Haberler

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "OECD'nin son bir raporu yayınlandı, 2060 dünyasını tahlil ediyor.48 yıl sonra bile biz rapora göre, ilk 10 ekonomi içine giremiyoruz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "OECD'nin son bir raporu yayınlandı, 2060 dünyasını tahlil ediyor. 48 yıl sonra bile biz rapora göre, ilk 10 ekonomi içine giremiyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) ocak ayı meclis toplantısında, Kayseri'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu, yabancı olmadıkları iş dünyası ile aralarındaki mesafeyi kapatmak istediklerini söyledi.

Kayseri'nin kendisine özgü dinamikleri olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu,

"Hep şunu düşünürüm, keşke Kayseri'nin doğusunda onun gibi 10 il daha olsaydı. Üreten, istihdam yaratan, ihracat yapan, emek harcayan. Ama olmadı, olmuyor ancak bundan sonra olmayacak anlamına gelmiyor" diye konuştu.

Kayseri'nin, verdiği emeğe rağmen karşılığını alamadığını savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Kayseri'ye gereken önem veriliyor mu- Bana göre hayır. Bu, sadece Kayseri için değil, sanayi için izlenen politika, sanayiciyi cezalandıran bir politika olarak karşımıza çıkıyor. Sanayici, ülkesi için çalışan kişidir. Sanayiciyi ekonominin kamu görevlisi olarak görüyoruz. Biz 1990'lı yıllarda 'sanayi' denildiğinde dünyada ilk 15 ekonomi arasındaydık. 2013'te biz ilk 15'te yokuz. Şapkayı önümüze koyup düşüneceğiz. Nasıl oldu da böyle oldu. Başka bir örnek, 1987'de dünyanın en gelişmiş, en büyük ilk 14'üncüydük, satın alma gücüne göre. Bugün 2012'de 16'ncı ekonomiyiz, gerilemişiz."

-"Neden onlarla birlikte büyümüyoruz"-

"(Büyüyoruz) diyoruz, inkar etmiyorum elbette büyüyor, genişliyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Elbete büyüyoruz ama birileri bizden daha hızlı gelişirse biz büyümemiş oluruz. Neden biz onlarla birlikte büyümüyoruz. Tipik bir örnek vereceğim. Güney Kore ile aynı sürede büyüme trendine başlamıştık. Bizim bir otomobil markamız, onların da iki otomobil markası vardı. Biz otomobil markamızı, 'Anadol'u bitirdik. Onların iki markası da şimdi dünya devi. Büyümeyi ve kalkınmayı, bizimle aynı kulvarda olanlarla yarışırsak ve başarırsak sonuç elde ederiz. Yoksa hepimiz büyüyoruz ancak birileri bizden daha hızlı büyüyor."

Kılıçdaroğlu, kısa süre önce Çin'e bir gezi düzenlediklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Neden Çin bu kadar olağanüstü büyüme trendini yakalamış. Çin, yüzde 11 büyüyor. Birinci nedeni üretiyor, ikinci nedeni bilime önem veriyor, üçüncü nedeni ise katma değeri yüksek ürünlere kilitlenmiş durumda. Bizim de bunlar yapmamız gerekiyor. OECD'nin son bir raporu yayımlandı. 2060 dünyasını tahlil ediyor. 48 yıl sonra bile biz rapora göre, ilk 10'a giremiyoruz. Bu politikayla gidersek giremiyoruz."

-"Dünyanın en pahalı enerjisini kullanıyoruz"-

Sanayicinin bir sorununun da enerji pahalılığı olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporlarına göre, dünyanın en pahalı enerjisini kullanan ikinci ülkeyiz. Meksikalı sanayici, enerji maliyetleri açısından bizim sanayiciden yüzde 50 avantajla başlıyor. Nükleer enerji yaptık, sözleşmeyi imzaladık. Kilovatsaati 13,5 sent. Bunun bedelini ben ödemeyeceğim, birinci durumda siz ödeyeceksiniz. Sonra toplum olarak hepimiz ödeyeceğiz. Peki sanayiciyi nasıl güçlendireceğiz-" dedi.

-"Çocuklarımıza ilkokuldan itibaren matematik öğretmeliyiz"-

Kılıçdaroğlu, ekonomide ilerlemek için bilgi toplumunun yakalanması gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eleştirileri aklımızın bir köşesinde tutalım. Üniversitelere önem vererek bilgi toplumunu yakalamak zorundayız. Çocuklarımıza ilkokuldan başlayarak matematik öğretmek zorundayız. Hindistan, yazılımda dünyada bir numara. Bunun araştırılması için bir arkadaş gönderdik. Matematiği çocuklara oyun içinde öğretiyorlar. Sorgulamayı, mukayese etmeyi öğretiyorlar. Eğitimde sorgulamayı öğretirseniz, sorun çözülür. Bazı üniversitelerimizin fizik bölümü kapandı. Fizik bölümünün kapandığı bir ülkede bilgi toplumundan söz edilemez, kendimizi kandırmayalım."

Değişik düşüncelerin tartışıldığı üniversitelerin oluşturulması gerektiğine değinen Kılıçdaroğlu, "Eğitim sistemimizi allak bullak ettik. 4+4+4 getirdik. Bu, nerede tartışıldı- Bu sistemi üniversiteler mi Milli Eğitim mi tartıştı- Hayır. Böyle eğitim politikası olmaz" ifadesini kullandı.

-"Vergilerin hesabını sormalıyız"-

Kendisinin eski bir vergici olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Yıllarımı vergi denetimine verdim. Demokrasinin çıkış noktası vergidir. Yurttaş, kendi cebindekini vergi olarak ödüyor. Siyasetçiye 'Bunu nereye harcıyorsun' diye sormalı. Demokrasimizin kalitesiz olmasının nedeni ödediğimiz vergilerin hesabını sormamamız. 2013 bütçesi geldi, Sayıştay raporu gelmedi. Yasaya göre Sayıştay raporu gelmeden bütçe görüşülmez. Demokrasimiz kaliteli değil işte. Siyasetçi halka hesap vermek zorundadır. Bu 'halka da hesap mı verilir' anlayışında olunulursa eğer, toplumun geleceği tehlikeye atılır. Parlamentoda Plan Bütçe Komisyonu dışında kesin hesap komisyonu kurulmalı. Bunu önereceğiz.Bu komisyonun başında muhalefetten biri olmalı ve iktidar ona hesap vermeli."

-KAYSO Başkanı Boydak-

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak ise Kılıçdaroğlu'nu meclislerinde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, iş dünyası olarak CHP'nin açık desteğini gördüklerini belirtti.

CHP'nin önemli mesajlar verdiğini vurgulayan Boydak, iş dünyasının yararına olan konularda iktidar ile muhalefetin birlikte hareket etmesini istediklerini söyledi.

Bu arada, Kılıçdaroğlu toplantıya katılmadan önce Mehmet Can adlı kişi KAYSO binasının önünde Türk bayrağı açtı. CHP'li olduğunu iddia eden Can, davranışının sebebini soran gazetecilere, "PKK'lı vekil istemiyoruz, isim duymak istiyorsanız Hüseyin Aygün'ü istemiyoruz" dedi.

Öte yandan, Kemal Kılıçdaroğlu, toplantının ardından vefat eden eski parti yöneticilerinden Kahraman Genç'in Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki evine taziye ziyaretinde bulundu.

Muhabir: Esma Aygün

Yayıncı: Murat Taydaş - KAYSERİ

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title