edildiğinin, casusluk ve örgüt suçlaması, ulusal çıkarların ihlali gibi gerekçelerin öne sürüldüğünün ortaya çıktığını ifade eden Kart, basın özgürlüğünün ayaklar altına alındığını, insanların temel hak ve özgürlüklerinin yok edildiğini ve özel hayatlarına girildiğini söyledi. Kart, "MİT, basın mensupları hakkında bir taraftan suç tasniinde bulunmuş, bir taraftan sahte belge düzenlemiş, bir taraftan da adli mercileri iğfal etmiştir" dedi.

Kart, olayın vahim ve kaygı verici olduğunu ifade ederek, "Devlet ve Hükümet eliyle hukuki ve ahlaki anlamda yaratılan bir skandal söz konusudur. Türkiye'de bazı kurumlar öylesine yasa dışı bir güç odağı haline geliyor ki yurttaşların temel hak ve özgürlükleri devletin tehdit ve şantajı altındadır" diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, bu gelişmeler üzerine Başbakanlık'tan 18 Ekim'de MİT yetkilileri hakkında soruşturma izni istediğini anlatan Kart, başvuruya ne cevap verildiğiyle ilgili henüz basına bilgi yansımadığını kaydetti. Kart, bu konuda kendisinin Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Başkanlığa başvurduğunu anlattı.

Atilla Kart, soru önergesi yerine neden böyle bir yola başvurduğunun sorulması üzerine, kritik soru önergelerine cevap alamadıklarını ya da ilgisiz cevaplar verildiğini söyledi.

Soru önergesi mekanizmasının işlevini bu nedenle kaybettiğini dile getiren Kart, Bilgi Edinme Kanunu uyarınca başvuruya 15 gün içinde cevap verilmemesi halinde ilgili bürokratların adli ve idari sorumluluğu olduğu için bu yolu seçtiğini belirtti. Kart, "Başbakan'ın fazla manevra yapmaması için, konuyu geçiştirmemesi için bilgi edinmeyle başvurmak gerekiyor" dedi.

Atilla Kart, açlık grevine destek veren BDP milletvekillerinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantılarına katılmamasının bu çalışmaları nasıl etkileyebileceği sorusunu yanıtlarken, "Kişisel değerlendirmem, BDP'li arkadaşlarımızın katılamaması bence meşru, makul ve insani bir gerekçedir. Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının sona ermesine yol açmaz, açmamalıdır" diye konuştu.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yapılacak bir toplantıda konunun değerlendirilmesi zorunluluğu doğabileceğini dile getiren Kart, diğer parti gruplarının değerlendirmesinin ne yönde olacağını bilemeyeceğini söyledi.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Tbmm Anayasa Uzlaşma Komisyonu Atilla Kart Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title