Haberler

CHP Grup Toplantısı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Mesut Barzani'nin Sözlerinin Türkiye'nin Irak ve Terör Politikalarının İflasını Gösterdiğini İleri Sürdü.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Mesut Barzani'nin sözlerinin Türkiye'nin Irak ve terör politikalarının iflasını gösterdiğini ileri sürdü.

Baykal, cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirirken de Anayasa'daki yemin metnini okudu ve Başbakan'dan aday olmayacağı açıklamasını beklediklerini belirtti.

Partisinin grup toplantısında güncel konuları değerlendiren Genel Başkan Baykal, Türkiye'nin 1999 yılında "Sıfır terör" konumuna geldiğini, 2003 yılına kadar da bu konumun sürdüğünü, ancak bu iktidar döneminde son iki yılda terörün yeniden önemli bir sorun olmaya başladığını savundu. Terörün geldiği bugünkü konumunun iktidarın terör karşısındaki tutumundan soyutlanamayacağını savunan Baykal şu mesajları verdi:

"Basına baskılar artıyor, korkutuluyor, pıstırılıyor. TRT, AA gibi köklü kamu kurumları iktidarın yayın organları haline getirilmeye çalışılıyor. Erdoğan'ın 4. çıktığı kamuoyu anketini yayınladı diye AA yöneticisi önce kızağa çekildi, şimdi öğreniyorum ki görevini de bırakmış. Gazeteler özgürce manşet atamaz halde. 3. sayfa, ıvır zıvır haberleri manşete çekiliyor".

Baykal, işsizlik ile ilgili açıklanan rakamları ise şöyle değrelendirdi: "İşsizlik, büyüme ve son olarak enflasyon rakamlarına müdahale ediliyor. Kamu kurumlarının rakamlarına inanamıyoruz. Ekonomi düzelmiş gibi yapılıyor. Bir söz var; 'yalan, kuyruklu yalan ve istatistik' diye. Bunlar başarısızlık karşısında yanlış, beyhude işler".3

Terörün 'eve dönüş yasası' ile başladığını belirten CHP lideri, "Bunlar gelir gelmez terörle mücadele konusunda hata yapmaya başladı. Eve dönüş dediler. Hizbullah ve PKK militanlarının hapisten çıkmasına, dağa dönmesine yol açtılar. TMK'daki 6. madde, alt-üst kimlik söylemi, PKK'yi Kuzey Iraklı oluşumların desteklemesi, 1 milyar dolarlık Kuzey Irak'a girmemeye yönelik Abudabi anlaşması. Bütün bunlar iktidarın icraatları. Peki niye yapamıyor, elini tutan mı var, bırakmayan kim; çevresi, danışmanları, grubu, kendisi mi? Bunları bilmiyoruz ama bildiğimiz şey iktidar yapması gerekeni yapmıyor. Terör sırt sıvazlanarak, onların istediği gibi bir söylem geliştirirerek çözülemez. Çünkü terörün bir siyasi projesi var" ifadelerine yer verdi.

IRAK POLİTİKASININ İFLASI

"Herkes Barzani'ye karşı tepki içinde, isyan içinde" diyen Baykal, "Aslında Barzani bizim farketmediğimiz bir gerçeği dile getiriyor. Barzani'nin sözleri bu hükümetin terör ve Irak politikasının iflas ettiiğini, bittiğini, tükendiğini gösteriyor. Açık, yalın gerçek budur. Irak'ın toprak bütünlüğü, Kerkük'ün tüm Irak'ın olduğu ve Irak ve Kuzey Irak'ın bizim PKK ile mücadelemize destek vereceğine yönelik politikalarımız iflas etmiştir" ifadelerine yer verdi. Barzani'den iki gün önce ABD Genelkurmay eski Başkanı Org. Myers, 'Türkiye Kuzey Irak'a girerse karşısında ABD askerini bulur' dedi ve çuval olayını da hatırlattı.

CHP lideri Baykal, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili ise şu değerlendirmeleri yaptı: "Başbakan'ın cumhurbaşkanı olmasını ezici bir çoğunluk istemiyor. Sokakta herhangi birine sorsanız, 'otursun oturduğu yerde' diyor. Sadece 3-5 militan, eş dost, milletvekilleri, çevresi kışkırıtıyor ve 'aman sen olmalısın' diyor. Anayasa'ya bakılınca Başbakan'ın cumhurbaşkanlığı görünmüyor. 80 yıllık laik-demokratik rejimi tartışmaya açan, kurumlarla kavga eden, askere 'yan gelip yatma' diyen Cumhurbaşkanı olur mu? Olmaz. Olursa ülkeye zarar verir. 'Bırakın oluversin'. Türkiye'nin dokusuyla, menteşesiyle oynamayın, bozacaksınız. Bunun vereceği tahribat hiçbir kişisel iktidar hırsıyla mazur gösterilemez. Köşk temsil makamı. En yakınları bile inattan çıksın diyor, 'olur, yakışır' diyen yok; çünkü, vicdanları el vermiyor. Hakkında birçok iddia var. Cumhurbaşkanlığını istiyor idiysen dokunulmazlığı kaldırıp yargıda aklansaydın. Anayasadaki yemin metninde, 'Atatürk ilke inkilapları, laik, demokratik cumhuriyet, tarafsızlık' var ve bunlara bağlılık için 'Büyük Türk Milleti ve tarih önünde' vurgusu yapılıyor. Siyasetçi kimliğiyle doğruyu bulacağına ve 'aday değilim' açıklamasını yapacağına ve Türkiye'yi rahatlatacağına inanıyorum".

(AU-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title