Haberler

CHP Grup Başkanvekili Gök: 'Biz, Çocuğun Istismarına Dönük Bir Düzenlemede Ortak Olmayız'

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, erken yaşta evlenenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin düzenlemenin, genel ve özel nitelikli, şarta bağlı bir af olduğunu ve Mecliste beşte üç çoğunlukla kabul edilmesi gerektiğini savunarak, "Eğer yasanın tümünün oylanmasına giderlerse biz bunu...

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, erken yaşta evlenenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin düzenlemenin, genel ve özel nitelikli, şarta bağlı bir af olduğunu ve Mecliste beşte üç çoğunlukla kabul edilmesi gerektiğini savunarak, "Eğer yasanın tümünün oylanmasına giderlerse biz bunu derhal şekil yönünden Anayasa Mahkemesine götürürüz. Anayasa Mahkemesinin vereceği karar da kanunun tüm maddelerinin iptali sonucunu doğurur." dedi.

Mecliste basın toplantısı düzenleyen Gök, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nün dün kutlandığını anımsatarak, Türkiye'nin geçen haftadan bu yana utanç vesilesine dönüşen bir yasayı tartıştığını söyledi.

Gök, " Türkiye'de bir iktidar, gece yarısı verdiği bir önergeyle Türkiye'deki bütün çocukların haklarını yerle bir eden, çocukları korumasız bırakan, Türkiye'nin dışta bütün itibarını sarsan bir önergeye imza atarak, Türkiye'yi bugün çok yoğun bir tartışmanın içine sokmuştur." ifadesini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın, muhalefetin eleştirilerini "bir yalan rüzgarı ve siyasi istismar konusu" olarak nitelendirdiğini belirten Gök, "Sayın Başbakan buradan çok açık ve net söylüyorum; siyasi istismar bizzat partiniz tarafından yapılmış ve siz de ne yazık ki bunu sahipleniyorsunuz." değerledirmesinde bulundu.

Muhalefet olarak yapıcı gördükleri her kanunda uzlaşmacı bir tavır takındıklarını ve katkıda bulunduklarını anlatan Gök, geçen hafta da Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda, muhalefet partilerinin, getirdikleri öneriler doğrultusunda iktidar partisiyle anlaştığını ve tasarının Meclisten geçirilmesi konusunda bir mutabakata vardıklarını anımsattı.

"Ancak kanunun son maddesine gelindiğinde siyasi etiğe ve ahlaka sığmayacak bir şekilde, iktidarın muhalefetle vardığı uzlaşmada asla konuşulmamış ve gündeme gelmemiş bir önergenin getirildiğini" söyleyen Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Başbakan, siyasi ahlak bunun neresinde? Bir iktidar, muhalefetin bu yapıcı ve iyi niyetli tutumunu bu denli kötü bir şekilde istismar edebilir mi? Böyle mi yönetmeye çalışıyorsunuz Türkiye'yi? İktidar anlayışınız bu mudur? Muhalefete güya gol atacaksınız. Siz Türkiye'ye gol atıyorsunuz, Türkiye gol yiyor. BM dahi bu konuda açıklama yapma gereği duydu Sayın Başbakan. Siyasi etiğe sığmayacak bir şekilde, uzlaşmanın olduğu bir ortamda, gece karanlığında, sayısal çoğunluğuna güvenerek, bir maddeyi getirmek hangi aklın ürünüdür, nasıl bir siyaset yapma, ülkeyi yönetme anlayışıdır? Siyasi ahlak anlayışınız bu mu? Hala nasıl savunabiliyorsunuz?"

Böylesine önemli bir konuda bütün toplumun ayağa kalktığını dile getiren Gök, "Tecavüz meşrulaştırılamaz anlayışı" çerçevesinde sokağa çıkmak isteyenlere, OHAL gerekçesiyle izin verilmediğini ifade etti.

Gök, "AKP'nin geldiği ahlak anlayışı, 'tecavüz et küçük kıza, evlen kurtul'. Dünyanın neresinde var bu ahlaksız teklif? İktidar partisinin Türkiye'ye getirdiği ahlak anlayışı, tecavüzü meşrulaştırılan ve tecavüz edeni mağdur gören bir anlayıştır. Bunun ne hukuk ne adalet ne insani, ahlaki, vicdani dünyamızda hiçbir şekilde yeri yoktur. Böyle bir önerge Türkiye'yi sallamıştır." diye konuştu.

