Haberler

CHP'den "Polis'e Yetkiye" Hem Destek Hem Eleştiri

TBMM Adalet Komisyonu, Polisin Suçla Mücadelesini Kolaylaştırmak ve Suçu

TBMM Adalet Komisyonu, polisin suçla mücadelesini kolaylaştırmak ve suçu önlemede etkinliğini artırmak amacıyla verilen kanun teklifinin geneli üzerindeki görüşmeleri tamamladı. CHP yasa teklifine destek verirken, teklifin Ulus Anafartalar İşhanı'na yapılan bombalı saldırı sonrası apar topar gündeme getirilmesini ise eleştirdi.

TBMM Adalet Komisyonu Köksal Toptan başkanlığında toplanarak, AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun ve 4 milletvekilinin imzasını taşıyan, polisin suçla mücadelesini kolaylaştırmak ve suçu önlemede etkinliğini artırmak amacıyla verilen kanun teklifini görüştü.

GÜLLÜK GÜLÜSTANLIK OLMAZ

Teklifin tamamı üzerinde söz alan, İçişleri Bakanı Osman Güneş'in de hükümet olarak desteklediklerini belirttiği yasa teklifi üzerindeki konuşmalarda Ulus Anafartalar Çarşısı'na yönelik saldırı kınandı. Güneş, 5-6 maddelik değişiklikle terörün çözülemeyeceğine dikkat çekerek, "Bu yasa değişikliği çıktıktan sonra her şeyin güllük gülüstanlık olacağı anlamına gelmez" dedi.

POLİSİN YETKİSİ ARTIRILIYOR

Teklif sahiplerinden, AKP'li Muharrem Tozçöken, teklifin yasalaşması halinde polisin, güvenlik güçlerinin sade vatandaşın, suçlar karşısında huzur ve güvenliğini sağlayacağını öne sürdü. Tozçöken, "Bu yasa teklifiyle polis yetkilerinin artırıldığını söyledi. Polise yetki verilirken, her türlü beşeri imkanlarda sağlanacak" diye konuştu.

CHP DESTEK VERİYOR

CHP'li Feridun Ayvazoğlu, teklifi CHP olarak saygı ile karşıladıklarını, gerekli olduğunu düşündüklerini belirterek, yalnız Ulus'taki saldırıdan sonra hemen apar topar Meclis'in huzura getirilmesini eleştirdi. Ayvazoğlu daha önce bu konuda CHP olarak Meclis Araştırması açılması talebinde bulunduklarını da anımsattı. Bundan sonra nasıl bir terör eylemi ile karşı karşıya kalınacağının bilinmediğini belirten Ayvazoğlu, 7-8 maddelik değişiklikle terörü önleyecek tedbirlerin alınmış mı olacağını sordu. Sadece geçici tedbirlerle, ihtiyaç duyulduğunda değişiklik yapılmasını eleştiren Ayvazoğlu, 2005'de terör konusunda verdikleri genel görüşme önergesinin AKP tarafından reddedildiğini hatırlattı. Polisin elini güçlendirmek için bu teklife destek verdiklerini yineleyen Ayvazoğlu, "Anayasadaki hak ve özgürlükleri zedeleyici olmaması, dengeli hale getirilmesini" istedi. "Terörü, uluslar arası dış mihrakların desteklediğini, içeride uzantıları olduğunu biliyoruz." diyen Ayvazoğlu, polisin, emniyet görevlilerinin daha rahat görev yapmaları, daha güçlü olmaları gerektiğini savunduklarını söyledi.

HÜKÜMET TAKİYYECİ DAVRANDI

CHP'li Muharrem Kılıç da bu kasmamda bir değişikliğin niye hükümet tasarısı olarak değil, milletvekillerinin teklifi olarak geldiğini sordu. Hükümetin takiyyeci davranıp, "insan hakları ve özgürlüklere dokunmak istemiyoruz. Ama milletvekili arkadaşlarımızı getirmiş, Meclis de görüştü" demek için teklif olarak getirildiğini savunan Kılıç, "Terör Eruh'tan başladı, Başkent'e kadar geldi. Türkiye'nin hiçbir noktası güvenli değil" diye konuştu. Ulus'ta patlayan bombaya, Şırnak'ta şehitlere dikkat çekerek, hükümetin "günü kurtarmaya yönelik çaba içerisinde olmakla" suçlayan ve ciddi tavır içinde olmadığını belirten Kılıç, "çağdaş ülkelerdeki normları konuyarak, destek vereceklerini" söyledi.

HÜKÜMET TASARISI OLMALIYDI

CHP'li Mehmet Küçükaşık da hükümetin "benim tasarım" diyemediğini, terörü önleme, polise, güvenlik güçlerine yetki verme noktasında net olmadığını belirterek, Ulus'taki terörden önce bu yasanın çıkarılmış olması gerektiğini söyledi.

ÇALIŞMALAR UZUN SÜREDİR VAR

AKP'li Hakkı Köylü de uzun süredir bu konuda çalışma olduğunu, emniyet, jandarma ve diğer güvenlik birimlerinin üzerinde çalıştığı 52 maddelik bir taslağın hazırlandığını söyledi.

Eğer seçimler erkene alınmasa bu taslağın Meclis'e getirileceğini, ancak şimdi yetişmeyeceği düşüncesiyle içinden bir bölümünün ayrılarak getirildiğini anlatan Köylü, terörün bununla bitmeyeceğini, sıkıyönetim ve OHAL dönemlerindeki sıkı koşullara rağmen bitmediği örneği ile vurguladı. Köylü, "bu ülkede gözü olanların, bizim rahat yaşamamızı istemeyenlerin zaman zaman yaptıkları, terörü desteklemek, içeride de bölmek" diye konuştu.

HALK POLİS DEVLETİ KURULUYOR ZANNEDECEK

CHP'li Mehmet Nuri Saygun da terörün AKP döneminde yükselişe geçtiğini, terörün ayakları ile uğraşamadığını, uluslarası arenanın da ülke içindeki terörü desteklediğini savundu. Teklifin içeriğini değil, basına yansıyış şeklini eleştiren Saygun, basında "polise süper yetki" vs şeklinde verilmesinin, vatandaşta "ülke polis devleti oluyor" endişesi yaratacağını söyledi. "Keşke basına detaylı yansıtılsaydı" diyerek, teklif olarak gelip, basına bu şekilde yansıması yerine, hükümet tasarısı olarak getirilmesinin daha doğru olacağını, basının da böyle vermemiş olacağını ileri süren Saygun, "hükümet benim tasarım demeye çekiniyor" dedi.

Teklifin sahibi AKP'li Tozçeken de eleştirileri yanıtlarken, jandarmanın görüşünün de alındığını, kendisinin de emniyet görevlisi olarak bu kesimlerle görüştüğünü söyledi.

Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin ardından, maddelere ilişkin görüşme bugüne bırakıldı.

TEKLİF NELER GETİRİYOR

Teklife göre, polis; kişileri ve araçları, bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla durdurabilecek.

Polis; her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport için başvuruda bulunan, genel veya özel kolluk görevlisi ya da özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilen, Türk vatandaşlığına başvuran, sığınma talebinde bulunan, gerekli görülmesi halinde ülkeye giriş yapan yabancılarla gözaltına alınan kişilerin parmak izini alacak. Parmak izinin hangi sebeple alındığı sisteme kaydedilmeyecek. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
title