Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

"Polisin kendilerine verilen silah kullanma yetkisini nasıl orantısız kullandığını biliyoruz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Polisin kendilerine verilen silah kullanma yetkisini nasıl orantısız kullandığını biliyoruz. Sadece Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde 500'e yakın bu şekilde işlenmiş cinayet var. İç güvenlik paketi aynı zamanda bütün bu cinayetlere meşruluk zemini sağlayacak" dedi.

Tanrıkulu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bu hafta Meclis Genel Kurulu'na gelmesi beklenen İç güvenlik paketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"OHAL'dan daha kötü bir yasa Türkiye'nin gündemine sokulmuş durumda" diyen Tanrıkulu, kamu görevlilerine olağanüstü yetkiler verildiğini, yargının devre dışı bırakıldığını, bunun kabul edilemez olduğun söyledi.

Paketteki bazı düzenlemeleri aktaran Tanrıkulu, "Bu rejimin adı demokrasi olmayacak. Bu getirdikleri bir yasa olabilir, Meclis'ten de çıkabilir ama hukuka uygun olmayacak ve hukuk devleti ilkeleriyle örtüşmeyecek. Meclis'ten geçmemesi lazım. Geçmemesi için de bütün kamuoyunu duyarlılığa davet ediyorum. Güvenlik için özgürlükten vazgeçenler ne özgürlüğe ne güvenliğe layık değildirler" diye konuştu.

- "Çocukları, gençleri öldürenlerin avukatı oldu"

Gezi olaylarında Hatay'da hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in davasının yarın Balıkesir'de gerçekleştirilecek duruşmasına da değinen Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"Gezi nedeniyle görülen davalar ya başka ile nakledildi, ya gizli karar verildi şimdi de seyirci yasağı getirildi. Yarın dinleyici olmadan bu dava görülmeye çalışılacak. Büyük bir cezasızlık var bütün bu davalarda. Sanıkları koruma var. 'Benim güvenlik güçlerim destan yazdı' diyenler, daha önce başka davaların savcısıydı. O davaların ne hale geldiğini gördük. Şimdi de Gezi'de ve Türkiye'nin her yerinde katledilen çocukları, gençleri öldürenlerin avukatı oldu. Üç, beş yıl önce savcıydı şimdi de avukat oldu. Biz adaleti aramaya uyuklayan hakimlere ve savcılara rağmen devam edeceğiz. Bir sözüm de yargıçlara ve savcılara; böyle uyumaya devam ederseniz, birgün sizi uyandırırlar. Nedense faili savcı, polis, güvenlik görevlisi olan davalarda savcılar ve hakimler uyuyorlar. Bu uyumayı sadece duruşma anı için söylemiyorum, büyük bir cezasızlık örneği göstererek uyumaya devam ediyorlar. Ama mutlaka bu uyumanın da hesabı sorulacak."

Ankara'da yarın 1993 yılında Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 5 mezrada yapılan operasyon ve 11 köylünün kaybolmasına ilişkin davanın duruşmasının da gerçekleştirileceğini belirten Tanrıkulu, CHP olarak bütün faili meçhul davaların takipçisi olacaklarını söyledi. Tanrıkulu, "Türkiye kendi geçmişi ile yüzleşmeden ve hesaplaşmadan faili meçhul davaların sanıklarını yargılamadan kendi barışını sağlayamaz" dedi.

"Birçok faili meçhul cinayete ve yargısız infaz sonucu ölüme hazır olmalıyız"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tanrıkulu, İç Güvenlik Paketi ile polise verilen yetkilere ilişkin bir soru üzerine, "Polisin kendilerine verilen silah kullanma yetkisini nasıl orantısız kullandığını biliyoruz. Sadece Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde 500'e yakın bu şekilde işlenmiş cinayet var. Bu yasa aynı zamanda bütün bu cinayetlere bir meşruluk zemini sağlayacak. Birçok faili meçhul cinayete ve orantısız güç kullanımı, yargısız infaz sonucu ölüme hazır olmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Tanrıkulu, Türkiye'nin bu yasal düzenlemeler ile diktatörlük rejimine doğru gittiğini ileri sürerek, AK Parti milletvekillerinden bu düzenlemelerin Meclis'ten geçmesine izin vermemelerini istedi.

-"Beyinleri yandı"

Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında İngiltere'de de yarı başkanlık sistemi bulunduğu, hakim unsurun da kraliçe olduğu yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de şöyle konuştu:

"İngiltere'deki rejimi yarı başkanlık olarak adlandırmak akıllara ziyan. Siyaset bilimcilerin bütün tezleri iflas etmiş durumda. Beyinleri yandı gerçekten. Erdoğan herhalde kraliçeliğe özeniyor. İngiltere'deki rejimi yarı başkanlık olarak adlandırıyorsa krallıktan vazgeçti kraliçeliğe özeniyor herhalde. Başka bir şey söylemek mümkün değil."

Tanrıkulu, seçim süreci yaklaşırken, CHP'nin Birleşik Haziran Hareketi ile teması olduğuna yönelik haberlerle ilgili soruyu yanıtlarken, "Biz, bizim dışımızdaki solla temas halindeyiz. Zaten arkadaşlarımızın bir kısmı da Birleşik Haziran Hareketi'nin içinde yer alıyor. CHP milletvekilleri olarak katkı sunuyorlar. Görüşme halindeyiz. Biz CHP'nin büyük bir çatı olmasından da yanayız" dedi.

Tanırkulu, HDP'nin seçimlere parti olarak girmesi kararıyla ilgili soruları yanıtlarken bunun HDP'nin kendi kararı olduğunu vurguladı.

Bir başka soru üzerine de Tanrıkulu, CHP'nin rotasının sosyal demokrasinin evrensel ilkeleri olduğunu, bu ilkelerle barışık herkese kapılarının açık olduğunu belirtti. Adayların kimliklerinden öte partinin rotası ile ilgili olduklarına işaret eden Tanrıkulu, "Bizim rotamız, soldur ve sosyal demokrasinin evrensel değerleridir. Bu devleri benimseyen herkesle uzlaşırız, parti çatısı altında buluşuruz" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title