-"Şimdi iktidarın elinde bir bomba var"

Söz konusu önergenin, iktidarın elinde bir bombaya dönüştüğünü savunan Gök, "Şimdi iktidarın elinde bir bomba var. Bu bombadan nasıl kurtulacaklarını düşünüyorlar. Siyasi ahlaka ve etiğe uygun olmayan bir şekilde getirilen önerge ellerinde patladı. Şimdi kıvranıyorlar." dedi.

Muhalefet partisi olarak bu konuda ikna olmayacaklarını belirten Gök, bu düzenlemenin, genel ve özel nitelikli, şarta bağlı bir af niteliğinde olduğunu iddia etti. Af niteliğindeki bir yasanın kabulü için Anayasa ve İçtüzük uyarınca nitelikli, beşte üç çoğunluğun gerektiğini anlatan Gök, "Dolayısıyla Mecliste yapılan oylamada, bu sayı aranmadığından bu önerge, reddedilmiş bir önergedir. Bu önergenin reddedildiği çok açıktır. Çünkü Anayasa 87. madde ve İçtüzük 92. maddeye göre 330 sayısı aranmamıştır ve önerge bu haliyle reddedilmiş bir önerge olarak şu anda hukuken varlık kazanmamıştır." görüşünü ileri sürdü.

"İktidar partisini uyarıyoruz. Yarın yapılacak birleşimde bu madde reddedilmiş sayıldığı için, iktidar partisinin yasayı geri çekmekten başka alternatifi yoktur." diyen CHP Grup Başkanvekili Gök, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Eğer yasanın tümünün oylanmasına giderlerse biz bunu derhal şekil yönünden Anayasa Mahkemesine götürürüz. Anayasa Mahkemesi önüne şekil yönünden bu maddeyle ilgili yapacağımız itiraz o akşam kabul edilen, uzlaşmayla geçilen 46 maddenin tamamını etkiler ve yasanın tümü iptal edilir. Örnekleri var. Şimdi iktidar partisi bir tercih yapacak. Örneklerden çıkarak varacakları sonuç, 'Biz bu önergeyi değiştiriyoruz' şeklinde bir tekriri müzakere olamaz. Çünkü son konuşmalar yapılmıştır ve tasarının tümünün oylamasına gelinmiştir. Dolayısıyla iktidar partisinin bu yasanın tümünü geri çekmekten başka elinde alternatif yoktur. Tercih onların. Biz, çocuğun istismarına dönük bir düzenlemede ortak olmayız. Buyrun çıkın işin içinden. Bundan sonra siz düşünün Sayın Başbakan. Bundan sonrasını siz düşünün AKP Grubu."

-" Nabi Avcı'dan önceki Milli Eğitim bakanları dinlenilmeli"

FETÖ'nün siyasi ayağının niçin araştırılmadığı sorusunu da yönelten Gök, TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun, darbenin siyasi ayağı üzerine gitmediğini ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dershanelerin kapatılması konusunu, Nabi Avcı göreve gelene kadar anlatamadıkları şeklindeki sözlerini anımsatan Gök, TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun, bu nedenle Nabi Avcı'dan önceki Milli Eğitim bakanlarını dinlemesi ve konuyu aydınlatması gerektiğini vurguladı.

Levent Gök, Anayasa çalışması konusunda AK Parti ve MHP kurmaylarının bir araya geldiği anımsatılarak, CHP'ye de bu konuyla ilgili bir mesaj ulaşıp ulaşmadığı sorusunu şöyle yanıtladı:

"Biz, dönem başladığında Sayın Meclis Başkanı'nın başkanlığında kurulan Anayasa Komisyonuna, başkanlık tartışmasının dışında katılacağımızı ve üye vereceğimizi ifade ettik. Biz bu noktadayız. Başkanlık tartışmalarının bir parçası olmaz CHP. CHP, parlamenter demokrasiyi savunduğunu çok açıkça ifade etmiştir. İktidarın, Cumhurbaşkanının dayattığı ve onların istekleri doğrultusunda şekillenmiş olan, içeriğinden haberimiz olmayan ancak basından öğrendiğimiz bu başkanlık tartışmaları içerisinde kesinlikle yer almayız."

Kaynak: AA / Güncel

Levent Gök Nabi Avcı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title