Haberler

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Açıklaması

ANKARA (İHA) – CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bugüne kadar başkanlık sistemi ile ilgili ifadelerimiz ortadayken, 'Milliyetçi Hareket Partisi nasıl bir başkasının planının parçası olabilir' tepkilerinin tüm MHP tabanından duyulduğunu, olası bir referandum için MHP burada tutum takınıp AKP'ye destek verse dahi, sahada burada destek verenlerin dışında hiçbir Milliyetçi Hareket Partililerin başkanlık sistemine destek vereceği olası görünmüyor" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını cevapladı. Özel, kapalı grup toplantısı yaptıklarını söyleyerek, milletvekillerinin yeni döneme ilişkin değerlendirmede bulunduklarını kaydetti. 12-13 Kasım tarihinde Ankara'da CHP olarak çalışma toplantısı düzenleyeceklerini belirten Özel, "Toplantının ilk gününde akademisyenlerin, basın mensuplarının, konuyla ilgili aydınların katkı sağlayacakları, sunumların olacağı ve parlamenter sistemin nasıl güçlendirileceği, bugün yaratılan fiili durum diye söylenilen ve Anayasa'yı bilerek ve isteyerek çiğneyip, sistemi bir tıkanıklık varmış göstererek, bir başka sistem arayışına iten tüm Anayasa dışı çabalara rağmen Anayasa'yı ve hukuku savunacağımız, tartışacağımız, parlamenter sistemin güçlendirilmesi noktasında önerileri alacağımız ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin özlediği ve savunduğu, hukukun üstünlüğüne ve kuvvetler ayrılığını esas alan özgürlükçe ve çağdaş bir Anayasa yorumunu ve çalışmasının nasıl yapılacağını konuşacağımız bir ilk gün olacak. İkinci gün milletvekillerimizin, Parti Meclisi, Yüksek Disiplin Kurulu üyelerimizin katılacağı bir değerlendirme ve strateji belirleme toplantısı olacak" ifadelerini kullandı.

İttifakla üzerinde durulan konunun 'Türkiye zor durumdan geçiyor, darbe ile mücadelenin tek yolu hukuka sarılmak ve demokrasi ve özgürlükler' olduğunu söyleyen Özel, "Özellikle bugün çok sayıda mağdurun ortaya çıkması ve mağduriyetlerinin dile getirilmesinin hükümetin çok farklı şekilde pazarlamaya çalışması, hukukun dışına çıkmasalar, mağdur yaratmasalar, hiç dile gelmesi gereken konuların acı insan hikayeleri çığ gibi büyüyor. Bunlara karşı yapılacak tek şey, hukuku, Anayasa'yı, hukukun temel prensipleri savunmak. Bir kişi sulu olduğu ispatlanana kadar suçsuz muamelesi görmeli, bir kişi suçu kendi işlediyse bu onun çekeceği bir cezadır" şeklinde konuştu.

"Milliyetçi Hareket Partisi nasıl bir başkasının planının bir parçası olabilir"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sözlerinin MHP'liler tarafından beğenilmediğini savunan Özel, "Sahada olan tüm milletvekillerimizin üzerinde birleştiği konu, Devlet bir şey söylüyor. Ama MHP tabanı, milliyetçiler, partinin il ve ilçe düzeyindeki yöneticileri son derece rahatsız. 'Biz bu durumu savunamayız, biz bunun kimseye anlatamayız. Bugüne kadar başkanlık sistemi ile ilgili ifadelerimiz ortadayken, 'Milliyetçi Hareket Partisi nasıl bir başkasının planının bir parçası olabilir' tepkilerinin tüm MHP tabanından duyulduğunu, olası bir referandum için MHP burada tutum takınıp AKP'ye destek verse dahi, sahada burada destek verenlerin dışında hiçbir Milliyetçi Hareket Partililerin başkanlık sistemine destek vereceği olası görünmüyor. MHP'de siyasi depremi tetikleyebilir" değerlendirmesinde bulundu.

"'Bana koltuk verin, yetki verin' ayıplı bir durum, bunu millete anlatamazlar"

Özel, konuşmasına şöyle devam etti:

"Gidip de vatandaşa, vatandaşın sorunları ortadayken, terör bu durumda iken, Türkiye iki farklı komşusunun içinde asker bulunduruyorken, operasyonlar yapılıyorken, savaş hali varken, sistemi değiştirelim, 'bana koltuk verin, yetki verin' ayıplı bir durum, bunu millete anlatamazlar. Biz kurduğumuz geliştirdiğimiz parlamenter sisteme, demokrasi. İnsan hakları, özgürlüklere sahip çıkmayı anlatırız. Daha önce gördüğümüz anketlerle, bugünkü anketler arasında Başkanlığa taraftar olan ve olmayanlar arasında dışında önemli bir kararsız vardı. MHP'nin çıkışından sonra kararsızların hızla Başkanlık karşıtı dağılım göstermesi hepimizin moralini yükseltti. Saraydaki hesap, sokağa uymayacak."

Özel, 330 milletvekilini bulamayacaklarını kaydederek, "AKP'nin bile Başkanlık sistemini sandığa taşımak için acele etmeyeceğini gösteriyor. Buradaki toplantıda MHP'lilerin gözünün içine bakarız. Başkanlık tartışmasında rüzgar gibi eser" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı'nın mağduriyetler konusunda yaptığı konuşmasının hatırlatılması üzerine Özel, "Bir mağdur varsa, o mağdurun hakkını savunmayan nasıl siyasetçi, insan, bir vicdan taşıyor olabilir? Mağdur edebiyatı dediği, hayattaki gerçeklerin ve ortaya çıkan haksızlıkların ifade edilmesi. Kendisi diyor 'at izi, it izine karıştı' diye. At izinin, it izine karıştığı yerde mağdur olmaması mümkün mü? At izi, it izine karışıkken, mağdur yaratmıyoruz diyebilir misiniz?" diye konuştu.

"'İdam getireceğiz' diyen, 'Fettullah Gülen'i getireceğiz' diyemez"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın sözlerini değerlendiren Özel, "Amerika'ya bu gidiş gelişlerin 'Fettullah Gülen'i verin' ambalajı altında Reza Zarrab'ın iadesi, Amerikan yargısının elinde kurtarılması çabası olduğu açıklığa kavuşmuştur. 'İdam getireceğiz' diyen, 'Fettullah Gülen'i getireceğiz' diyemez. 'Fettullah Gülen'i iade etmesinler' diye söylüyorlar. 'Fettullah Gülen gelirse, ifade verirse' diye korkuyorlar. Sayın Bekir Bozdağ, 'Rıza Zarrab Türkiye'de yargılansın' diyorsa, soruşturma komisyonunda niye 'hayır' oyu vermiş? Türkiye'de yargılansın diye oylama yapıldı. Yargılanmasın diye oy kullandılar" ifadelerini kullandı.

Ankara Ticaret Odası'nda istifa depremine ilişkin olarak ise Özel, "Basketbol Federasyon Başkanı'na Amerika'da dopingden 20 maç ceza alıp, hepimizi utandıran birini getirdiler. Basketbol'un etik değerlerini koruması gereken, en üst makama dopingli getirmek ancak sarayın fikri olabilir. Ankara Ticaret Odası'na Melih Gökçek'in oğlunun aday olmasının Ankara Ticaret Odası'nın karıştıracağı, istifalar olacağı elbette biliniyor" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Milliyetçi Hareket Partisi Cumhuriyet Halk Partisi Özgür Özel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title