Haberler

CHP İçtüzük Değişikliğinin İptali İçin Aym'ye Başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Muhalefetin sesini kesen ve kısan, muhalefetin denetim olanağını ortadan kaldıran, muhalefetin Türkiye'nin gündemine ilişkin konuları gündeme getirmesini engelleyen, yasama faaliyetlerini işlevsiz hale getiren, yasama faaliyetlerini etkin olmaktan çıkartan, iktidar çoğunluğunun dayatmacı bir anlayışla getirilen bu iç tüzük değişikliğini anayasaya aykırı bulduğumuzdan dolayı Anayasa Mahkemesine iptal ve yürütmenin durdurulması davasını açtık." dedi.

Gök ve beraberindeki heyet, iç tüzüğün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) başvuruda bulundu.

Mahkeme çıkışında basın açıklaması yapan Levent Gök, Meclis'te kabul edilen Meclis İç tüzük değişikliğine ilişkin kimi hükümlerin iptali ve yürütmenin durulması istemiyle davayı açtıklarını belirtti.

Bazı profesör ve yazarlar tarafından sessiz anayasa olarak değerlendirilen iç tüzüklerin muhalefet, iktidar dengesinin kurulması, Mecliste yasama verimliliğinin artması, özellikle muhalefetin iktidarı denetleyebildiği ve bu hükümlerin güvence altına metinler olduğunu anımsatan Gök, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İktidar partisinin MHP ortaklığıyla gerçekleştirilen iç tüzük değişliği Meclisimize karşı yapılmış bir darbedir. Demokrasimize ve hukukun üstünlüğüne karşı gerçekleştirilmiş bir darbedir. Tıpkı anayasa değişikliklerinde olduğu gibi halkın sesini kesen, muhalifleri göz altına alan, Türkiye'yi bir cendere içinde tutan bir yönetim anlayışı olarak parlamentoda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde muhalefetin sesini kesen, muhalefetin sesini kısan, muhalefetin yasama çalışmalarına etkin bir şekilde katılmasını önleyen, denetim olanaklarını ortadan kaldıran ve dolayısıyla iktidar partisinin çoğunluğunu denetimden ve muhalefetin çalışmalarından kurtarmayı amaçlayan bir değişiklik teklifidir."

İptalini istedikleri değişikliklerin özellikle grup önerilerinde sınırlanma getirdiğini ifade eden Gök, grup önerilerinin parlamentoda iktidarın dışında bulunan partilerin ya da iktidarın, Türkiye'nin güncel konularına ilişkin önerilerini dile getirdiği alanlar olduğunu kaydetti.

"MHP'nin söyleyecek sözü mü kalmamıştır?"

Önerilerin dile getirildiği sürenin 40 dakikadan 14 dakikaya indirildiğini aktaran Gök, "Teklifi veren parti 5 dakika, diğer partiler 3 dakika konuşacak ve Türkiye'nin önemli sorunları ve muhalefetin dikkat çekmek istediği konular 14 dakikada, kaptı kaçtı gibi görüşülmeye çalışılacak. İktidar partisini bu konuda anlayabiliriz ama MHP'yi, bir muhalefet partisini anlamamız ve bu değişikliğe destek vermesini yorumlamamız mümkün değildir. MHP'nin söyleyecek sözü mü kalmamıştır, Türkiye'nin tartışılacak konularını dile getirme konusunda iradesi mi kalmamıştır?" diye sordu.

Gök, 37. madde, yoklamalar, usul tartışmaları, açık oylama değişikliği ile kınama cezasına para cezası uygulanmasının getirilmesi maddelerinin iç tüzükteki en önemli maddeler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Muhalefetin sesini kesen ve kısan, muhalefetin denetim olanağını ortadan kaldıran, muhalefetin Türkiye'nin gündemine ilişkin konuları gündeme getirmesini engelleyen, yasama faaliyetlerini işlevsiz hale getiren, yasama faaliyetlerini etkin olmaktan çıkartan, iktidar çoğunluğunun dayatmacı bir anlayışla getirilen bu iç tüzük değişikliğini anayasaya aykırı bulduğumuzdan dolayı Anayasa Mahkemesine iptal ve yürütmenin durdurulması davasını açtık. Biz değişiklik Meclis'ten geçerken Meclis Başkanı gür bir şekilde sesini çıkarsın, 'Bu değişiklikler olmaz, Türkiye'ye yakışmaz' desin. Meclis Başkanı'nın daha önce başka değişikliklerde Meclis'te yaptığı konuşmalar var. Bu geçen maddelere benzer değişiklikler Meclis'te görüşüldüğü zaman İsmail Kahraman'ın itiraz ettiği konular bugün Meclis'ten geçmiştir."

MHP'yi de iç tüzük değişikliğine verdiği destek nedeniyle eleştiren Gök, bu değişikliğe rıza göstermenin vebalinin MHP'nin omuzlarında bulunduğunu bildirdi.

Anayasa Mahkemesinin itiraz başvuruları üzerine iptal yönünde karar alacağına olan inancını ifade eden Gök, "Umuyorum ve diliyorum ki Anayasa Mahkemesi hukukun üstünlüğü, demokrasinin ve çağdaş uygarlığın evrensel ilkeleri uyarınca, hukuk devleti olmamız ilkeleri uyarınca, parlamenter demokrasi ve kuvvetler ayrılığı ilkeleri uyarınca açtığımız bu davadaki itirazlarımızı haklı bulacak ve iptal davamızı kabul ederek, iç tüzük değişikliğine ilişkin değişiklikleri iptal edecektir." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Milliyetçi Hareket Partisi Cumhuriyet Halk Partisi Levent Gök Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title