Haberler

CHP Kadın Milletvekilleri Heyeti, Diyarbakır'da

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Parti olarak hendek terörü ile sivil ayrımı gözetmeden ortaya çıkan terörün karşısındayız" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Parti olarak hendek terörü ile sivil ayrımı gözetmeden ortaya çıkan terörün karşısındayız" dedi.

Böke ile CHP İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca ve Denizli Milletvekili Melike Basmacı'dan oluşan heyet, 6 mahalle, Gazi Caddesi ve Dağkapı Meydan'ında sokağa çıkma yasağı uygulanan Sur ilçesini ziyaret etti.

İlçeden çıktığı sırada evine giremediğini ve evdeki emanet paralarını alamadığını belirten bir kadını dinleyen Böke, kadını evine girme imkanının araştırılması için polise yönlendirdi.

Böke, ziyaretin ardından Dağkapı Meydanı girişinde polis barikatların önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP olarak burada yaşanan çok temel insan hakları sorunları ile ilgili kadın, en önemlisi insan duyarlılığıyla ve arkasında kocaman bir CHP yüreğiyle kente geldiklerini belirtti.

Diyarbakır'a, burada yaşanan en temel yaşam hakkı mücadelesi ile ilgili sorunları, gıda, sağlık ve eğitime erişme problemini bizzat yaşayan vatandaşlardan dinlemek için geldiklerini vurgulayan Böke, "En önemlisi bugüne merhem olurken artık kalıcı bir çözümün adımının atılması için de öncü olmaya geldik" ifadesini kullandı.

-"Canlarımızı kaybediyoruz"

Böke, bir gazetecinin olaylara ilişkin sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

"Parti olarak hendek terörü ile sivil ayrımı gözetmeden ortaya çıkan terörün karşısındayız. Biraz önce söylediğimiz haykırışın ilk adımı zaten terörün bitmesi gerekliliğidir. Canlarımızı kaybediyoruz. Gençlerimizi, askerimizi, polisimizi...Hepsi canımız. Biz bu can kayıplarının sona ermesi gerektiğini, bunun için atılması gereken adımların siyasette mutlaka olduğunu söylüyoruz. Ama siyasetteki adımların bir anlam içerebilmesi için önce terörün bitmesi gerekiyor. Çözümün kalıcı olması, toplumsal bir barış inşası için bunun siyasette çözülmesi gerektiğinde ısrarımız esasında herkesin kabul ettiği bir gerçeğe dönüştü."

Böke'nin konuşması sırasında zaman zaman Sur ilçesinden silah sesleri geldi.

Daha sonra Sur ilçesinden taşınan ve 6 ailenin bir arada kaldığı Yenişehir ilçesinde bir evi ziyaret eden heyet, Ekinciler Caddesi'nde de esnafı dinledi.

Böke, Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'nda düzenlenen basın toplantısında da şiddetin kabul edilmemez bir şey olduğunu, devletin, vatandaşının can güvenliğini sağlarken ayırım yapmaması gerektiğini kaydetti.

Devletin teröre son verirken vatandaşının temel haklarının da devamlılığı konusunda hassasiyet göstermesi gerektiğini vurgulamak için geldiklerini ifade eden Böke, hendeklerin, barikatların ve terörün şiddetle değil, üçüncü yol olarak siyasetle bu işi çözebileceklerini ve CHP'nin de bu çözümde öncü rol oynayabileceğini belirtti.

Barikatları Türkiye'nin aşması gerektiğini dile getiren Böke, "Türkiye'nin, toplumsal barışın, barışın toplumsallaşmasından geçtiğini anımsaması gerekiyor. Barışı kalıcı kılacak adımları siyasetle atma ihtiyacı bizim bu gün Sur'da gördüğümüz ama zaten bildiğimiz bir gerçek. CHP bir öncüdür, ancak çözüm Meclis'teki bütün partilerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Sokağa çıkma yasağı

Bir gazetecinin "Sur'daki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?" sorusuna Böke, hiçbir sorunun yasaklarla çözülemeyeceğini söyledi. Böke, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye coğrafyasının her karışında özgürlük olması gerektiğini savunuyoruz. Onun için bütün yasakların kalktığı, sorunların yasaklarla derinleştirildiği değil, özgürlüklerle çözüldüğü bir Türkiye'nin inşası için zaten adım atıyor olduğumuzu bugün burada olarak da gösterdik. Bu yasakların kalkması için mücadelemiz devam edecek."

Kaynak: AA / Yerel

Zeynep Altıok Diyarbakır Türkiye İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title