Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, "Ortadoğu'nun, İslam dünyasının lideri olmaya soyunan Başbakan ve Dışişleri Bakanı sayesinde, Türkiye Ortadoğu'dan dışlanıyor" görüşünü savundu.

Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, Libya'da yeni dönemde söz sahibi olmayı hayal eden hükümetin beklentilerinin aksine, Libya'nın Türk vatandaşlarını ülkeden kovduğunu, çıkış için 48 saat süre verdiğini ileri sürdü.

Irak'ta haftalardır Türk vatandaşlarının terör örgütü IŞİD'in elinde rehin olduğunu belirten Toprak, şunları kaydetti:

"Yurttaşlarımız tutsak ama onları merak etmek, ne olup bittiğini sormak yasak. Barzani yönetimi, fiili durumdan yararlanıp Kerkük'e el koydu. IŞİD, katliamlarını sürdürüyor. Dışişleri Bakanlığı Musul'dan nihayet ders almış olmalı ki, Irak'ın 6 bölgesinde yoğun olarak bulunan yurttaşlarımıza ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Suriye kapısı zaten yaklaşık dört yıldır Türkiye'ye ve Türk vatandaşlarına kapalı. Mısır'da bir yılı aşkın süreden bu yana Türk vatandaşları, diplomatları, tırları istenmiyor. Son olarak da Libya, Türk vatandaşlarını 48 saat içinde ülkeyi terk etmeye çağırdı. Aksi halde, 'casusluktan hepsini tutuklayacağını' ilan etti. Musul konsolosluğundan sonra, Bingazi konsolosluğu da kapalı. Kahire, Tel Aviv, Şam Büyükelçiliklerimiz kapalı. Libya, Türklerle birlikte Katar vatandaşlarını da sınır dışı ediyor. Katar, El Nusra, IŞİD, El Kaide, Müslüman Kardeşler tüm radikal İslamcı unsurlara destek veriyor."

Suudi Arabistan'ın da Müslüman kardeşlere destek verdiği için Katar'la diplomatik ilişkisini kestiğini ve büyükelçisini çektiğini hatırlatan Toprak, "Ortadoğu'nun, İslam dünyasının lideri olmaya soyunan Başbakan ve Dışişleri Bakanı sayesinde, Türkiye Ortadoğu'dan dışlanıyor. AB projesi unutuldu, Türkiye AB'den, Avrupa'dan dışlanıyor" iddiasında bulundu.

-"Dış politika da darmadağınık"

Bütün bu gelişmelerin, yakın ve orta vadede çok ağır ekonomik faturalarının olacağını ileri süren Toprak, şunları kaydetti:

" Libya'nın Türk vatandaşlarını, iş adamlarını, müteahhitleri sınır dışı etmesiyle, bu ülkedeki üç yıldır bekleyen milyarlarca dolarlık şirket alacakları tümüyle tıkandı. Oysa hükümet, Libya'daki muhaliflere kucak açmış, İstanbul'da bir de merkez vermişti. Uçakla 300 milyon dolar Libya geçiş hükümetine taşındı. Hükümet, Libya'nın Dostları grubuna ev sahipliği yapıyordu. Şimdi Libya'nın gözünde tek düşman Türkiye ve Katar. Suriye pazarı, Mısır pazarı kapandı. Musul ve Anbar'ın IŞİD'in kontrolüne geçmesiyle, Ortadoğu, Körfez ve Kuzey Afrika'ya açılan tüm ihracat ve ulaşım yolları kapandı. Almanya'dan sonra, 12 milyar dolarla en büyük ikinci ihracat yaptığımız Irak pazarı, büyük risk altına girdi. Kuzey Irak ile Irak hükümetini dışlayarak yapılan petrol anlaşmalarıyla ihraç edilen Kuzey Irak petrolünün İsrail'e gittiği ortaya çıktı. Hükümet artık dış politikada, darmadağınık bir halde. Türkiye'yi bölgede ve dünyada bu hale getiren Başbakanın, cumhurbaşkanlığı hevesi de başkanlık sistemine geçme hevesi de kursağında kalacaktır. Çünkü halkın sağduyusu, gerçekleri görmektedir." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Erdoğan Toprak Türkiye Libya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title