Haberler

CHP'den Toptan'a "Değişiklik Önerisini İşleme Almayın" Çağrısı

CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, AKP ve MHP'nin Üniversitelerde Türban Serbestliği Öngören Anayasa ve Yasa Değişikliğine İlişkin Başvurularını İşleme Almaması Çağırısında Bulundu.

-CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, AKP ve MHP'nin üniversitelerde türban serbestliği öngören Anayasa ve yasa değişikliğine ilişkin başvurularını işleme almaması çağırısında bulundu.

ANKARA (ANAK) - CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, AKP ve MHP'nin üniversitelerde türban serbestliği öngören Anayasa ve yasa değişikliğine ilişkin başvurularını işleme almaması çağırısında bulundu. Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Şahin Mengü de, söz konusu çalışmaların "yoklukla malul" olduğunu belirterek, konunun Anayasa Mahkemesi'ne götürüleceğini söyledi.

AKP ve MHP'nin üniversitelerde türban serbestisi sağlayan Anayasa ve yasa değişikliğine ilişkin çalışmalar kapsamında, AKP ve MHP Grup Bakan Vekilleri, CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Suha Okay'ı Meclis'te ziyaret etti. Görüşmeye, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile MHP Grup Başkanvekilleri Faruk Bal ve Oktay Vural katıldı.

CHP Grup Başkan Vekili Okay, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, CHP'nin konuyla ilgili tavrının net olduğunu söyledi. AKP ve MHP'nin türban konusunda bir yol arkadaşlığı yaptığını ifade eden Okay, konuya ilişkin AKP ve MHP'nin yeterli bir çalışma yapamadığını savundu. Okay, "Hala sorunun nasıl çözecekleri konusunda bir mutabakatları yok. Bir uzlaşıları yok. Oysa Anayasalar böyle, akşam yatalım sabah kalkalım, değiştirelim denilecek metinler değil" dedi.

Anayasaların devletin hukuki yapılarının omurgası olduğuna dikkat çeken Okay, şunları söyledi:

"Anayasa'nın bir maddesinin içerisinden bir maddeyi çıkarsak veya bir cümle ekleyerek Anayasa'nın tüm kurallarını ortadan kaldıramazsınız. Nitekim bugün yapılmak istenen, Anayasa'nın değişmezlik kuralının içerisinde yer alan 'laik hukuk devlet' terimindeki laikliği örselemek sistemde bir değişiklik yapma amacı içindeler.

Bize göre böyle bir değişiklik önergesinin sayın Meclis Başkanı tarafından işleme dahi konulmamasıdır. Çünkü bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin Cumhuriyetin temel niteliklerini ve Cumhuriyetin temel nitelikleri içerisinde olmazsa olmaz koşulu, laikliğe aykırı bir düzenlemenin Anayasa'nın özüne ve ruhuna aykırı olduğuna dair kararları vardır. Bu yasa değişikliği kabul görürse, CHP bununla ilgili demokratik süreçteki muhalefetini sürdürecektir ve bunu yargısal sürece de taşıyacaktır."

-ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRÜLECEK-

Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Anayasa'nın değiştirilemeyecek maddesini değiştirme çabasının da şekli bir olay olduğunu söyledi. Mengü şunları söyledi:

"Zaten hiçbir kişi grup parti, Anayasa'nın değiştirilemeyecek maddesini, değiştirmek yönünde bir önerge veremez. Böyle bir tasarı getirdiğiniz zaman bu baştan itibaren yoklukla maluldür. İlk üç maddeyi değiştirmeye yönelik arkadan dolanma girişimidir. Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz." (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title