Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu: "Turizm gelirleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Turizm gelirleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 53 azaldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Turizm gelirleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 53 azaldı. Turizm ve bağlantılı sektörlerde 2 milyon 600 bin insan ekmek yiyor. Bu da bu sektörden gelecek büyük bir işsizliğe işaret ediyor." ifadesini kullandı.

Erdoğdu, yazılı açıklamasında, Merkez Bankasının açıkladığı Ödemeler Dengesi verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçen yılın mart ayında 120 milyon dolar açık veren cari işlemler dengesinin, bu yılın aynı döneminde yaklaşık 5 milyar dolar açığa çıktığını belirtti.

Turizm sektörünün Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen sektör olduğunu vurgulayan Erdoğdu, "Turizm gelirleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 53 azaldı. Turizm ve bağlantılı sektörlerde 2 milyon 600 bin insan ekmek yiyor. Bu da bu sektörden gelecek büyük bir işsizliğe işaret ediyor." ifadesine yer verdi.

Erdoğdu, mart ayında 900 milyon dolar doğrudan yatırım girişi gerçekleştiğini, 5 milyar 500 milyon dolar net portföy yatırımın çıkış yaptığını, bu kadar yüksek dış borç, giderek artan cari açık varken yapılacak en büyük hatanın, yabancı yatırımcının söylemlerle ve eylemlerle ürkütülmesi olduğunu kaydetti.

Mart ayında bankaların dış borç çevirme oranının yüzde 74 olduğunu belirten Erdoğdu, reel sektörün borç çevirme oranının ise yüzde 130'dan yüzde 84'e kadar gerilediğini ifade etti. Erdoğdu, Merkez Bankasının rezervlerinin mart ayında 16 milyar 590 milyon dolar azalarak eksiye düştüğünü öne sürdü.

"Üretimde ve tüketimde kullanılan tüm ithal ürünlerin fiyatı artıyor"

Ticaret Bakanlığının yayımladığı geçici dış ticaret verilerine göre, nisan ayında ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,4 azaldığını, ithalatın yüzde 28,3 gerilediğini belirten Erdoğdu, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla önümüzdeki aydan itibaren tekrar yüksek cari açığa dönüleceğini göreceğiz. Hükümet bu açığı engellemek için ithalat vergilerini yükseltiyor. Hem kur yükselip hem ek vergi gelince üretimde ve tüketimde kullanılan tüm ithal ürünlerin fiyatı artıyor. Yani vatandaş fakirleşiyor. İktidarda oldukları süre boyunca yaptıkları ihtiyatsız ve hesapsız borçlanma ile sıcak paraya dayalı sahte zenginleşme masalı bitti. Bu ekonomik krizden çıkış için ülkemizin ivedilikle demokrasiye dönmesi, ekonomiden dış politikaya, kamu yönetiminden ve eğitim alanına kadar her alanda topyekun köklü reformlar yapması gerekiyor. CHP olarak her alanda yetişmiş insan kaynağımızla biz buna hazırız."

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title