Haberler

CHP İzmir'de Buruk Sevinç

CHP İzmir İl Binası'nda oylamanın saat 17.00'da tamamlanmasıyla birlikte İzmir milletvekilleri TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ve Ahmet Ersin, İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, PM üyesi Alaattin Yüksel ile İl Yönetim Kurulu üyeleri sonuçları beklemeye başladı. İlçe örgütlerinden telefonla sonuç alan CHP'liler sık sık Türkiye geneliyle ilgili de Genel Merkez'le telefonla görüştü. Nalbantoğlu, haber ajanslarının oy sayım sitelerinde sık sık sonuçları inceledi. İlk sonuçlarla birlikte CHP'lilerin canı sıkıldı. YSK'nın yayın yasağını kaldırılmasından sonra saat 19.00'da Tv ekranlarından referandum sonuçlarını izlemeye başlayan milletvekilleri ve Nalbantoğlu sessizliğe büründü. Türkiye genelinde 'Evet' oyunun fazla olduğunun kesinlik kazanmasıyla birlikte saat 19.15'ta Kemal Anadol ve Güldal Mumcu CHP İl Merkezi'nden ayrıldı. Anadol, basın mensuplarının oy oranını değerlendirmesini istemesine karşın, "Şu anda değerlendirme yapacak bir durum yok. İzmir'le ilgili netleşen sonuç bile yok" sözleriyle talepleri geri çevirdi.

'KATILIMIN AZLIĞI ETKİLEDİ'

İl Başkanı Rıfat Nalbantoğu, saat 20.15'de seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yaptı. İzmir'deki yüzde 64- 65 civarı 'Hayır" oyu olduğunu belirten Nalbantoğlu, katılımın yüzde 77- 78'lerde kaldığını, eğer yüzde 85'lere ulaşması durumunda 'Hayır' oylarının hem İzmir hem de Türkiye genelindeki artışına fark getireceğini söyledi. Nalbantoğlu "Yüzde 65 hayır oranı İzmir açısından beklediğimizin altında olmasına karşın sevindiricidir" dedi.

Anayasa'nın bir toplumsal uzlaşma senedi olduğunu belirten Nalbantoğlu, Anayasa taslağının hazırlanması sürecinde bu uzlaşmanın sağlanamadığını, CHP'nin bu nedenle karşı çıktığını söyledi. Referandum sonuçlarına göre uzlaşmanın yine sağlanamadığını belirten Nalbantoğlu, "Düşündürücü olan budur. 49 milyon 450 bin seçmen var. Rakamlar değişebilir ama 37 milyon 500 yurttaş oy kullanmış gözüküyor. Dolayısıyla 49 milyon seçmenin yarısından bir fazlası bile bu Anayasa taslağı üzerinde uzlaşmış değil. Bu ülke ve geleceği açısından düşündürücüdür" dedi.

CHP AÇISINDAN ÖNEMİ

CHP'nin son genel seçilerde yüzde 23 oy aldığını, seçime katılım açısından 7 milyon 500 oya tekabül ettiğini belirten Nalbatoğlu, 'Hayır' oylarının 15 milyon 700 bin civarında olmasının CHP'nin süreç içindeki ivmesinin göstergesi olduğunu söyledi. Doyurucu, tatmin edici olmasa da partinin iddiaları açısından önemli olduğunu dile getiren Nalbantoğlu, "Seçimlere 7- 8 ay var. Bu süreci parti lehine kullanıp, partiye olan güvenin artması için çalışacağız. Sonuçta vatandaşın tercihidir, ülkeye hayırlı olsun. Böyle tecelli ettiğine göre hepimizin Anayasasıdır. Riayet edilecek ama, taslağın içerdiği anti demokratik maddeleri, Türkiye'ye önemli kazançlar getirmeyeceği iddialarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Nalbatoğlu, AK Parti İl Başkanı Ömür Kabak'ın İzmir'de 'Hayır' oylarının fazla olması durumunda istifa edeceği açıklamasını hatırlatan gazetecilere, "İlgilenmiyorum. Ömür Kabak'ın kendi gündeme getirdiği konudur. Kimse, hele başka bir parti mensubu git yada kal diyemez. Değerlendirmesi aynı şekilde devam ediyorsa gereğini yapacaktır. Devam etmiyorsa Genel Merkez ve arkadaşlarıyla konuştuktan sonra hareket edecektir" dedi.

TRAFİK TIKANIKLIĞININ ETKİSİ

Nalbantoğlu, bir basın mensubunun saat 16.00'da Nalıdere otoban girişlerinde uzun kuyruklar oluştuğu, pek çok kişinin oy kullanamadığını hatırlatması üzerine, "Sebep olarak söylemiyorum. Ancak, Söke'de Karayolları'nın yol çalışması nedeniyle saat 14.00'de 5 kilometre İzmir yönüne araç kuyruğu vardı. Saat 16.00'da açıldı. Salihli'de de aynı durum vardı. Genel ve yerel seçimlerden düşük bir katılım oranı gerçekleşti" diye konuştu.

Utku BOLULU / İZMİR / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title